25. června 2010

Panel expertů: Nejlepším vítězem derby je Darsalam

V neděli se dozvíme jméno devadesátého vítěze tuzemského derby. To už znamená slušnou tradici, byť nejsme Britové ani Francouzi. Jubilea bývají krásnou příležitostí k zamyšlení a ohlédnutí. Sedl jsem tedy a napsal několika desítkám osobností zdánlivě jednoduchý dotaz: "Které tři vítěze pražského derby považujete za nejlepší v historii? Uveďte je prosím ve svém osobním pořadí a s více či méně stručným komentářem." Z povahy otázky bylo jasné, že byla položena s nezbytným nadhledem a že výsledek nebude o nic směrodatnější, než u řady jiných anket. Připadalo mi to však jako docela zábavná hra v předvečer kulatého derby a zároveň mě zajímalo, jakým způsobem přemýšlíme o naší dostihové historii. Vždyť možností, jak k takové anketě přistoupit, je celá řada. Dostal jsem zhruba třicet odpovědí, které přinesly jednoznačný výsledek. Nejvíce si ceníme Darsalama, ze slavných jmen dávnější historie Masise.


"Panel expertů", jak jsem pro sebe akci pracovně nazval, jsem vytvořil následující úvahou: zajímaly mě názory lidí, kteří jsou všeobecně respektovaní jako dostihoví odborníci. Dále od turfmanů, o nichž vím, že mají přehled o naší dostihové historii. A v neposlední řadě také osobnosti, které o dostizích a jejich pozadí aktivně přemýšlejí. Dalším kritérium byl záměr aspoň symbolicky obsáhnout více generací turfmanů a také různá spektra: jezdce, trenéry, majitele, novináře, funkcionáře i pamětníky. Je při tom přirozené, že určitá část oslovených se kryla s okruhem mých osobních přátel, známých a novinářských kolegů.

Výsledek není nezajímavý, i když musím otevřeně přiznat, že mou metou bylo shromáždit minimálně 50 odpovědí a několik konkrétních respondentů mi tu chybí. Někteří oslovení však nenašli na odpověď čas, jiné jsem v tomto hektickém čase před derby bohužel nezastihl. Zvolené přístupy i koneční vítězové by však zřejmě byli stejní, v tomto ohledu to anketu nesnižuje. Bodový klíč byl jednoduchý - podle pořadí jmenovaných koní jsem jim přiřazoval 3, 2 a 1 bod.

Jak tedy přemýšlíme o dostihové historii? Většina z nás volí logický úhel pohledu a hodnotí jen derby-vítěze, které viděla na vlastní oči. V tomto ohledu mají výhodu ti dříve narození. Mnozí z nás však cítí, že objektivní dostihová třída (jež přirozeně tlačí do popředí hrdiny let nedávných) v podobných anketách není a nemůže být jediným měřítkem. Každá doba měla svá specifika i své hrdiny a skutečně velké výkony na dráze neztrácejí svou hodnotu ani v éře, která ty předchozí v klíčových otázkách předstihla a překonala. "Pořadí není ani tak dáno vzájemným srovnáváním, jako spíš výjimečností ve své době," komentoval svůj výběr dlouholetý člen dostihových komisí a nynější majitel Pavel Viceník.

Velikost šampiónů nejčastěji poměřujeme podle jejich mezinárodních výsledků, dalším kritériem může být působení v chovu. Ale každé derby má zároveň svou atmosféru, která spoluvytváří naše soukromé dostihové vzpomínky a umí nás nadchnout ještě po letech. Z tohoto pohledu je legitimní, že do poctivé snahy o objektivní zhodnocení někdy promítneme i svou čistě subjektivní volbu a někdy místo konkrétních koní vyzdvihujeme své vzpomínky. "Škoda, že nemůže být uspořádán dostih, ve kterém by startovali např. Lionel, Symbol, Masis, Norbert, Ray Of Light, Darsalam, Age Of Jape, nebo někteří jiní..." posteskl si handicaper Milan Tůma.

Titul nejlepšího derby-vítěze všech dob nakonec podle očekávání získal Darsalam, vítěz z roku 2004. Kůň, který dva roky úspěšně behal grupové dostihy v západní Evropě a jako dosud jediný se prosadil i v grupě jedna, byl objektivně vzato ze všech 89 hodnocených koní zřejmě nejlepší. "Tam není o čem pochybovat, lepšího koně jsme tady asi neměli," konstatoval Ferdinand Minařík starší. "Byl to kůň jiného kalibru," souhlasil ředitel bratislavského závodiště Marián Šurda.

V souboji o druhé místo měl navrch Masis (1955), který už před deseti lety získal oficiální titul Český kůň 20. století, tenkrát v hlasování Rady Jockey Clubu ČR. Napajedelská legenda totiž splňuje všechny rysy dostihového šampióna, jak si ho dodnes představujeme: naprostá dominance doma, úspěchy v zahraničí a následně úspěšná kariéra v chovu. Skutečnost, že Masisova éra spadá do doby, kdy byl tuzemský turf poměrně izolován a fungoval ve specifických podmínkách, je z tohoto pohledu vedlejší. "Je to kůň, který maximálně ovlivnil chov a zkoušky výkonnosti anglického plnokrevníka v této zemi na dlouhou dobu a nikdo další už takový význam mít v dnešní době ani nemůže," shrnul to dlouholetý redaktor bulletinu Turf klubu Jiří Křepelka.

Žhavá hvězda současnosti Age of Jape sice teprve podstupuje hlavní zkoušky mezi staršími koňmi a na klíčový výjezd do zahraničí se ještě chystá, za dosavadní výkony ho hlasující nicméně dali na třetí místo. Na dalších místech - takzvaně tabulových a v současném derby dotovaných - se seřadily výjimečné klisny Arva (1988), Nora Jeane (1997) a Latina (1980). Všechny podaly v samotném derby obrovský výkon, každá byla na dráze osobností a prosadily se rovněž v chovu - Latina a Arva dokonce daly vítěze derby.

VÝSLEDEK
1. Darsalam (57 b.)
2. Masis (30)
3. Age of Jape (13)
Další pořadí: Arva (10), Nora Jeane (9), Latina (7), Lyon (6), Norbert (5), Temirkanov, Lionel (oba 4), Tribal Instinct, Dox, Ohne Sorge, Tullamore (všichni 3), Juror, Ray of Light, Crapom, Laureat (všichni 2), Ready for Life, Corvetta, Symbol, Nelson, Regulus (všichni 1)

ODPOVĚDI

Milan Tůma, handicaper JC ČR
Je těžké porovnávat jednotlivé vítěze, každá doba měla své hrdiny. Škoda, že nemůže být uspořádán dostih, ve kterém by startovali např. Lionel, Symbol, Masis, Norbert, Ray Of Light, Darsalam, Age Of Jape, nebo někteří jiní. Já mám tendenci nové cracky považovat za lepší než byli ti minulí a oni asi opravdu lepší jsou, původem určitě, ale dosažené časy nejsou o mnoho lepší. Srdce by "na bedně" rádo mělo Symbola, Masise, nebo Norberta, ale vítězové v posledním desetiletí jsou asi třídovější. Nyní tedy vážně:
1. DARSALAM - pro jeho zahraniční výsledky
2. AGE OF JAPE - sériový vítěz, který letos prokázal vysoké kvality i v souboji se staršími, když za nejlepšího současného vytrvalce jsem považoval Camilla a toho již dvakrát porazil
3. OHNE SORGE - po neuvěřitelném průběhu v Českém derby, když v zatáčce za cílem vypadala jako zcela mimo hru, pak všechny převálcovala, včetně tehdy skvělého Tankreda. A v Bratislavě již na ni nikdo neměl. Bohužel doping (kdoví, jak to všechno bylo) to pokazil.
Bohužel se mi tam nevejdou Lionel, Liberál, Symbol, Masis, Korbel, Norbert, Latina, Taran, Arva, Ray Of Light, Tribal Instinct a Ready For Life.

Jiří Zlámaný, dostihový novinář a komentátor
Darsalam: jedině u preference tohoto vítěze derby jsem si jistý, jeho hvězdná a v našich poměrech bezprecedentní kariéra nepotřebuje další komentář.
Ray of Light: "srdeční záležitost nestranného komentátora..."
Lionel: i když bych ten jeden bod potřeboval pro čisté svědomí dát alespoň deseti dalším jménům, pravidla mne nutí vybrat jedno, tak volím suvréna z těžkých válečných časů.

Ferdinand Minařík st., bývalý žokej a trenér
Darsalam - Latina - Masis. Jsou to koně a dostihy, které jsem tak nějak zažil nebo viděl. Darsalam, tam není o čem pochybovat, lepšího koně jsme tady asi neměli. Masis samozřejmě dokázal mezinárodní třídu v Moskvě a Latina vyhrála derby a potom jsem měl to štěstí, že jsem na ní seděl v Budapešti, kde se utkaly v Ceně Prahy tři vítězky derby, polská, československá a německá a ta naše to dokázala vyhrát. Měla své kvality a mimo jiné založila skvělou rodinu. Rozhodoval jsem se mezi Masisem a Symbolem, ten ale nedostal příležitost v chovu a Masis byl skutečně fenomén.

Václav Luka, prezident Jockey Clubu
K této otázce asi nelze přistoupit čistě podle třídy koní, která by se navíc těžko porovnávala, neboť nikdo z nás neviděl v akci všechny derby-vítěze. Velkou roli asi musí hrát vliv každého vítěze ve své době, dosah jeho derby a v neposlední řadě také popularita mezi diváky, protože právě to je něco, co náš sport žene kupředu. Musím se přiznat, že jsem nad tím výběrem přemýšlel dost dlouho a stále si nejsem úplně jist, těch špičkových koní bylo opravdu moc a každá volba v podstatě znamená, že řadě šampiónů ukřivdíme. Přesto bych na první místo dal Noru Jeane, vítězství klisny v derby je vždy obrovský výkon a tahle navíc opravdu byla fenomenální osobností. Dále musím uvést úřadujícího vítěze Age of Japea, další krásný příběh a atmosféra derby. A třetí místo bych věnoval Arvě, na Čs. derby 1988 nelze zapomenout.

Marián Šurda, ředitel Závodiska Bratislava
Opravdu těžká otázka a oříšek, protože je velmi obtížné posuzovat a srovnávat generace koní, které jsme sami nezažili. Osobně registruji turfové dění od 70. let a postupem času pozoruji, jak se pohledy mohou proměňovat. Když Lammtara vyhrál Cenu vítězného oblouku, myslel jsem si, že tak brilantního koně už jen tak neuvidím. Brzo jsme měli podobné dojmy z Peintre Celebreho a tak by se dalo pokračovat. Podobné je to v našich podmínkách. Léta se tu oslavoval a skloňoval Masis, protože pro nás byl v těch dobách výkonnostním barometrem Mezinárodní mítink socialistických států. Byli jsme v izolaci, celá desetiletí platila šablona, že kůň vyhrál derby a pak zklamal na mítinku. Z tohoto pohledu byl Masis výjimečný, neboť dokázal soupeře ze "spřátelených" zemí porazit a ještě vyběhnout skvělý čas. Osobně mám největší vztah k Arvě, to byla moje srdcová záležitost a tenkrát jsem dojednával angažmá Williho Lorda. Už to, že klisna vyhraje derby a pak trojkorunu, je výjimečné. Derby roku 1988 bylo v mnoha ohledech nezapomenutelným dostihovým momentem... Za posledních dvacet let nicméně musela jít úroveň derby výrazně nahoru, jako je to s celým turfem, ten dostih už běhají a vyhrávají jiní koně než v 70. a 80. letech. Pokud bychom se k otázce postavili čistě podle objektivního zhodnocení výkonnosti, musíme jmenovat Darsalama, to byl kůň jiného kalibru. Splňuje navíc onu důležitou podmínku, že obstál v mezinárodním srovnání. Řekl bych tedy pořadí Darsalam, Arva a na třetí místo některého z cracků Františka Holčáka, zřejmě Tribal Instincta.

Miloslav Vlček, vydavatel Turf Magazínu
"Netroufnu si srovnávat vítěze z let 50. a 60. let, tím méně premianty z prvních 3 dekád našeho derby, proto se omezím jen na těch, pro mě už kulatých 30 ročníků, které jsem měl tu čest jednak vidět na vlastní oči a pak také následně sledovat další kroky vítězů. Z mého pohledu se jeví jako nesporná jednička Darsalam, který v derby podal výborný výkon, vyběhl velmi dobrý čas a třídu následně několikrát potvrdil i v konkurenci do té doby pro český turf nepředstavitelné. Na druhé místo bych dal vítěze z roku 1984 polského Jurora, který spolu s Kojakem tehdy uštědřili československému turfu pořádný direkt, když obsadili první dvě místa v derby, poprvé po letech otevřené zahraniční (tehdy samozřejmě jen socialistické) konkurenci. Juror byl platným členem zřejmě nejlepšího polského poválečného ročníku, do něhož patřil i Neman a byl schopen se opakovaně umístit i v Gr.1 konkurenci v Německu. Navíc se prosadil i v chovu jako otec legendární Džamajky a je (pokud pominu Arvu, matku Arvana a Latinu, matku Lancelota) jediným derby vítězem z posledních 30 let, který dokázal derby vítěze zplodit v chovu. Třetí místo v mém žebříčku obsadí Ohne Sorge, vítězka jednoho z nejhezčích soubojů a držitelka časového rekordu."

Petr Guth, šéfredaktor Paddock Revue
Ze všech stran slyšíme, že dnes jsou u nás koně kvalitnější, než před lety, a proto se prosazují i mezinárodně. Proto si dovolím vynechat legendy typu Masise či Norberta a posílám své interní pořadí těch, které jsem sám zažil
1. Darsalam - mimořádný kůň. Do letoška nejmimořádnější v naší historii. Kdo jiný by měl patřit na první místo?
2. Tribal Instinct - předpokládám, že na druhé místo bych v příštím roce zařadil Age Of Jape, ale u něj zatím čekám, co všechno dokáže mezi staršími. Tribal Instinct se mezi nimi prosazoval prakticky trvale, proto mu mezi vítězi klasické Trojkoruny dávám nejvyšší pozici
3. Arva - v derby přemožitelka mimořádného Laténa, pro mnoho turfmanů své doby "srdeční" záležitost a také nevyhnutelná zástupkyně svěřenců Františka Vítka v tomto pořadí

Eva Holubcová, tbdiamond.cz
Není lehké vybrat svého osobního favorita, zvláště když víš, že kvalita i konkurence se v čase dost proměňovala.
1. Lyon: za své celoživotní výkony v Československu i na Mezinárodních mítincích
2. Masis : za to jakým způsobem a v jakém čase vyhrál v létě Cenu Moskvy
3. Darsalam (za výkony v Německu, i když jeho výsledky přímo v ČR neobstojí ve srovnání s ostatními)
Dále Ray of Light, Tribal Instinct, Silver a Lionel - všechno koně s dlouhou výjimečnou kariérou, kterou má podle mě derby-vítěz mít.

Jan Červenka, předseda dostihového soudu a majitel
Podobné ankety jsou nevyzpytatelné a o to více zajímavé. Myslím si, že výhodu mají koně moderní doby. Kdo si dnes vzpomene na třicátá léta? Mé pořadí:
1. Norbert 1970, na svou dobu vítěz ve fantastickém rekordu, který vydržel 22 let,
2. Darsalam 2004, vítěz, který se nejvíce prosadil na mezinárodní scéně, slušně zaběhl jak anglický St. Leger tak Ascot Gold Cup, o Gr.I vítězství v Německu nemluvě,
3. Ohne Sorge 2003, seběhla to historicky nejrychleji a navíc je klisna.

Eva Chaloupková, Jockey Club
Omlouvám se, můj vztah k derby vítězům je moc subjektivní, někdy jsem měla raději ty na druhém místě
1987 DOX, protože byl "náš" a ten souboj v cílové rovině byl úžasný a Pepíček Dolejší si vyhrál Derby poprvé a ...
2004 DARSALAM - kůň, kterému jsem moc fandila i v jiných dostizích
2005 READY FOR LIFE - po deseti letech kůň tuzemského chovu (byť z netuzemských rodičů) majitele, který jsem si zasloužil výrazný úspěch za věrnost dostihovému sportu

Josef Bartoš, žokej
1. Masis - ten mi nejvíce utkvěl v paměti, má i velkou chovnou hodnotu
2. Age of Jape - držitel trojkoruny a kůň, který poráží momentálně všechno, co se mu ve střední Evropě postaví do cesty
3. Nora Jeane - nejtvrdší klisna, kterou jsem zažil v souboji s hřebci.

Richard Dukes, slovenský handicaper
Postihnout všech 89 ročníků není jednoduché, moje dostihová paměť sahá jen na přelom 70. a 80. let minulého století, tak snad mi velikáni jako Lionel, Masis, Lyon či Silver odpustí, když je do své TOP 3 nezařadím.
1. Darsalam - podle mě nejlepší plnokrevník v přehledu vítězů. Jediný derbysta, který se naplno prosadil v turfově vyspělém světě a má na svém kontě triumf v dostizích s celosvětově nejvyšším statusem Gr.1.
2. Temirkanov - spíše citová volba. Sledoval jsem ho ve velkogrobské centrále A.M. Šavujeva od ročka. Nebýt zdravotních problémů, věřím, že by se prosadil i ve světě.
3. Latina a Arva - výjimečné klisny, které byly ve své éře téměř neporazitelné a obě daly své derby-následníky. Latina se pyšní Lancelotem a Arva vítězem slovenského derby Arvanem.

Tomáš Janda, bloodstock agent
Velmi těžko se hodnotí koně běhající na začítku historie Derby, takže dávám přednost těm porevolučním, které lze lépe srovnat.
Darsalam - vítěz Gr.1, což se jinému nepodařilo
Age Of Jape - jeho výsledky v našem regionu jsou skvělé a myslím, že má i na víc
Indurain - prokázal též slušnou třídu na úrovni black-type

Pavel Viceník, majitel a dostihový činovník
1. Masis, 2. Norbert, 3. Darsalam
Pořadí není ani tak dáno vzájemným srovnáváním, jako spíš výjimečností ve své době.

Jiří Křepelka, dlouholetý dostihový novinář
Vím, že jde o hru, ale současně to není to hra, která se dá odehrát jen tak, lehce. Zvlášť když jsem České (Československé) viděl od roku 1958 na vlastní oči - a předtím naopak nikdy. Navíc mě s pár vítězi (ano, byli přesně dva) spojoval vztah zmocněnce stáje a "jeho" koně. Vybrat nejlepší ... a podle jakého kritéria? (ptal jsem se). Nakonec jsem dal přednost významu vítězů, kterého dosáhli - nebo podle mého názoru mohli dosáhnout.
1. Masis - kůň, který maximálně ovlivnil chov a zkoušky výkonnosti anglického plnokrevníka v této zemi na dlouhou dobu a nikdo další už takový význam mít v dnešní době ani nemůže
2. Latina - Masisova dcera, která porážela hřebce a svoje místo mezi elitou si udržela i po zařazení do stáda matek budoucí generace
3. Corvetta - moje srdeční záležitost: skvělá, v sezóně neporažená klisna s tragickým osudem - a velkým otazníkem na konci:co by asi dokázala, kdyby...

Ondřej Blahník, zakladatel serveru tiparuvpalec.cz
Těžko by se mi hodnotili vítězové derby, které znám jen z historických pramenů, navíc z dob předválečných nebo z dob socialismu a tak vyberu jen z těch, které jsem viděl.
Darsalam - Již před naším derby se předvedl ve Vídni. O tom, jaká třída to skutečně je, ukázal v následujících zahraničních startech, kdy se nejen neztratil v britském St. Leger, ale po umístění v německé Ceně Evropy vyhrál tamní St. Leger se statusem Gr. 2. A další rok smáznul konkurenci na nejvyšší scéně v Rheinland - Pokal.
Indurain - Německý host v derby s jistotou porazil slušnou konkurenci. I doma ukázal třídu, když na podzim vyhrál Listed na 2900 metrů. Výhrou v black - type dostihu ho tedy cením více, než Age Of Japea, jenž zatím vyhrává jen ve středoevropském regionu.
Arva - V dnešní době by to měla určitě těžké, ale v roce 1988 byla skvělá. V derby dokázala porazit výborného Laténa a i všechny zbývající klasické dostihy. Navíc zmákla i mezinárodní konkurenci na mítinku v Bratislavě i starší koně ve Velké ceně čs. turfu. A druhé místo na MM taky ujde.

Martin Srnec, žokej a trenér
Koněm číslo jedna je pro mě bez diskuse Darsalam, který se na jedné straně dobře prosadil u nás, především ale dokázal úspěšně běhat i v západní Evropě a dokonce i v tamních elitních dostizích. Na druhé místo dávám Masise, musíme samozřejmě vnímat kontext té doby, ale svého času tady neměl konkurenci a je třeba respektovat, jak se prosadil v chovu a dalším důvodem je, že byl úspěšný i mezinárodně a v Moskvě vyběhl špičkový čas. Třetí jméno je pro mě Age of Jape, který sice ještě v této fázi není tak mezinárodně prověřený, ale už nyní dokázal velké věci.

Dalibor Török, trenér
Pokud zohledním dopad v chovu a celkový vliv, musím dát na první místo Masise. Potom preferuji co se týká výkonnosti, určitě v poslední době Tullamorea, který se zúčastnil Arc, a dalšího velmi dobrého koně Age of Japea, vítěze trojkoruny.

Otakar Nový, dostihový činovník a majitel
1. Arva jediná klisna, která dokázala vyhrát Trojkorunu
2. Temirkanov - první získal exfederálního double
3. Age of Jape - vítěz pěti klasických dostihů

Jaroslav Fabris, tiparuvpalec.cz
1. Darsalam - Vzhledem k jeho zahraničním úspěchům nemůže patřit čelo tohoto žebříčku nikomu jinému. Pětidélkové vítězství z německé grupy 1, za něž obdržel od racingpostu rating 121 liber, je úspěchem, který nemá mezi vítězi Českého derby žádnou konkurenci.
2. Lionel - Od dvou let až do konce své kariéry v šesti letech potvrzoval svojí výjimečnou třídu, o čemž svědčí i série čtyř triumfů v Ceně prezidenta. Ze třiceti šesti životních startů nenašel přemožitele ve dvaceti pěti, přičemž většinu svých vítězství dosahoval suverénním způsobem.
3. Symbol - Ve své klasické sezóně nejenže získal trojkorunu, ale dokonce ani v jednou z osmi startů neprohrál včetně Ceny Moskvy a Velké ceny na mezinárodním mítinku. V dalších letech ho trápili problémy s nohama, přesto v jediném startu ve čtyřech letech porazil ve Velké červnové ceně výborného Masise.

Jiří Fechtner, majitel
1962 LYON - Suveréní vítězství Masisova syna. Svoji třídu potvrdil i úspěchy na mezinárodním mítinku a zahraničních startech.
1980 LATINA - Asi nejlepší v Česku odchovaná klisna, která svou kvalitu potvrdila i v chovu. Svou třídu potvrdila při startu na mezinárodním mítinku v Budapesti, kde porazila Derby vítěky z SSSR a Polska
2004 DARSALAM - Bezkonkurenčřně nejlepší kůň trénovaný v ČR všech dob.

Petr Malík, dostihový novinář
1. Masis - obrovský vliv na český dostihový sport nejen na dráze
2. Darsalam - prosadil se nejen u nás, ale také minimálně v Německu, což se nepodařilo nikomu
3. Nora Jeane - významná klisna, která se dokázala prosadit i v chovu

Ladislav Nagy, majitel
Darsalam - Svou třídu prokázal i mezinárodně a mimo vši pochybnost. Samozřejmě totéž by šlo říct i o některých vítězích z těsně poválečných let, ti však kvůli politickým ohledům tuto příležitost nedostali.
Nora Jeane - Famózní klisna, jíž spanilou cestu za trojkorunou přehradily zdravotní komplikace.
Nelson - Zcela subjektivní volba. Asi kvalitou nevyčníval, ale byl to první derby vítěz, na kterého jsem si jako malý kluk v Chuchli vsadil.

Filip Minařík, šampión německých žokejů 2005
Darsalam - Indurain - Regulus, dále Manhattan Project a Nora Jeane.

Václav Janáček, čtyřnásobný šampión českých žokejů
Musím se přiznat, že si netroufnu vybírat koně, které sám nepamatuji, takže je to pro mě jasná volba. Darsalam ukázal své kvality později i v zahraničí a jednoznačně patří na první místo. Za ním byl, pro některé možná překvapivě, dal Laureata. Kdyby se nezranil, mohl toho dokázat ještě mnohem víc, zároveň hodně doplatil na moji nevyježděnost, nebyl jsem zkušený jezdec a kdyby na něm například v St. Legeru seděl ostřílený rajťák, vyhrál by. Třetí místo dělím mezi Age of Japea a Tullamorea. Age of Jape je fenomén a co se týká Tullamorea, on sice ve svém derby neporazil nějakou zvláštní konkurenci, ale dosud stále neukázal, co v něm všechno je. Jako tříletý měl hodně náročný program se třemi derby, takže se z něj chvíli dostával, ale je to kůň s obrovským potenciálem.

Václav Luka ml., trenér
Masis - Nora Jeane - Arva

Michaela Zemanová, Turf Magazín
1. Darsalam, 2. Masis, 3. Age of Jape
Darsalam toho ze všech vítězů derby dokázal nejvíce na mezinárodní scéně. Myslím, že jeho výsledky v grupových dostizích v Německu a také šesté místo v anglickém Saint Legeru, nedaleko od vítěze, jsou stále trochu nedoceněny. Masis byl ve své době také vynikajjícím koněm, utvořil v derby časový rekord, který držel 15 let. Jeho čas v derby by stačil k vítězství i ještě ke konci milénia, i když je potřeba si uvědomit, že času 2:32,3 dosáhl bez startu z boxů a bez měření časomírou. Ale Masis potvrdil svou třídu i vítězstvím v mítinkové Ceně Moskvy rovněž v rekordím čase. Age of Jape byl naprostý suverén klasického ročníku a svou třídu potvrzuje i letos. A doufám, že ji potvrdí i za hranicemi v nějakém black-type dostihu.

Aleš Pohořal, dostihový novinář
Je to těžké a ať to vezmu jakkoli, tak asi budu trochu mimo, protože k té otázce lze přistoupit různým způsobem. Říkám tudíž Masis - Crapom - Nora Jeane a mám tak zastoupena tři kritéria. Masise jako špičkového koně ze starých časů, který se následně uplatnil v chovu. Crapoma jako zástupce ročníku derby, který se mně osobně nejvíc líbil a měl výjimečný náboj, neboť vyhrála Míla Hermansdorferová jako dosud jediná žena. A Nora Jeane doplňuje sestavu jako úspěšná klisna, protože vyhrát derby je pro klisny vždy těžké.

Martin Cáp, autor derby-zápisníku
Darsalam - Masis - Lionel. Všechno podstatné už bylo řečeno ostatními respondenty. Darsalama stavím nejvýš jako nejúspěšnějšího derby-vítěze všech dob s objektivně vyzkoušenou výkonností v zahraničí. Zbylé medailové pozice věnuji legendárním postavám z dávnější historie. Masis splňoval všechno, co si na špičkových hřebcích ceníme, bez ohledu na to, v jaké době to bylo. Na Lionela se dnes už pozapomnělo. Přestože objektivně vzato porážel poměrně omezenou konkurenci v izolovaném válečném provozu na jednom závodišti, jeho dobové renomé bylo obrovské. Za posledních deset let jsem o něm napsal několik článků a přiznávám, že mám pro tuto dávnou hvězdu určitou slabost - pokud bychom hledali českou obdobu Seabiscuita se všemi nuancemi, jak jste je mohli vidět v nedávném hollywoodském trháku, byl by to nepochybně Lionel.