14. června 2010

Do derby míří šestnáctiletá dívka. A pojede favorita

O málokterém koni se v posledních dnech mluví tak intenzivně jako o ryzákovi Talgadovi. Hřebec z tréninku Filipa Neuberga před týdnem hravě ovládl Velkou červnovou cenu a jako jeden z mála prověřených vytrvalců půjde do derby v roli spolufavorita. Nyní přichází zpráva, která zástupci stáje Lider Racing Stable zajistí ještě mnohem větší publicitu. Do jeho sedla se s největší pravděpodobností vyhoupne šestnáctiletá jezdkyně Maria Magdalena Rossák, jezdící s panamskou profesionální licencí. "Vypadá to dobře, nemám tady momentálně žádné závazky, a tak můžu přijet na České derby. Mám z toho velkou radost, mimo jiné kvůli své mámě, která několik dní před derby slaví narozeniny. Rodině vděčím za velkou podporu a případný úspěch bych věnovala právě jí," vzkazuje ze Spojených států dívka, která se může stát vůbec nejmladší účastnicí v historii pražského derby.


Na první pohled to působí jako tiskový šotek, účasti slovenské teenagerky ve vrcholu sezony však prakticky nic nebrání. Z pohledu Jockey Clubu ČR může nastoupit na start ve chvíli, kdy je starší patnácti let, vlastní profesionální licenci a není v trestu. Všechny tři podmínky dcera manželů Rossákových, kteří stojí za stájí Lider Racing Stable, splňuje. Razítko na licenci jezdkyně přezdívané Maggie je staré zhruba půl roku a bylo získáno v Panamě, kde Maria Magdalena Rossák v prosinci úspěšně absolvovala školu Academia Tecnica de Formacion de Jinetes Laffit Pincay Jr.

"Do Panamy jsem přišla na základě doporučení žokeje Fernanda Jary, kterého jsem poznala v Dubaji. Chtěla jsem zkusit něco jiného a viděla jsem tam dobrou šanci, jak si splnit svůj sen. Od malička jsem totiž toužila stát se žokejem," popisuje se samozřejmostí poněkud nesamozřejmou cestu. "Přemýšlela jsem zpočátku i nad Anglií nebo Francií, ale nějak mě to neoslovilo. V Panamě jsou opravdu tvrdé podmínky, ale je to dobré místo, kde se člověk může hodně naučit."

Výuční list získala ve věku, kdy její vrstevníci v Česku teprve začínají. "Do tamní jockey school se lze zapsat od 15 let a učení trvá dva roky, ale často se stane, že pokud se člověk rychle učí nebo už má nějaké zkušenosti, přeřadí ho do vyššího ročníku. To byl i případ Fernanda Jary nebo mě. Škola se ukončuje vždy 1. prosince a absolventi podle staré tradice debutují v dostizích o týden později," vypráví Maria Magdalena.


Prvního panamského vítězství dosáhla hned při debutu v sedle klisny Gran Silvia, mezitím stihla nasbírat 12 bodů a 56 startů, i když přesnou bilanci na internetu nelze dohledat. O mladé slovenské jezdkyni se nicméně pochvalně zmiňují panamské sportovní servery. "Jedním ze studentů školy, kteří přitahují pozornost, je Slovenka Maggie Rossak. Při práci s koňmi projevuje velkou zručnost," konstatoval server laestrella.com.pa. List El Siglo zase zdůraznil, že mezi šestnácti posledními absolventy byly jen dvě dívky, exotická Slovenka a sestra žokeje Octavia Reyese.

Díky dobrému vstupu do nového roku a šancím od špičkového trenéra Roberta Aranga se Maggie pohybovala v lednu kolem třetího místa panamského šampionátu, pak si ale zlomila klíční kost. Aktuálně se nachází na osmnácté pozici s 10 úspěchy a úspěšností bezmála 24 procent.

Do Panamy přišla se zkušenostmi z rodného Slovenska a pobytu v německé stáji Petera Schiergena, ovšem na americké půdě ji čekal trochu jiný svět. "V tréninku je vidět řada rozdílů oproti evropské praxi. Když se jen tak cválá, tak je to bez třmenů a sedla, jako všude v Latinské Americe. Rychlé práce se chodí už pod sedlem a většina dostihů se běhá na krátké, sprinterské vzdálenosti," vypočítává několik výrazných rozdílů.

Mezitím už se ale ctižádostivá dívka ze Slovenska chystá někam úplně jinam. Čeká na pracovní povolení, aby se mohla přesunout do Kentucky. "Tam bych chtěla pokračovat v cestě za svým snem a dál se jako dostihová jezdkyně zlepšovat, protože vím, že se musím ještě hodně učit," dodává.

V Praze oblékne černo-červené barvy stáje svých rodičů, působících ve slovenském turfu zpočátku pod hlavičkou Maltinetto a později Lider Racing Stable, kterou před Talgadem nejvíce propagovala účastnice loňského Oaks Novilly. "Oba názvy odkazují na naše bývalé koně. Lider byl velmi nadějný, ale bohužel se zranil a nedostal se na dráhu. To slovo zároveň znamená něco jako vůdce a také se tak jmenuje rodinná firma, zabývající se výrobou hygienických kapesníků a servítků," vysvětluje Maggie.

Zatím si myslí, že před derby nervózní nebude: "To vůbec ne, ale na druhé straně je to přece jen výjimečný dostih. Spíš než nervozitu cítím velkou zodpovědnost vůči všem lidem, kteří mi věřili a dali mi šanci. Bude to myslím velmi krásný pocit zažít atmosféru derby a být jeho součástí. Zároveň je to dostih jako každý jiný, v němž se budu snažit udělat co nejlépe všechno, co umím a budu doufat, že se na nás usměje také trocha štěstí..."

O další budoucnosti ve svých šestnácti letech ještě neuvažuje a na nic jiného než koně zatím nemyslí. "Momentálně se chci věnovat jen dostihům, protože mám dobrou příležitost. Potom se uvidí, co dál," krčí rameny a dodává, že jejím velkým hobby je box. Snad ho 27. června nebude potřebovat...