14. června 2010

Štěstí, co je štěstí? Když vás první vítězství v životě pošle do derby

Vztyčil se ve třmenech, zamával bičíkem a jeho euforie tak trochu připomínala radost hokejisty, jemuž se při samostatném nájezdu podařila nečekaná klička do odkryté branky. Jaromírovi Šafářovi se jen málokdy povedl takový kousek jako v neděli, kdy pomohl objevit nového adepta pro České derby. Polský hnědák Omnibus podal v prvním vytrvaleckém dostihu svého života výkon, který ve stávajícím napětí před dostihem roku přinejmenším osvěžil. To sice neznamená, že svěřenec trenéra Josefa Bartoše půjde za 14 dní na start v roli favorita, ale s kursem 30:1 jako včera jej sázející už určitě na dráhu nepustí.


Je to ještě hodně otevřené, tvrdili optimisté. Kdepak, už je hotovo, zatvrzele opakovali pesimisté. Ať už se v chuchelských ochozech říkalo cokoli, ovzduší dole v paddocku bylo před včerejším Červnovým pohárem jako obvykle naplněno očekáváním a nadějí. Ta jak známo umírá poslední nejen v českém turfu a derby je přece jen příliš lákavým dostihem na to, aby se o něj přestalo bojovat, když ještě zbývá aspoň malá šance. A tak více než polovinu účastníků posledního velkého trialu tvořili koně s přihláškou do modré stuhy, bojující o každý kilogram v průběžném handicapu.

Roli lakmusového papírku měl sehrát nejlepší tříletý hřebec českého chovu Fabregas (Ray of Light), jehož trenérovi Václavovi Lukovi mladšímu nešlo ani tak o průběžný handicap, jako spíše o poctivé otestování distančních preferencí svého svěřence. O hnědákovi ze stáje Bunty Team se totiž i po úspěchu v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera mluvilo jako o koni končícím na dvou kilometrech. Vzhledem k jeho posledním formám i handicapové známce zněla předsevzetí některých soupeřů "porazit Fabregase" jako logický úkol, jehož splnění mohlo přiblížit vidinu derby o pořádný kus. Výrazný výsledek potřebovali Lev (Monarchos), Zarif (Observatory), Kremlin Star (Indian Charlie) a Omnibus (Da Xian), jistotu před derby zdaleka neměl ani Malq (Prince Kirk) a týden po bratislavském debutu přijel korigovat pozdní vstup do sezony Smoker (Sorbie Tower), následník loňské klasické hvězdy Age of Japea v barvách stáje Bača Palkovice.

Když se ale krátce po sedmnácté hodině otevřely startovací boxy, nebyla na dráze patrná žádná zvláštní odhodlanost. Dopředu se nechtělo jít Václavu Janáčkovi na Fabregasovi, brzdil i Martin Pišl v sedle Smokera a další. Kolegy tak doslova vysvobodil Petr Foret s klisnou Damonií, který se jal po prvních 200 metrech diktovat tempo a ostatní se vděčně seřadili za ním. S odstupem půldruhé délky vedl zbylé pole Fabregas, za ním aktivně vstoupili do dostihu Kremlin Star a také slovenský host Peer Cooper (Doyen), běžící teprve druhý dostih v životě. Naopak Malq, Smoker a Omnibus se drželi v zadní části pole. První kilometr se odbýval poměrně pomalu a opatrně, což bylo všechno jiné než slibný úvod posledního velkého derby-trialu.

Kilometr před cílem ztratil nervy švédský žokej Per-Anders Graberg na bělouši Lvovi a poslal zástupce stáje Pegas nekompromisně dopředu. V lahovickém oblouku narostl jeho náskok na dobrých šest, sedm délek a už při vbíhání do cílové roviny bylo patrné, že se synovi vítěze Kentucky Derby Monarchose tento postup příliš nezamlouvá. A když pak severský šampión navíc ztratil 500 metrů před cílem bičík, derby-naděje trenéra Wroblewského se potopila ke dnu jako Titanic. Graberg ještě chvíli důrazně pobízel Lva všemožnými pohyby otěží, ale Lev se na distanci doslova zastavil a nakonec skončil až šestý.

Jako raketa kolem něj prosvištěl podél bariéry Peer Cooper, v té době ale nabírali rychlost ještě další koně finišující na vnější straně dráhy. Fabregas pod Janáčkem zabojoval stejně srdnatě jako v Mostě, tentokrát však našel přemožitele. 400 metrů před cílem totiž našel v hloubi pole Jaromír Šafář prostor pro Omnibuse a přehlížený polský hnědák ze stáje Zdeněk Kavka se začal velkými cvalovými skoky probíjet dopředu. Šafářovi sice ještě chvíli trvalo, než mírně se kroutícího hřebce srovnal, ale jakmile se svěřenec Josefa Bartoše dostal do správného rytmu, už nebyl k zastavení. V posledních desítkách metrů se nakonec dostal i před Fabregase a v cíli měl nakonec délku k dobru. Třetí finišoval dobře běžící Peer Cooper, který nadělil tři délky Paretovi a tabuli uzavřel Malq. Smoker ztrácel na vítěze ze sedmého místa čtrnáct délek, na dalších příčkách se seřadili Zarif a Kremlin Star, který byl po zatočení do cílové roviny prakticky neviditelný.


Vítěz vyběhl na pružné dráze čas 2:33,81 a stal se prakticky jediným koněm, kterého letošní Červnový pohár katapultoval na potenciální startovní listinu derby. I když odskakoval s kursem 30:1, při bližším pohledu se jeho úspěch vůbec nejeví tak nečekaně, jako těsně po doběhu. Omnibus se loni umístil ve všech čtyřech startech, a to zabrousil i do jedničkové společnosti. V pardubickém zimním favoritovi byl třetí za Sunkarem a Fabregasem, v listopadu podlehl v jedničkovém dostihu jen Skarabeusovi. Jako tříletý doběhl uprostřed pole v Memoriálu profesora Michala i Velké jarní ceně.

"Pro mě to překvapení určitě není, on ve dvou letech běhal dobře i proti silným soupeřům. Letos musel zahajovat v mílařských dostizích, které mu určitě nevyhovují. Jeho parketa je 2000, 2400 metrů a dál," sděloval spokojený žokej Šafář, který se v neděli vrátil do sedla Omnibuse po více než půlroční přestávce. "Celou dobu jsem si hlídal bariéru, akorát v cílové rovině jsem musel trochu obíhat, jak končili pomalejší koně. Jakmile měl prostor, fantasticky zrychlil. Trochu koukal, když se dostal dopředu, ale to bylo podle mě tím, že nešel na 100 procent," dodal.

Majitel Zdeněk Kavka zaznamenal vůbec první dostihové vítězství a byl tak odměněn za majitelskou trpělivost, kterou letos se svým hnědákem měl. "Naše stáj existuje teprve druhou sezónu. Omnibus je z polské Jaroszówky, rok byl u pana Bartoše v pronájmu a já jsem si ho pak koupil. Jsme na polské koně zatížení," vysvětloval poté, co převzal ceny. "Derby samozřejmě zvažujeme, ale musíme to ještě promyslet. Od trenéra jsme měli informaci, že kůň je ve formě a že se dál zlepšoval. Navíc jsme věděli, že u něj to bude ono až na delších distancích a předešlé starty jsme brali jako rozběhání."


Spokojenost panovala i v okolí trenéra Václava Luky, i když na nejdůležitější otázku - Fabregasovu vytrvalost - Červnový pohár příliš neodpověděl. "Sám nevím. Připadalo mi to ze začátku dost pomalé, ale derby může být stejné. Fabregas potvrdil, že asi do té užší špičky patří. První dva bojovali,zbytek přišel s odstupem. Je to unikátní, že ten kůň drží formu prakticky od loňského května, sbírá cenná umístění i majitelské prémie a dostal se na pozici nejlepšího tříletého hřebce českého chovu. Musíme si sednout a rozmyslet si to, ale zřejmě by si to derby zasloužil..." konstatoval Luka.

Výborný dojem zanechal v Praze dobře stavěný Peer Cooper, ten ovšem výhledově míří do maďarského derby. "Chtěli jsme samozřejmě vyhrát, ale dnešní výsledek bereme. Na projevu koně je ještě znát nezkušenost, dnes navíc na rozdíl od italského debutu neměl stínidla. Věřím, že po tomto startu půjde dál nahoru," usmíval se Jaroslav Hanáček.

Smíšené pocity měl realizační tým manželů Váňových. Ačkoli majitelé Malqa a Zarifa byli s výkony svých koní spokojení, mnohé mluví pro to, že se derby zřejmě poběží bez nich. "Nevím,nevím, zda se Malq do derby dostane. Navíc žokej nám řekl, že Malq je do 2000 metrů a v posledních metrech už se trápil. Potvrdil tím, co si o něm myslí trenér," krčila rameny Pavla Váňová.

V případě Zarifa vstoupily do hry ještě další okolnosti. "Bohužel se naplnilo to, z čeho jsme měli obavy. Kůň měl poslední měsíc zdravotní komplikace, bolavá záda a zkrátka to nebyl úplně on. Šel dobrou práci, ale od posledního startu jsme víc léčili, než bychom si přáli. Dne bylo vidět, že je ještě bolavý, takže ho z derby jasně škrtáme," řekl majitel Ivo Köhler, který přesně před deseti lety zažil start v derby prostřednictvím Pasquinuse. Zarifa nyní čeká odpočinek a přechod do překážkových dostihů.


Na včerejší den zřejmě raději brzo zapomene Per-Anders Graberg, který tentokrát svého bývalého zaměstnavatele Grzegorze Wroblewského nepotěšil, neboť derby-ambice Lva jsou po Červnovém poháru téměř nulové. "Měl jsem dobrý průběh dostihu a kilometr před cílem jsem šel dopředu, jenže pak jsem ztratil bič a to byl problém, protože bez něj už to moc nešlo a začal brzdit. Stihl jsem ho pobídnout jen jednou a reagoval dobře, takže je to jednoznačně moje chyba. Kdybych měl bičík, věřím, že bychom bojovali s vítězem nebo byli aspoň mnohem blíž. Lev je podle mě vytrvalec, má nádhernou cvalovou akci, ale zároveň to asi bude typ koně, který se trochu nechá přesvědčovat," řekl Graberg před odjezdem z Chuchle.