24. července 2009

Dú Valaši dú… Dvě derby už majú

Byl to dosud nejtěžší dostih jeho kariéry, i po Slovenském derby však zůstává Age of Jape v českém tréninku neporažen. Nedělní vrchol sezony v Bratislavě potvrdil to, co si většina diváků i expertů myslela už před startem - že mohutný hřebec stáje Bača Palkovice nenalezne ani ve svém druhém derby soupeře, který by jej přinutil sáhnout na skryté rezervy. V dostizích není sice nic jistého předem, ale situace ve Starém Háji tentokrát neměla k popření této staré pravdy daleko. Svěřenec Františka Holčáka odskakoval jako desetinový favorit a jako takový se přesně deset let po Ray of Lightovi stal třetím držitelem derby-double. Slovenští diváci si tak mohli vychutnat obrázky, které byly k vidění už o měsíc dříve v Praze: oranžový transparent, čepice a oslavující občané moravských Palkovic. Znovu se nabízí otázka, kam sahají možnosti tohoto koně, to se však zřejmě dozvíme až poté, co tým Františka Holčáka podnikne útok na klasickou trojkorunu. Po St. Legeru se pro Age of Japea otevírají zajímavé perspektivy.

Den před Slovenským derby vládly na bratislavském závodišti nečekané chmury. Vytrvalý déšť a větrná smršť, které postihly velkou část regionu, se nevyhnuly ani Starému Háji a kromě vyvráceného stromu na protilehlé rovině měly za následek i hodně měkkou dráhu. V těch chvílích se zdálo, že se událost dostihového léta poběží na hluboku kolem 5.5, což by jistě nebylo pro mnohé šancové koně optimální. V poslední chvíli se ale počasí umoudřilo a vítr během nedělního dopoledne vysušil podklad až na výslednou hodnotu 4.5.

Rámcový program přinesl pro příznivce Age of Japea jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Ta dobrá zněla, že se koním z českého tréninku daří, doběhy "raz-dva" byly k vidění mezi sprintery (Another True Story – El Hadji) i klisnami (Sakheart – Determinacja). Špatnou zprávou naopak bylo, že slunečná neděle příliš nepřeje horkým favoritům. Jejich čest zachraňovali až těsně před derby domácí Ryan ve Zlatém poháru a maďarský fenomén Steady As A Rock v Bratislavské míli. Přát si za této konstelace český doběh "raz-dva" i ve Slovenském derby nebylo nijak nereálné. Vedle Age of Japea nastupoval na start naposled stříbrný Arcibaldo a smolař jarní sezony Mariydi, ten ovšem poprvé pod novým trenérem Tomášem Šatrou. Lakmusovým papírkem, který měl prověřit úroveň letošního pražského derby, byli němečtí Muthesius a Trivero, domácí příznivci zase doufali v progres některého z pěti koní ve slovenském tréninku.

První metry tentokrát nepřinesly žádné otálení. Gary Hind v sedle Arcibalda odskočil z boxů, rozhlédl se kolem sebe a poslal hřebce stáje Wrbna Racing na špici. S podobnou myšlenkou sice zřejmě chvíli koketoval i Alberto Sanna na maďarském Windsorovi, nakonec však přenechal iniciativu soupeři. Dobře na nohou byl ze startovního čísla jedna Easy Tiger, vedený Janem Rájou a s nízkými startovními čísly se vyhnuli strkanicím po startu i oba Němci. Age of Jape získal dobrou pozici ve druhé vlně a pohodlně cválal v závětří nepříliš daleko od čela. Ani jedna ze slovenských stájí, která měla více koní v dostihu, žádnou stájovou taktiku nevymyslela, svěřenci trenérky Zuzany Kubovičové cválali „ve vláčku“ za sebou vedle bariéry, na tempu však neparticipoval nikdo z nich. Až na začátku protilehlé roviny se posunul na druhé, třetí místo Ramblin Scout a společně s ním si zlepšili pozici Trivero s Muthesiusem.

Že na měkké dráze všechno odsýpalo, bylo dobře vidět kilometr před cílem, kde se Arcibaldovi podařilo dokonale roztrhat pole. Jako první přestal stíhat Lamasar, na konci protilehlé roviny už byli pobízeni také Maďaři. Age of Jape ztrácel na špici tři nebo čtyři délky, ale Jean Pierre Lopez už byl ve střehu. Při vbíhání do posledního oblouku držel čtvrtou pozici a s úžasnou lehkostí se posouval blíž a blíž Arcibaldovi, až jej na metě 400 metrů dostihl.

Na tribunách v té chvíli vypuklo obrovské nadšení, dostih ale ještě zdaleka nebyl vyhraný. Favoritovi totiž byli v patách jak Němci, tak domácí Ramblin Scout a zhruba dvě délky za nimi ještě Mariydi, který byl do té doby tak nenápadný, že jsem si žlutomodrý dres Jiřího Chaloupky stále pletl s Ramblin Scoutem.

Na začátku cílové roviny byl Arcibaldo poražen, po dalších sto metrech i Němci. Dlouhými cvalovými skoky se Age of Jape decimetr po decimetru vzdaloval soupeřům a přestože Lopez nadále jezdil a neponechal nic náhodě, na distanci o jeho vítězství nebylo pochyb. V cíli činil jeho náskok dvě délky a byl by zřejmě ještě větší, kdyby na druhé místo pozdním náporem nepřilétl dobře finišující Mariydi s Jiřím Chaloupkou. Za ním se seřadili Muthesius a Trivero, páté místo si s přehledem pohlídal Arcibaldo.

Slovenští koně tentokrát bojovali jen o majitelské prémie, nejlepší z nich byl šestý Easy Tiger před Ramblin Scoutem a Azraqem. Na třináctém místě uzavřel doběh Lamasar, který dostál své eventuální kvótě 1237:10. Jeho ztrátu na vítězného Age of Japea 24 1/2 délky plus dvakrát daleko lze v klidu označit nikoli snad za parník, ale přímo za Titanic.

Vítězný čas 2:31,01 na měkké dráze je kvalitní, zvláště pokud uvážíme, že Age of Jape se tentokrát musel vyrovnat s několika mínusovými faktory. "Bratislavská dráha pro něj není tak optimální jako Praha, tam se mu líbí víc. Ale konečně vyzrál, teď už je to dokonalý dostihový kůň," řekl Lopez. "Když ho pobídnu, okamžitě zapne, dřív potřeboval delší dobu, než se dostal do správného rytmu… Pro jezdce to má samozřejmě i své nevýhody, dnes jsem se zase dostal dopředu o něco dřív, než jsem chtěl. Ale nedalo se nic dělat, někteří koně na špici už ochabovali a najednou jsem byl vpředu já…“

Při otázce, zda hřebcův nedělní výkon dává tušit možnosti západoevropského listed, zkušený Francouz dlouho nepřemýšlel: "Myslím, že třídu na to má. Nejsem sice handicaper, ale za dnešní výkon by si v Německu zasloužil známku kolem 85 kg, to už je listed. Nebo určitě minimálně jedničkový handicap..." O tom, že Age of Jape šel od pražského derby zase nahoru, je přesvědčen i František Holčák. "Ukázal zase o trochu lepší výkon, konkurence tady byla o trochu lepší, zejména Němci určitě nebyli špatní. Musím se přiznat, že mi trochu zatrnulo, jak brzo se dostal dopředu, ale žokej věděl, co a jak. Teď je jasný St. Leger a potom klid. Prázdniny, hotovo, konec," usmíval se Holčák bezprostředně po doběhu.

Valašský trenér, který v neděli vyhrál celkem už sedmé derby, však pozorně sledoval i druhého v cíli, svého bývalého svěřence Mariydiho. Kůň, který odvodil České derby, tentokrát dlouho odpočíval v zadní části pole, lepšil si pozici souběžně s Age of Japem a v cíli mu k vítězství scházely možná právě délky, které na pozdějšího vítěze ztrácel v době nástupu.

"Měl jsem dobrý dostih na zadní pozici s dostatkem prostoru, nemusel jsem nikde brát zpátky. Jen v posledním oblouku se hodně lepil na bariéru, nemohl jsem ho vytáhnout přes koně a při vbíhání do cílové roviny jsme trochu ztratili. Když jsem se pak díval na záznam, viděl jsem místo na bariéře. Kdybych to tam podjel, možná jsem dopadl ještě lépe, ale to jsou kdyby…" přemítal žokej Jiří Chaloupka.

Spokojenost vládla i v táboře pátého Arcibalda, který i tentokrát odevzdal svůj vysoký standard. "Trochu mě mrzí, že se nikdo neujal tempa. Doufal jsem, že by mohl vodit některý z Němců, ale když jsem na začátku roviny viděl, jak všichni zaparkovali za něj a zabrzdili, bylo mi to jasné. Na druhé straně, s tímto číslem a jeho dostihovým stylem nemělo smysl zkoušet něco jiného. Navíc musím říci, že Arcibaldo byl chystán pro České derby. Ke konci už šel setrvačností, nebyla tam už taková akcelerace jako v Praze," konstatoval trenér Čestmír Olehla.

"Je to kůň s prostornou cvalovou akcí, takového nemá cenu schovávat hluboko v poli, protože nemá v závěru takový speed… Takže jsme byli domluveni, že se nebudeme bát jít ze špice. Trenér udělal skvělou práci, nachystal koně na minutu na České derby a to byl jeho den. Age of Jape je příliš silný soupeř, to víme už dlouho. Proto jsem s dnešním výkonem Arcibalda spokojený, zaběhl dobrý dostih. Je třeba zohlednit, že Bratislavu nemá tak rád a že vedle obvyklých soupeřů dnes běželi i dva silní Němci. Lépe než pátý asi tentokrát skončit nemohl," dodal žokej Gary Hind.

Mnoho indicií hovoří o tom, že k odvetě v St. Legeru nastoupí 30. srpna proti Age of Japeovi jak Mariydi, tak Arcibaldo. Lepší start své podzimní sezony si pořadatel ve Velké Chuchli snad ani nemůže přát…