26. srpna 2009

Exkluzivně: St. Leger očima Václava Janáčka

Na start nedělního St. Legeru se postaví třináct koní, ale dvanáct z nich nastoupí v roli pouhých "vyzyvatelů". Poslední klasický dostih má totiž horkého favorita. Age of Jape se po impozantních vítězstvích ve Velké jarní ceně a Českém derby nezadržitelně blíží k zisku klasické Trojkoruny, kterou dosud na pražské půdě získalo šest koní. Černý hnědák stáje Bača Palkovice ještě v českém tréninku neprohrál a v jeho prospěch hraje snad všechno. Nicméně derby-zápisník i v této situaci nabízí něco nečekaného - analýzu startovní listiny přenechal jednomu z aktivních účastníků. Nad šancemi jednotlivých aktérů se zamýšlí dvojnásobný vítěz derby a vedoucí muž jezdeckého šampionátu Václav Janáček, který v neděli pojede Dekolta.


64. Tattersalls St. Leger vidím jako moravskou show, bude to hon na Age of Japea. Jako hlavního pronásledovatele vidím jednoznačně Arcibalda, sekundovat by mu měl Mariydi. Zbytek pole by se měl poprat o další dotace. I když první tři místa by měla být záležitostí jmenovaných koní, o čtvrté peníze se strhne pěkná mela! Bude to dostih jako řemen a navzdory statistikám samozřejmě doufám, že realita bude trochu jiná a nedoufám myslím zdaleka sám. Důležité bude, jestli se najde nějaký obětní beránek, který by rozjel dostih a udal odpovídající tempo. Pokud nikdo takový nebude, můžeme očekávat bláznivý doběh. Hurá na lov!

1 PUMPKIN - Na jaře vzestupná forma, která vedla až k triumfu v hlavní předzkoušce derby. V samotné modré stuze nejspíš zklamal hlavně české chovatele, ale už o tři týdny později ukázal, že se s ním musí počítat. Myslím, že v neděli bude patřit mezi lépe umístěné. Mínusem je ztráta stálého jezdce Dušana Andrése, ale pozor na malého "Fallona", tak mám totiž uloženého žáka Jana Vernera v mobilu. Letos už vícekrát ukázal, že ve velkých dostizích umí zajezdit na výbornou (Maribor, Terssio atd.).

2 MADANPOUR (IRE) - Na jaře jsem ho jel při debutu, připadal mi jako šikovný kůň pro derby, ale jeho další starty byly jak na houpačce. Po Červnovém poháru si tým kolem trenéra Šavujeva od něj hodně sliboval, realita byla jiná. Uvidíme, jak si povede se "Zámrskem" Milanem Zatloukalem tentokrát. Vytrvalec se závěrem by to měl být, takže bude spoléhat na rychlejší dostih. Dotovanou pozici by jeho realizační tým měl brát všemi deseti!

3 GRAINNIE KELLY - Další zástupce českého chovu a jedna ze dvou klisen na startu. Stejně jako její sokyně bude spoléhat hlavně na svůj zdrcující superspeed. Díky němu jsem na jaře dvakrát za sebou jen smutně přihlížel, jak přicházím o vítězství. Její forma jde stále nahoru, žokej Tomáše Lukášek si musí jen ohlídat tempo a pozici v dostihu a když všechno klapne, jak má, může pomýšlet na tabuli.

4 SO FANTASTIC (GB) - A teď pozor, přijíždí slovenský vytrvalec a jak je u nich zvykem, nejede se k nám jen proběhnout. Vítěz z Rakouska a slabě obsazeného slovenského Derby Trialu. Naposledy zklamal trenéra Hanáčka ve Slovenském derby. Moc o tomto koni nevím, takže nemůžu odhadnout jeho ambice - myslím, že tabuli by ohrozit neměl, ale na 100% to zaručit nemohu. V sedle bude italský žokej Massimiliano Tellini, kterého známe díky milánskému vítězství s Blue Coralem. Tento žokej je pro So Fantastica určitě přínosem, tímto jeho ambice stoupají.

5 RIVER KWAI (GER) - Debutoval až letos a vypadal na slibného koně, ale další starty žádný velký progres nepřinesly. Mám trochu pochybnosti o jeho vytrvalosti, ale rád se nechám překvapit jeho výkonem. Žokej Radek "Hrouda" Koplík v jeho sedle je pro tento dostih velké plus, ale myslím, že na peníze (do 7. místa) by dosáhnout neměl. Adept na "obětního beránka" :-)

6. MARIYDI(IRE)- Stěhování do Česka, pád v dostihu, změna trenéra... Tím vším si prošel tento nadějný hřebec za posledního půl roku. Po změně trenéra a jezdce si připsal Mariydi největší úspěch kariéry. Jiří Chaloupka a Mariydi tvoří dvojici, která by neměla nechat moravské duo usnout na vavřínech. Čtvrté místo by myslím bylo pro jeho majitele zklamáním.

7 ARCIBALDO(GER*) - Největší soupeř favorita. Všichni ho už známe, takže se o něm moc rozepisovat nebudu. Poslední dva starty v českém a slovenském derby se pokoušel vytvořit náskok v průběhu dostihu na Age of Japea, který ho v cílové rovině vždy bez problémů zlikvidoval. Víme, že Arcibaldo má skvělý speed, který předváděl hlavně jako dvouletý a myslím, že je největší čas ho použít právě v tomto dostihu. Takže budu napjatě čekat, jakou taktiku Gary Hind zvolí. Na stupních vítězů by určitě neměl chybět.

8 BODYGUARD(POL) - Druhý slovenský zástupce, který by v tomto dostihu neměl hrát velkou roli, ale trenérka Kubovičová by sem přece nejela jen tak... Nevím, co si o něm mám myslet. V sedle bude Martin Srnec, který nemá rád falešné dostihy a bez problémů umí vzít riziko "fíráka" na sebe. Nechám se překvapit, jakou taktiku zvolí a kterou pozici obsadí ve výsledkové listině.

9 DEKOLT(POL)- Bratr zatím slavnějšího Dupla, tito dva sourozenci si jsou ve všem podobní. Seznamování s dostihy ve dvouleté sezoně a ve třech letech velký vzestup formy. Dekoltovi vstupenka do derby unikla jen kvůli slabému handicapovému ohodnocení, o kterém se už napsalo dost. Další vzestup formy ukázal začátkem srpna na karlovarské dráze, kde obsadil krásné páté místo, kousek od vítěze. Tento dostih se běžel na 2000 metrů a obsazení bylo velice kvalitní. Výsledkem se zařadil mezi nejlepší tříleté koně, trať 2800 metrů by neměl být žádný problém. Potřebovali bychom poctivý a klidný dostih. Pokud to vše klapne, můžeme pomýšlet i na stupně vítězů.

10 ONIRIS(GER*) - Tréninková kolegyně Arcibalda, zatím nezvítězivší klisna, která má v dostihu problém usadit se v klidu. Většinou při svých startech obíhala pole zvenčí a její úderný finiš přicházel pozdě. V dosud posledním startu v Ceně hřebčíně Napajedla doběhla dobře druhá. Délka dostihu by jí neměla vadit, v sedle bude poprvé pracovní jezdec Mariydiho Petr Foret. Oniris přikládám stejné šance jako druhé klisně v poli Grainnie Kelly.

11 RAMBLIN SCOUT(GER) - Třetí a zároveň poslední vyslanec slovenského turfu má určitě větší šance než jeho tréninkový kolega Bodyguard. Ramblin Scout se už chuchelskému publiku představil v Českém derby, kde doběhl necelých 8 délek od vítězného Age of Japea, ve Slovenském derby byl sedmý. Šance v tomto dostihu bezesporu má, ale uvidíme, jak zvládne 2800 metrů. Už si přesně nepamatuji, co mi o něm jeho žokej Zdenko Šmida říkal, tipuji jeho umístění kolem 6. místa.

12 MAKLER(POL)- Osobně jsem byl u jeho posledního vítězství 2. srpna v Karlových Varech, kde prokázal vytrvalost, ale nevím, jak je to u něj s třídou. Tento černý hnědák po pádu ve Velké červnové ceně proměnil ve vítězství dva ze tří startů ve slabších dostizích. Je trochu nervní a určitě mu prospějí stínidla, která by měl mít poprvé právě v St. Legeru. 2800 metrů pro něj nebude problém, disponuje úderným finišem a ve spojení s žokejem Janem Rájou můžou pomýšlet i na dotovanou pozici.

13 AGE OF JAPE (POL) - O tomto super koni bylo už napsáno hodně. 9 startů, 8 prvenství a jedno druhé místo v debutu! Nádherný černý hnědák má všechno, co by měl super kůň v českých poměrech mít. Slovo favorit v tomto případě zdaleka není tak výstižné, jak by mělo být! Jean Pierre Lopez ho už dokonale zná. Age of Jape může prohrát jen nepřízní osudu, ale jsou to dostihy a stát se může cokoli. Trenér Holčák si ale už teď může prozpěvovat "Dů Valaši dů, pro Trojkorunů!"

Na viděnou v neděli!

Václav Janáček