4. června 2010

Návrat po 14 letech: Filip Minařík přijede na derby

Je to snad poslední meta, na kterou Filip Minařík ještě nedosáhl. Nejúspěšnější český žokej všech dob se krok za krokem blíží metě 1000 vítězství, v uplynulých deseti letech získal osmnáct grupových úspěchů, šampionát německých jezdců i ledacos jiného, ale triumf v derby se mu dosud vyhýbal. Za tři týdny může dlouhé čekání skončit. Pětatřicetiletý Minařík se chystá do Prahy na České derby. Tedy dostihu, ve kterém poprvé a naposled startoval před čtrnácti lety. "Byl to můj klukovský sen, celé dětství jsem toužil vyhrát derby v Chuchli. Pomalu nastal čas se o to pokusit," vzkazuje z Kolína nad Rýnem.


Situaci, ve které se Minařík nachází, zná většina jezdců působících v zahraničí. Jednorázové hostování doma v Česku je sice láká, při každém takovém angažmá však přicházejí o důležitá rita v místě jejich působiště a to si při tvrdé německé konkurenci nemůže dovolit ani takové eso jako Minařík. Stájová dvojka šampiona trenérů Petera Schiergena si tak dlouhá léta mohla o domácím derby nechat jen zdát. Na přelomu června a července se totiž každoročně koná německý derby-mítink v Hamburku. Ten však byl letos přeložen až na polovinu července kvůli fotbalovému mistrovství světa a v německé termínové listině zůstala nevídaná mezera.

"Obvykle jsem musel nabídky českých trenérů v tomto termínu odmítat, tentokrát jsem ale zjistil, že se v Německu neběhá nikde kromě Halle, kde se plánuje odpoledne složené z handicapových dostihů. To je pro mě velká šance podívat se domů," konstatuje Minařík.

Fotbalové boje v Jižní Africe tak českého jezdce nasměrují 27. června do Velké Chuchle, kde již má vyjednáno angažmá v rámcových dostizích. "Určitě přijedu na Mariydiho a Blue Corala, s doktorem Charvátem jsme ale domluveni, že otázka derby zůstává otevřená. Jsem tedy zatím k dispozici i dalším stájím," dodává.

Pro Minaříka to bude teprve druhý start v Českém derby v kariéře. Před čtrnácti lety vedl hnědáka Stanislava z tréninku Romana Vítka a finišoval devátý. "To jsem byl první rok v Německu a tenkrát to pro mě samozřejmě byl velký zážitek. Dotované místo jsme sice nestihli, ale hezky jsem se svezl a večer naši fotbalisti prohráli ve finále mistrovství Evropy s Německem," vzpomíná.

Derby celkově jsou zatím pro Filipa Minaříka hořkou kapitolou. V německé modré stuze byl zatím nejlépe šestý a dvakrát přišel o možnost vést pozdějšího vítěze. Na jaře 2006 vyhrál tři dostihy s talentovaným ryzákem Schiaparellim, pro derby si však majitel přál stájovou jedničku Andrasche Starkeho a nově sestavená dvojice v Hamburku impozantně vyhrála. Loni dostal český žokej nabídku posadit se na Wiener Walzera, musel ji však odmítnout kvůli angažmá na koni své stáje a mohl se pak jen dívat z poslední pozice, jak hnědák z hřebčína Schlenderhan slavně vítězí. "To bylo hodně nepříjemné," zní jeho lakonický komentář s odstupem času.

Minařík tak zatím navazuje na pověstnou smůlu svého otce a dvojnásobného šampióna československých žokejů Ferdinanda Minaříka, který se o úspěch v derby pokoušel celkem 22krát. Nejblíže vítězství byl v letech 1974 a 1977, Vitamin i Kento se však museli spokojit s druhými místy. Třikrát nastupoval do Českého derby také další člen dostihové rodiny, Filipův bratr Ferdinand Minařík mladší. Ani jemu se však triumfovat nepodařilo.

Když proto druhý muž loňské německé statistiky před několika lety vyhrál derby arabských koní v Mülheimu na svěřenci polské legendy Mieczyslawa Melnického, dostali jeho přátelé žertovnou esemesku o konci rodinného prokletí. Dnes už se Minařík ke své tehdejší euforii nehlásí. "Takových dostihů se v Německu běhá každý rok asi osm, každý druhý dostih tříletých arabů se jmenuje derby..." směje se.

Nejúspěšnější český žokej má zkrátka motivaci a České derby získává tři týdny před startem další rozměr. Která stáj si pojistí služby německého šampióna - a bude česká nebo německá?