17. června 2010

Dohlášen Irish Heroes, derby bude "jen" středoevropské

Dohlášený bělouš Irish Heroes (Dr Fong) a absence jednoho z předběžných spolufavoritů Endless Storma (Black Sam Bellamy) jsou hlavní události dnešního posledního škrtání v Českém derby. Jediným novým jménem je deset dní před startem nová posila stáje Yoko, která koncem května vyhrála v pařížském Saint Cloud dostih kategorie F na 2400 metrů a obratem byla zakoupena do Česka. Počet kandidátů derby se tak ustálil na čísle osmnáct. V rozhodování kolem nejvýše hodnoceného tříletka Shamalgana (Footstepsinthesand) nakonec převážil názor trenéra Arslangireje Šavujeva a hřebec v majetku Ardaka Amirkulova byl podle očekávání škrtnut. Z přihlášek zmizela i jména neúspěšných aktérů Červnového poháru Malqa, Smokera, Zarifa, Lva a Kremlin Stara, zimní královna Linda (Black Sam Bellamy) dá přednost dostihu klisen a na účast nakonec rezignoval také Jozef Piruch v případě Uniraye.


Nepřijedou ani britští a francouzští koně, přestože rozhodování Marka Johnstona vypadalo ještě včera nečekaně nadějně. I tentokrát tedy zůstane zahraniční účast v kontextu středoevropského regionu, trvá zájem polské stáje Plavac s klasicky umístěným Atacama Crossingem (Footstepsinthesand) a také slovenských stájí, ovšem s jednou nečekanou výjimkou. Třetího ze Starohájského kritéria Endless Storma do Prahy nepustí problémy se spěnkou.

Z domácích koní zůstávají ve hře všechny skloňované hvězdy. Kromě nich možná uvidíme také valacha Taking Shape (Aptitude) ze stáje BORS Břeclav, minulou neděli pátého v rakouském Vederemo-Rennen. Stáj Yoko i přes novou akvizici nechává ve hře Mileryta (Snow Kid) a stále doufá také Rabbit Trhový Štěpánov, třebaže jeho jarní vítěz Rabbit Gibraltar kvůli tréninkovému výpadku zmeškal hlavní trialy. Český chov je zastoupen dvěma koňmi, mimo Fabregase (Ray of Light) je to ještě v slovenském tréninku běhající Noem (Rainbows for Life).

Čekání na pondělní oznámení startujících koní bude letos nezvykle napjaté. Za stávajících okolností se dva z přihlášených koní na start nedostanou a podle nového pravidla zveřejněného ve středu Jockey Clubem bude jeden z nich Slovák. A to znamená mimořádně svízelný tah daný zřejmě losováním, neboť za slovenskou jedničkou Bribonem mají Noem i Fiery Wing stejnou handicapovou známku. Z domácích aktérů mají nejnižší průběžné handicapy Rabbit Gibraltar (78,5) a Taking Shape (66 kg).