25. září 2009

Jiří Zlámaný: Absolvováno s červeným diplomem

Ať se v nadcházejících posledních týdnech letošní sezóny stane cokoliv, rok 2009 vejde do historie především jako spanilá jízda černého hnědáka Age of Jape. Nad svými vrstevníky vládl s převahou, která se postupem času, s přibývajícími stovkami metrů klasických testů měnila ve velkou suverenitu - všechny zkoušky dospělosti prostě dopadly na výbornou.
I když nechybělo mnoho a o Klasické trojkoruně se letos mohlo hovořit jen v kondicionálu - Velkou jarní cenu získal Age of Jape až po boji o krk. Tím však veškeré infarktové momenty vyčerpal a dále už jeho oranžový voj slavil jedno přehledné vítězství za druhým. Po dobře zaplacené procházce v Červnovém poháru České derby definitivně zrodilo domácího krále, slovenské jej pak potvrdilo v kontextu celého středoevropského regionu. Pražský St. Leger byl dokonalou zlatou tečkou, vyhrát na chuchelském oválu poslední klasiku pod hranicí tří minut se před ním povedlo jen pěti koním a vypustit závěr, tak jak to „pro tribunu" šoumensky udělal znovuzrozený Jean Pierre Lopez v hřebcově sedle, si z jejich žokejů mohli dovolit pouze Smolík ve třiaosmdesátém na Centurii a před pěti lety Kobzarev s Darsalamem.

A právě ve výsledku Tattersalls St. Leger by se mohla skrývat také odpověď na nejzvědavější otázku současnosti: jak si tříletý suverén povede proti starším koním? Reálně se to, doufejme, dozvíme napřesrok, nyní zatím teoreticky asi takto: v St. Leger druhý Mariydi ztrácel v cíli dvě a čtvrt délky, načež o tři týdny později finišoval ve Velké ceně českého turfu za elitní trojicí zkušenějších (Teassio, Savignon, Determinacja) o necelé dvě délky. Když připočteme fakt, že vladař klasiků mohl na konci srpna vyhrát minimálně s dvojnásobným náskokem, vychází z toho vcelku jasný závěr. Age of Jape by si pravděpodobně poradil i se špičkou zdejších starších vytrvalců. (A to včetně silné slovenské podmnožiny - s jejím lídrem Camillem Determinacja prohrála maximálně o délku a čtvrt, Savignon jej naposledy dokonce porazil.) A jak by to mohlo vypadat na západ od Střední Evropy? To zase naznačil nedávno Camill, když obsadil čtvrté místo v milánské Premio Federico Tesio (Gr.3, 2200 m) o šest a půl délky plus jeden kilogram za prvním v cíli Voila Ici, vítězem červencové Prix Maurice de Nieuil (Gr. 2, 2800 m) z Longchamp. Jinými slovy, už podle nynější výkonnosti (která by však do budoucna měla ještě vzrůst) je Age of Jape určitě koněm evropské třídy listed, na své ideální distanční parketě, kterou se zdá být derby-trať 2400 metrů, by se neztratil ani v grupě tři.

Ve svém osobním ratingu jej dosud mám nejvýše za Slovenské derby (85 kg), ale znovu opakuji, v českém St. Leger měl značnou rezervu (83+). Druhá pozice, rovněž za derby v Bratislavě, momentálně patří Mariydimu (83,5), třetí je Iryklon, který spolu s Age of Japem vyběhl ve Velké jarní ceně nejlepší mílařskou formu letošních tříletých (83) a jemuž náleží i prozatímní primát na tratích do 1600 metrů (78 kg za vítězství ve 1400m Memoriálu prof. Michala). Ročníkovou TOP 5 doplňují Arcibaldo (82,5) za druhou příčku v Českém derby a Funny Valentine (81) za triumf ve slovenské Velké jarní ceně. Mezi výkony tuzemských klisen stojí výhra Sakheart nad Determinacjou v bratislavské Ceně Pat‘s Music (78) těsně nad několika dalšími, především v klasických zkouškách dosaženými, známkami.

Na závěr připojím srovnání s nejlepšími výkony českých tříletých koní (předvedenými na středoevropském fóru) v předchozích pěti sezónách:

2008: Tullamore 83 kg České derby, 2400 m
2007: Blue Coral 85,5 kg Velká cena Prahy, 1600 m
2006: De Roberto 86 kg Velká cena Prahy, 1600 m
2005: Ecologically Right 84 kg Jarní cena klisen, 1800 m
2004: Darsalam 85,5 kg České derby, 2400 m

Jiří Zlámaný