23. června 2010

Derby je jako oheň. Jen najít tu správnou zápalku

Je to vlastně jen krátký moment. Přesně v 7:45 se na lahovickém horizontu objevují tři koňské siluety. Do cílové roviny malého travnatého okruhu ve Velké Chuchli točí jako první ryzák Lex, během mžiku se ale před něj dostávají dva koně na vnější straně dráhy. Miracle Match a Mariydi jdou krásně hlava - hlava, v polovině cílové roviny už ale Ferdinand Minařík čtyřletého hřebce mírně "přistrkuje", zatímco Petr Foret na tříleté hvězdě sedí stále v klidu. Kolem cílového mezníku probíhá zhruba o půl délky dřív Miracle Match. Je pondělí před derby a na chuchelské trávě skončil stěžejní derby-galop. Poctivý, klidný a ke spokojenosti všech aktérů. Na tribuně v té chvíli sedí jediný člověk. Osmašedesátiletý trenér Tomáš Šatra, který se v neděli stane rekordmanem Českého derby. Mezi okamžiky, kdy poslal do největšího rovinového dostihu svého prvního koně Sighama a dosud posledního Miracle Matche, v neděli uplyne přesně čtyřicet let. Nejvíce v české dostihové historii.


Má pověst stoicky klidného trenéra, opatrného na velká slova a halasné proklamace. Ani nyní Tomáš Šatra nehne brvou. Ještě chvíli sedí na svém místě uprostřed liduprázdných ochozů a teprve když se trojice plnokrevníků znovu přiblíží k tribuně, uvážlivě se rozhlédne a sejde dolů vlastnoručně natrhat trávu. Zatímco odměňuje své svěřence, stihne prohodit pár slov s jezdci. Dobré to bylo, shodují se všichni a tím je vlastně napsaná tečka za několikaměsíční přípravou. Teprve když se lot znovu pohne na cestě ke stájím, ozve se pověstný Šatra-ironik. "Ještě v dobách, kdy jsme spolupracovali s Karolem Šarinou, mi tým vždycky po galopech hlásil: Trenére, jsou tam rezervy. Pak jsme v neděli zametli a já se jich ptám: Tak kde jsou ty rezervy?"


Málokomu v českém turfu lze onen nadhled věřit tak spolehlivě jako Šatrovi. Miracle Match bude jeho 35. koněm v chuchelském derby a naváže tak na Mainly Monroe, která byla před šesti lety dosud posledním koněm svého trenéra v tomto dostihu. "Jestli budu mít v neděli nervy? No, za ta léta jsem mnohé zažil, ale samozřejmě mi to není jedno. Je to otázka peněz i prestiže, člověk by musel být opravdu ignorant, aby mu bylo derby lhostejné..."

Pokoru před derby si tedy udržuje i muž, který dovedl ke slavným triumfům Noru Jeane a Progressiona. Zažil totiž i vyloženě infarktové ročníky. Například 1974, kdy se všichni tři Šatrovi koně zapletli do hromadného pádu. Adria a Car David nedokončili a Novgorod se sice do cíle podíval, ovšem daleko za vítězem.

O čtyři dekády později Šatra stále sídlí ve stejné chuchelské stáji a chystá na modrou stuhu jednoho z nejtřídovějších koní, které kdy měl v tréninku. V Irsku narozený Miracle Match (Oratorio) přijel do Česka s ratingem 104, tedy vyšším než svého času Blue Coral a jen nepatrně nižším, než měl doma dosud nejlépe hodnocený český import Sharp Focus.


Líbivý hnědák loni absolvoval v péči J. Harringtonové pět startů a už koncem června vyhrál dostih EBF v Naasu. Následně zkoušel štěstí v leopardstownské grupě 3, konkurence vedená Cape Blancem se ale ukázala být příliš silná, a tak se realizační tým vrátil se zástupcem stáje Johna G. Hennessyho opět o něco níže. V říjnu Miracle Match uzavřel sezónu v Dundalku třetím místem na úrovni listed a se ztrátou 1 1/2 délky na vítěze.

To byl zřejmě rozhodující moment hřebcovy dosavadní kariéry. Dostal se totiž do hledáčku Jiřího Charváta, hledajícího posilu pro klasickou sezónu 2010. "Vytipovaných koní bylo snad více, ale o tomhle majitel mluvil už před odletem jako o první volbě. Jeli tam s Frantou Vítkem, který se na koně rovněž podíval a vybrali Miracle Matche," konstatuje Šatra a na můj dotaz, zda není pikantní, že se na výběru jeho tříleté hvězdy podílel někdejší dlouholetý rival, se jen potutelně usmívá.

Připravovat s napětím očekávaný tříletý import, který může v lepším případě jen naplnit vysoká očekávání a v horším nepříjemně zklamat, je pro Šatru poměrně nová situace. Na jaře se už chvíli zdálo, že se situace nebezpečně přibližuje druhé ze zmíněných možností. Hřebec byl kvůli neuspokojivým pracovním výkonům škrtnut z Memoriálu profesora Michala a v akci nebyl k vidění až do konce května. "Povahově je to flegmatik, nechá se do všeho strkat. Akorát v zimě a zjara měl takové hříběcí manýry, že jsem se chvílemi podivoval, jak loni dokázali s tím koněm pětkrát vyběhnout," vzpomíná Šatra.

Pak ale přišel vstup do sezóny v silně obsazeném Trial Stakes a Miracle Match pod Jeanem Pierrem Lopezem zanechal v Ebreichsdorfu výborný dojem. Když mezinárodní pole točilo do cílové roviny, jeho nástup dlouho vypadal jako vítězný. Slovenského vítěze Velké jarní ceny Innovatora držel efektně v šachu, pak ale přišel pozdní nápor srbského Cool Marblea a české barvy se musely spokojit s druhým místem o 1 3/4 délky.

Akcie zástupce stáje Dr. Charvát před derby vylétly opět vzhůru, ale jeden háček zůstává. Oratorio nedal prakticky žádného výrazného vytrvalce a ani jeho syn zatím projevem nenaznačuje, že by se měl trvale usadit na delších distancích. Přesná odpověď na tuto otázku zatím nepřišla, Miracle Match všechny delší trialy vynechal. "Nemáme to vyzkoušené. Jeho optimum zřejmě bude kolem 2000 metrů a je to tempový kůň," vyslovuje Šatra předběžný odhad.


I takový kůň může derby vyhrát, nicméně to vyžaduje specifický průběh dostihu. "Řada tempařů bez problému prostojí vytrvaleckou trať, ale je to náročnější pro jezdce. Tempo musí dokonale sednout..." dodává. V tomto ohledu se ovšem trenér s majitelem zásobili tím nejlepším, co je k dispozici. Miracle Matche pojede Filip Minařík, po čtrnáctileté odmlce v tuzemském derby patřičně motivovaný. Poměrně dlouhé pauzy od květnového startu se Šatra nebojí: "Hřebec pracuje intenzivně, takže by to nemělo mít nějaký zásadní vliv. Maká poctivě každý den..."

Nejvíce investující domácí stáj, nejúspěšnější žokej a patrně nejdražší kůň v poli - to je pro mnohé přímo explozivní kombinace. Ale Tomáš Šatra zachovává „poker face". Po čtyřiceti letech dobře ví, proč.