27. srpna 2009

Mariydi potká Piráty z Karibiku. Nedobrovolně

Na první pohled to vypadá velkolepě. V pátek večer se nad Prahou bude vznášet James Bond, pirát Jack Sparrow či kouzelnický učeň Harry Potter. To všechno jsou motivy z festivalu Pyro Music Laser Fest, podle slov pořadatelů nevídané skladby laserových efektů, ohňostroje a filmových melodií. Má to však jeden háček. Dosud největší ohňostrojový a laserový projekt v Česku se uskuteční na závodišti Velká Chuchle, a to jen dva dny před St. Legerem a den před klusáckým derby. A mezi stovkou koní ustájených na závodišti je i spolufavorit posledního klasického dostihu Mariydi a vítěz italského listed Blue Coral. Reakce pořadatelů festivalu i dostihů se vzácně shodují. Ustájeným koním nic nehrozí, odpovídají na obavy chuchelských stájí. "O té akci jsme se dozvěděli až na poslední chvíli z billboardů. Vedení závodiště s námi nic nekonzultovalo," kroutí hlavou trenér Michal Lisek, který proti ohňostrojové show zorganizoval petici. Nyní mu nezbývá, než strávit páteční noc ve stáji a doufat, že se ustájeným koním nic nestane.


Anabáze celé akce zůstává poněkud nejasná. Billboardy, které od léta ohlašují konání ohňostrojového festivalu ve Velké Chuchli, totiž původně odkazovaly na Pyro Games - seriál ohňostrojových utkání, kočující po německých městech. Na oficiálním webu pyrogames.de se lze dočíst, že "ohňostrojový šampionát je nevídanou šancí pro vaše město" a že o pořádání "úchvatných obrazců na nebi" se lze ucházet prostřednictvím kontaktního formuláře. V seznamu lokací plánovaných akcí nechybí závodiště v Bratislavě, Baden Badenu nebo Hamburku a s termínem 28.8. zde figuruje také Praha. Jenže němečtí pořadatelé nakonec v chuchelské akci nemají prsty. "Děkujeme za váš zájem, ale bohužel vám musíme sdělit, že akce v Praze musela být z technických a organizačních důvodů zrušena," konstatovala Helena Wezelová z pořadatelské společnosti Lux Events.

To potvrzuje i český pořadatel JVS Group. „Náš Pyro Music Laser Fest nemá s vámi uvedenou akcí nic společného a normálně se uskuteční," řekl PR manažer festivalu Jan Burian. Podle ředitele závodiště Petra Drahoše se o konání ohňostrojové show rozhodlo v červnu. "Z hlediska pořadatele byl konec srpna asi jediný možný termín z důvodů, které neznám," dodal na otázku, zda není konání tak velké akce dva dny před zahájením podzimní dostihové sezony poněkud nešťastné.

Údaje k předpokládanému hlukovému zatížení nejsou k dispozici. "Přesnou hodnotu nelze určit, neboť závisí na celé řadě faktorů - počasí, vítr, přesné místo pyrotechnického efektu atd." vysvětluje Burian. "O koně ustájené v Chuchli je velmi dobře postaráno a nebude tomu jinak ani v pátek večer. Odpaliště ohňostrojů bude v dostatečné vzdálenosti od dostihové dráhy, v centrální části oválu až směrem ke Strakonické (uprostřed klusácké dráhy, pozn. aut.). Proběhne i další opatření a sice, že stáje budou po dobu akce speciálně hlukově utěsněny polystyrenovými deskami. Rozhodně však festival ohňostrojů nepředstavuje pro koně sebemenší riziko. Dle informací pečovatelů o chuchelské koně je míra hluku mnohokrát vyšší například při bouřkách, které se nad závodištěm snesou a bijí přímo do střech stájí, ale ani to však koním nevadí."

Také Drahoš používá příměr k bouřce: "Podle výrobce ohňostroje z Barrandova je to asi v rozsahu běžné bouřky, protože účelem tohoto ohňostroje není dělat hluk, ale barvu. A má být uměleckým dílem, proto bude doprovázen i hudbou."

Myšlenka uspořádat festival se podle pořadatelů zrodila na sklonku loňského roku po triumfu pyrotechniků FLASH Barrandov SFX na světovém ohňostrojovém festivalu v Cannes. Páteční večer nabídne od 16 hodin jako „předskokany" hudebníky jako Katarína Knechtová, Support Lesbiens a Děda Mládek Illegal Band, samotná show pak začne ve 20:30. Podle oficiálního rozpisu jsou plánovány čtyři čtvrthodinové ohňostroje a dvě laserové show. Pořadatel očekává kolem čtyř až pěti tisíc diváků.

"Takto velký ohňostrojový projekt řídí profesionální bezdrátový odpalovací systém. Je velmi bezpečný: funguje na principu obousměrné výměny kódů a vylučuje náhodný odpal," vysvětluje člen týmu pyrotechniků Jaroslav Štolba. Během celého festivalu padne 1199 odpalovacích povelů, do výšky až 220 metrů vzlétne celkem 2700 náloží.

Pocity z nesporně atraktivního programu, který by za normálních okolností byl i pro autora zápisníku vítaným letním zpestřením, však kalí místo konání. Ať už pořadatelé argumentují jakkoli, pořádat největší ohňostrojovou show v historii republiky v areálu, kde jsou ustájeny desítky koní, je přinejmenším necitlivé. Vedení závodiště přiznává, že oficiální konzultace s chuchelskými trenéry neproběhly.

"Dali jsme stájím příspěvek, aby tam mohl být po celou dobu akce personál. U krajní stáje uděláme nějaké zaclonění oken a odhlučnění s pomocí desek. Nepovažujeme situaci za kritickou," řekl Drahoš. "Celá ohňostrojová a laserová produkce trvá něco přes hodinu, za překročení nahlášeného času jsou samozřejmě vysoké pokuty. Akce nepodléhá schvalování jakýchkoli orgánů kromě báňského úřadu, kdokoli to může udělat třeba na louce vedle závodiště, která nám nepatří a takové signály také byly..."

Získané peníze podle něj půjdou do financování závodiště. "Areál vyžaduje trvale vysoké investice, teď jsme kupříkladu museli nečekaně upravit vodu za více než 600 000 korun, také se postavily stáje, některé se budou rekonstruovat..." dodává.

Drahoš před týdnem přijal delegaci stáje CK Martin Tour, jejíž trenér Michal Lisek mu předal petici vyjadřující nesouhlas s ohňostrojovou produkcí. "Bylo nám jasné, že konání akce už zřejmě nezvrátíme, ale chtěli jsme veřejně vyjádřit nesouhlas. Vadí nám i nulová komunikace ze strany závodiště. Kdyby byl na jaře seznam daných akcí, tak se s tím myslím ještě dalo něco dělat, ale těžko říct..." krčí rameny Lisek.

Se svou peticí obcházel pouze zainteresované lidi s bezprostředním vztahem k Chuchli, přesto získal zhruba šedesát podpisů od trenérů, majitelů, jezdců, ošetřovatelů a dalších dostihových příznivců (včetně autora tohoto zápisníku). Lisek při té příležitosti vyvrací jedno nedorozumění: "My neprotestujeme proti akcím na závodišti, ty jsou v dnešní ekonomické situaci nezbytné a jiná cesta, než využívat areál celoročně i mimo dostihy, není. Nám vadí samotné ohňostroje, to je něco, co by se na závodišti pořádat nemělo a byli bychom rádi, kdyby si pořadatelé konání něčeho podobného do budoucna rozmysleli..." dodává.

Jeho slova potvrzuje srpnová aféra z německého Dortmundu. Na tamním závodišti se konal právě festival Pyro Games a podle očitých svědků skončil fyzickou konfrontací místních trenérů s pořadateli. "Uděláme naprosto všechno, aby se takové šílenství už nikdy neopakovalo," řekla listu Westfälische Rundschau Erika Schefferová, předsedkyně spolku ochránců zvířat v Dortmundu. Třebaže trenéři a majitelé strávili celý večer ve svých stájích, jejich koně prožili děsivý večer. Dva z nich si ve zmatku způsobeném hlukem utrhli podkovu, někteří přímo kolabovali.

Argumenty dortmundského závodiště přitom byly podobné, jako nyní v Praze. "Ohňostroj bude odpálen až 650 metrů od stájí, na Silvestra se tady dějí horší věci," tvrdil dostihový sekretář Karl Schütz s tím, že situaci předem konzultoval se stájemi, což ovšem Schefferová zpochybňuje. Ani pořadatelská společnost neviděla žádný důvod, proč akci na závodišti s 95 ustájenými koňmi nedělat. Na její straně stál jak s finančními problémy bojující dostihový spolek, tak legislativa. Veškeré právní pokusy ochránců zvířat o zákaz Pyro Games na závodišti skončily neúspěšně.

Přesto se zdá, že negativní dortmundská zkušenost aspoň odradila jiné. Například badenský areál Iffezheim od myšlenky hostit v září ohňostrojový festival upustil. "Akce byla zrušena. Musím vám ale sdělit, že naše vedení akce spojené s hlasitou produkcí zásadně konzultuje s trenéry a veterinářem. I to je však velmi vzácné, protože naprosto odmítáme cokoli, co by mohlo uškodit ustájeným koním," řekl mi marketingový šéf závodiště v Badenu Christian Simon.

Michala Liska a další chuchelské stáje v pátek čeká bezesná noc. "Zatemníme okna k dráze, budu ve stáji přes noc, a uvidíme, jaký tam bude ruch a zda třeba pomůže, když pustím rádio... Některým koním pravděpodobně dám na večer ucpávky do uší. To je asi všechno, co můžu udělat," říká rezignovaně.

Z aktérů St. Legeru je na závodišti ustájen pouze Mariydi, v nedělním rámcovém programu se představí dalších 18 koní z Chuchle. Nezbývá, než doufat ve šťastný konec. I v případě, že se slova pořadatelů o bezproblémovém průběhu páteční noci naplní, by však ve Velké Chuchli nemělo zapadnout jedno slovo - komunikace.