17. července 2009

Co zbylo v notesu

Poslední týden jsem hodně telefonoval a studoval formy. Ne že bych propadl tak silné derby-horečce, jako se mi to stává v červnu, ale Slovenské derby je prostě vrcholem středoevropského léta a letos má navíc zvláštní náboj díky silné dvojici Age of Jape - Arcibaldo. V rámci svých časových možností jsem se o své postřehy snažil podělit se čtenáři. To, že jsem se primárně zajímal především o první dva koně z Českého derby, ovšem neznamená, že jsem nestudoval také situaci v dalších realizačních týmech. Jen mi nezbyl čas na její zevrubnější zpracování a neděle se kvapem blíží. A tak nabízím alespoň několik výpovědí, které mi takříkajíc zbyly v notesu.


Martin Srnec, jezdec šestého z maďarského derby Dethrone: "Může se umístit, při svých maďarských startech ukázal dobrou formu. Ale je tam poměrně dost otazníků. Maďarské derby nebylo pro něj optimální, zejména podklad. Určité vystřízlivění ale už dříve přinesl start ve Starohájském kritériu. Jestli to nebyl typicky raný dvouletek, jehož forma ve třech letech klesá? To si nemyslím. Když jsem s ním loni vyhrál Karpatskou cenu, byl ještě strašně zelený a vůbec nevěděl, o co jde. Letos jsem ale na něm ještě neseděl, takže to moc nemůžu posoudit."

Zoltán Mikóczy, majitel Dethrone: "Nastupujeme s coubertinovským heslem, že důležité je zúčastnit se. Bude to pro něj hodně těžké. Oba maďarští koně na to teoreticky mají, ale... U Windsora je problém, že naposled nepodal úplně věrohodný výkon. U Dethrona zase sehrál nepříjemnou roli fakt, že Christophe Soumillon z něj při dubnovém vítězství v Budapešti vymáčkl i nemožné a koně to dost poznamenalo... Ale pokud by navázal na výkon z loňské Karpatské ceny, mohlo by to být zajímavé. I proto jsme angažovali Martina Srnce, který ho tenkrát jezdil. Třeba obnovení téhle spolupráce Dethrona probudí... Distančně ho vidím nad 2000 metrů, akorát musí mít dobrý průběh dostihu a přiletět závěrem. Není to kůň, který by zvládl odtáhnout dostih. Co se týká srovnání obou svěřenců trenéra Ribárszkiho, výkonnostně by měl být o trochu lepší Windsor. Nemám velké oči, bude to pro nás klidnější derby, které si užijeme. Někdy koneckonců vyhrává derby ten nejšťastnější..."

Tomáš Šatra, trenér Mariydiho: "Kůň pracoval dobře a musím říct, že se mi velmi líbí. Ale před nedělí je stále mnoho věcí, které nevíme nebo pro ně nemáme srovnání. Dosavadní dostihové formy Mariydiho v Česku ukázaly příliš málo na to, abychom spolehlivě mohli říci, kam ho mezi bratislavskými soupeři zařadit. Myslím, že z tohoto pohledu nemáme co ztratit a můžeme se v klidu soustředit na dostih. Máme dobrého jezdce, který by měl koni připravit optimální průběh. Hlavně nesmíme vodit a bude to v pořádku."

Václav Janáček po sobotním třetím místě s Lamasarem v Mostě: "Konečně šel na své distanci, což je podle mě do 1800 metrů a předvedl aspoň nějaký progres. Nejlepší by asi bylo soustředit se na tuhle distanci, ale nyní ho ještě čeká Slovenské derby. Trenér říká, že v práci je mnohem lepší, ale v dostihu zatím nenašel svou parketu. Ve slovenské Velké jarní ceně vlastně debutoval a moc tam neoslnil, pak se mu nedařilo v rakouském derby a dnes konečně ukázal progres a že ho dostihy taky baví..."

Zuzana Kubovičová, trenérka trojice Azraq - Easy Tiger - Ramblin Scout, pro server turfsport.eu: "Mít tři koně v derby je nejen můj úspěch, ale celého týmu. Dostali se tam díky své výkonnosti, jsou to skoro vyrovnaní koně, i když výsledkově je zatím nejlepší Ramblin Scout. Chtěla bych, aby všichni tři dopadli dobře, ale tak výjimečný kůň jako Teddy Ready mezi nimi asi není. V derby je třeba mít i štěstí. Původně jsem si myslela, že nejvýkonnější je Azraq, ale mám trochu obavy, zda se na něm nepodepsalo rakouské derby. Jeví se mi trochu unavený, ta stíhací jízda po kolizi ho stála dost sil. Easy Tiger a Ramblin Scout zase mají v nohou 2400 metrů, ale měli dost času na regeneraci a měli by se oba po Českém derby ještě zvednout... Stájovou taktiku vymýšlet nebudeme. Jarovi Línkovi jsem dala na výběr mezi Azraqem a Easy Tigerem, pro Ramblin Scouta si majitelé našli Zdenka Šmidu už po Velké jarní ceně aměli šťastnou ruku... Jako jednoznačného favorita vidím v neděli Age of Japea, ten bude těžko k poražení. Ostatních se nebojíme."

Miroslav Piskla, majitel So Fantastic a Night Ridera, pro server turfsport.eu: "Jsme v klidu, protože jsme na sázkovém spektru tentokrát na opačné straně než v předchozích letech. Podle handicapu máme nejhoršího a druhého nebo třetího nejhoršího koně. Takže je to bez psychických tlaků a stresů, konečně si vychutnám derby v pohodě... Kdo bude lepší, je mi poměrně jedno, ale vlastní chov je ta třešinka navíc..."

Rastislav Juráček, jezdec Night Ridera, pro server turfsport.eu: "Podle mě Night Doder běžel v Derby Trialu líp než So Fantastic. Poslední práce potvrdila, že jsem si vybral lepšího koně."