17. července 2009

Age of Jape a jeho vývoj očima derby-zápisníku

Hlas Františka Holčáka zní až stoicky klidně, když má popsat, v jaké pohodě se nachází Age of Jape. Několik dní před modrou stuhou v Bratislavě je český derby-vítěz horkým favoritem a má velké šance vrátit přesně deset let po Ray of Lightovi derby-double do Velkých Karlovic. A tak by pisatele překvapila jakákoli jiná odpověď než ta, která přichází: "Všechno je v pohodě, nikde by neměl být problém. Dovnitř koně sice nevidíte, ale práci snesl v pohodě a chová se velmi slušně. České derby ho sice nějaké síly stálo, ale dobře to zpracoval. Forma by měla vydržet," usmívá se Holčák. Jedním dechem však dodává, že jednoduché to v neděli rozhodně nebude: "Pro koně jeho rámce to samozřejmě znamená pár komplikací. Z dvanáctky cosi naběhnout musí, v obloucích možná zažije trochu nepohody, ale už tam jednou zaběhl velmi slušně. Respekt vyvolává také konkurence. Nejen Němci, ale i Slováci mají slušné koně a jsou doma, takže je určitě dobře připravili."


Age of Jape je koněm, který letos zastínil všechny špičkové tříleté a byl to právě jeho výkon v derby, který mě přiměl prodloužit derby-zápisník až do červencových dnů. V této fázi roku se už jen těžko najde něco, co by o aktuálním vítězi Českého derby ještě nebylo řečeno, pátek před Slovenským derby je ale ideální příležitostí pro rekapitulaci hřebcovy cesty klasickou sezonou a připomenutí některých klíčových momentů.

Hřebec stáje Bača Palkovice je synem kultovního polského plemeníka Jape (Alleged), jehož nejúspěšnějšími potomky jsou derby-vítězka Kombinacja a další Koně roku Galileo a Tulipa. Nejpozději po triumfech Galilea se o dnes dvacetiletém hřebci začalo vědět i za hranicemi našich severních sousedů jako o kvalitním producentovi překážkových koní. Samotný Jape byl vytrvalcem velkého formátu a připsal si dvě vítězství v Gr.3 Premio Guido Beradelli a St. Leger Italiano, druhý doběhl v Chester Vase.

Matka Age of Gold (Belmez) běhala v barvách šejka Mohammeda a jako svěřenkyně Henriho-Alexe Pantalla si připsala dvě menší vítězství. Do Polska se dostala přes Newmarket a před Age of Japem byl jejím nejlepším synem jedničkový Age of Luck (Leonidas), mezitím působící jako překážkář v tréninku Josefa Váni. Do Česka se dostal Age of Knows (Who Knows), který se však na rovinách nedostal ze třetí kategorie. Databáze Pedigreequery.com eviduje jako nejmladší hříbě Age of Gold roční klisnu Age of Love po vítězi trojkoruny Tribal Instinctovi.

Age of Jape zahájil kariéru ve varšavském tréninku Andrzeje Walického a jako dvouletý neměl na distancích 1200 až 1400 konkurenci. Poprvé a dosud naposled byl poražen při svém životním debutu 13. července, kdy doběhl druhý, pak už ale se svým stálým jezdcem Alexandrem Reznikovem pouze vyhrával. Třetí a nejdůležitější vítězství zaznamenal v předvečer varšavské dražby v listed na 1400 metrů. Už v pozici nejlepšího polského dvouletého (mimochodem těsně před pozdějším vítězem rakouského derby Golden Tirolem) padl do oka Františku Holčákovi. Ten ho získal po velkém dražebním souboji s Josefem Váňou za 185 000 zlotých.

"Lidová moudrost říká, že nekoupíš kočku v pytli. Age of Jape už své kvality ukázal a jeho prodej byl vrcholem celé dražby. Licitace začala na 50 tisících, výsledná cena se vyšplhala na více než trojnásobek. Kupcem byl dobře známý František Holčák," napsal deník Zycie Warszawy. "Každý se divil, za co ty peníze dávám, tak říkám: Vy si kupte, co chcete. Já jsem získal nejlepšího polského koně, je to jeden ze sta," řekl mi Holčák na jaře.

Příběh kolem hřebcova importu do Česka je mezitím notoricky známý, vůbec poprvé však byl zveřejněn v tomto zápisníku. Původním zájemcem o Age of Jape byl někdejší dvorní majitel v Holčákových stájích Rajmund Pavla, v posledním okamžiku si však transakci rozmyslel. Trenér následně nabízel novou akvizici dalším majitelům i různým moravským podnikatelům. Novým majitelem se nakonec za pomoci sponzora stal Radim Bača, jehož stáj Bača Palkovice se dosud specializovala spíše na překážkové dostihy.

Age of Jape je koněm velkého rámce, typově se podobá jiné velkokarlovické hvězdě Zagonovi. "To je pravda, i když Zagon měl trochu těžší předek a hlavně se ukázal až jako starší. Tenhle je sice podobný typ, ale má víc zadku, je tam opravdu motor. Typově jsem měl třeba ,syčáky‘ jako Ray of Lighta nebo Tribal Instincta, to byli takoví gumáčci. Age of Jape je jako kladivo: když to rozjede a bude v optimální pohodě, bude to pro ostatní těžké," liboval si Holčák.

Podrobnosti: Age of Jape - kladivo na derby

První start po importu do Česka absolvoval Age of Jape koncem dubna v bratislavské Ceně trojročných žrebcov na 1700 metrů. Navzdory značně „zelenému" projevu a bočení v závěru porazil pod žokejem Jeanem Pierrem Lopezem jistě o 1 1/4 délky pozdějšího klasického vítěze Funny Valentine, na dalších pozicích tenkrát skončili Arcibaldo a Ramblin Scout.

"Na cestě k derby po čtyřech týdnech poprvé zajiskřilo. Nejpozději když žokej Jean-Pierre Lopez 300 metrů před cílem bratislavské Ceny trojročných žrebcov vrhl energicky dopředu Age of Jape a za použití doslova všech částí těla tohoto černého hnědáka rozpohyboval, začala horká fáze dostihové sezony. Konečně se začaly míchat derby-karty... Cvalová akce polského importu Františka Holčáka sice působila ještě hodně zeleně, ale jeho akcelerace byla impozantní a v posledních desítkách metrů vedoucího napajedelského hřebce energicky minul." napsal jsem na těchto stránkách.

Nová akvizice Františka Holčáka v tomto startu ukázala klíčovou věc: že po roce stráveném na levotočivém oválu ve Varšavě nemá výraznější problémy ani se cváláním „na pravou ruku", jak se před startem spekulovalo v kuloárech.

Podrobnosti: Derby-horečka začíná, Prahu i Bratislavu ovládli Poláci

Vysokou třídu potvrdil Age of Jape i ve Velké jarní ceně v Praze, kde opět s Lopezem v poslední chvíli zachytil dlouho vedoucího Iryklona a udržel si neporazitelnost v českém tréninku. "Když se dostane dopředu, tak je poněkud neochotný, jak jsem si ověřil už minule v Bratislavě. Nezapomínejte, že se jedná o velmi mladého koně, který se stále zlepšuje," řekl na adresu vítěze Lopez. "Musel jsem s nástupem čekat, ani jsem neměl jinou volbu. Určitě je to vytrvalec, 2200 metrů prostojí v pohodě a 2400 ještě uvidíme, ale věřím mu. Velmi rád ho pojedu v derby."

Podrobnosti: VJC - Jak je dobré míti Francouze

V té době měl František Holčák dvě velké zbraně do Českého derby: Age of Jape a Mariydiho. Čerstvý irský import Jiřího Charváta poslal z organizačně-handicapových důvodů do Velké červnové ceny, a Age of Jape nechal rozcvičit na 2400 metrů dva týdny před dnem D v Červnovém poháru. Tentokrát pod Jakubem Pavlíčkem, který nahradil v Bratislavě jezdícího Lopeze. Realizační tým zažil několik horkých chvilek, když tempo dostihu zdaleka neodpovídalo potřebám favorita a po cestě čelil několika kolizím, po zatočení cílové roviny přesto dokázal akcelerovat a bez větších problémů utekl soupeřům o 3 1/4 délky.

"Žádná legrace to nebyla, kůň potřebuje kentrovat a tohle nemohla být skutečná předzkouška ani pro ostatní," konstatoval po doběhu Jakub Pavlíček. "On vytrvalost má a víme to o něm i bez té zkušenosti, ale trenéři méně třídových soupeřů teď absolutně nemůžou vědět, na čem jsou, protože to byl hodně pomalý dostih. Hřebec však má třídu, moc velkou třídu... I z toho pomalého tempa dokázal odskočit, vyletěl jako raketa. Sice se trochu cpal doleva, ale s tím jsem počítal. On je trochu laxnější a čeká na pobídku od jezdce, ale to je v těchto velkých dostizích dobrá vlastnost, když kůň umí šetřit síly."

Podrobnosti: Age of Jape opět imponoval, zbytek čekají handicapové počty

Spory o hodnotu obou klíčových předzkoušek vedly k tomu, že Age of Jape nebyl v polovině června dostihovou veřejností považován za tak suverénního krále tříletého ročníku, jak by si zasloužil, poslední pochybovače však přesvědčil svým výkonem v derby. Oranžový dres Lopeze v úvodní fázi dostihu prosvítal polem jen občas a postupně, na protilehlé rovině se však průběžně posouval, protože do lahovického oblouku už točil kolem pátého místa. Na svého hlavního soupeře Arcibalda v těch chvílích ztrácel jen dvě délky.

Lopez zavelel do útoku už 400 metrů před cílem a odpovědí Age of Japea byla nejdrtivější akcelerace ze všech dosavadních startů. Během okamžiku se dostal na úroveň Arcibalda a přestože oba zbylým soupeřům výrazně odskočili, o vítězi bylo rozhodnuto prakticky okamžitě. Age of Jape se prosadil o 2 1/4 délky v čase 2:31,37.

"Neváhám říct, že dnes vyhrál nejlepší kůň v poli. Už Velkou jarní cenu získal svou třídou, protože to nebylo na jeho oblíbené distanci a dnes jasně prokázal, že na 2400 metrů se cítí nejlépe. Měl jsem dnes bezproblémový dostih, ale musím přiznat, že jsem si v cílové rovině nebyl stoprocentně jistý, že mám vyhráno. Obvykle s ním musím čekat déle a když chci zrychlení, trvá to ještě nějakých sto nebo dvě stě metrů, než se rozjede. Jenže dnes mě překvapil - odkopl to hned po pobídce a já se najednou ocitl moc brzo vpředu. Naštěstí svou třídou vyčníval, takže jsme to zvládli." radoval se Lopez.

Podrobnosti: Kladivo vyhrálo. Kde jsou hranice Age of Jape?

Age of Jape se z derby vrátil v pořádku, pouze měl po kolizi mírně nateklou zadní nohu. "Ve Velkých Karlovicích bylo po derby pozdvižení, vítala nás třeba škola i starosta. Bylo to podobně krásné jako po Velké pardubické, ale tohle vítězství je cennější. Vždyť o Velkou pardubickou se s jedním koněm můžete pokoušet mnohokrát, ale derby je jen jednou za život..." řekl Holčák.

Deset let po Ray of Lightovi považuje svého aktuálního svěřence za nejlepšího tříletého vytrvalce, jakého kdy trénoval. Tato slova potvrzuje i trenérův zeť Kamil Píchal, který v roce 1999 sahal se zmíněným hnědákem po klasické trojkoruně: "Řekl bych, že Age of Jape můžeme směle postavit vedle Ray of Lighta a trochu se to bojím říct, ale pokud bude zdravý, máme velkou šanci v St. Legeru. Je to pohodový kůň, žádný nervák. Z dostihů má srandu, stále si vymýšlí nějaké lumpárny..."

Holčák nezastírá, že hlavní prioritou druhé části sezony bude pro Age of Jape pražský St. Leger a útok na trojkorunu, kterou stáj z Velkých Karlovic získala už s Glowingem a Tribal Instinctem. "Slovenské derby je taková třešinka na dortu, svoje jsme si splnili už v Praze a teď už vlastně směřujeme do St. Legeru. Ale v Bratislavě je pěkný dostih a jsou tam dobré peníze, co jiného by ten kůň měl běhat..." konstatuje trenér.

A některé zápisy do historie jsou v sázce už tuto neděli. Kromě toho, že se Age of Jape může stát třetím držitelem česko-slovenského double po dvojici Temirkanov (1998) a Ray of Light (1999), může završit středoevropskou sbírku modrých stuh pro Jeana Pierrea Lopeze. Dvaačtyřicetiletý Francouz žijící ve Vídni užkromě Srbska uspěl v Česku, Polsku, Rakousku i Maďarsku, takže Slovenské derby je poslední v regionu, které mu ještě schází...