26. června 2010

Taro a Lukášek zůstávají spolu. A mají ještě rezervy

Role favorita derby Josefu Váňovi nikdy moc neseděla. Za dobu, co trénuje rovinové koně, poslal na start hvězdy jako Blue Coral, Budapest či Mastman, ale vždycky z toho bylo větší či menší zklamání. Povědomé jsou naopak scény, kdy se radoval z triumfu poměrně nečekaně: úspěch Ready for Life z roku 2005 patřil v posledních letech k těm překvapivějším a ani Poderoso o tři roky dříve nebyl nutně favorit číslo jedna. Tyto vzpomínky si můžeme osvěžit možná už zítra. Hnědák Taro ze stáje Viktora Komárka patří k nejzajímavějším koním v poli. Navzdory solidní dvouleté kariéře v Polsku byl dlouho v ústraní zájmu, do pozornosti většiny diváků jej katapultovalo až druhé místo ve Velké červnové ceně. Teď se ukáže, zda Váňova obezřetná příprava přinese své ovoce. "Taro je v laufu, poslední start strávil dobře. Myslím, že máme opravdu dobrého koně do derby," míní stájový jezdec Josef Bartoš.


Velká červnová cena tentokrát byla na cestě k derby výrazným přelomem. Může to znít zvláštně, ale celé jaro se mluvilo o jiných koních, než o těch, kteří nakonec zazářili v hlavním trialu. Taro má mnoho společného zejména s Ulanem - oba byli celé jaro velmi obezřetně a cílevědomě menežováni směrem k derby.

Na vrchol sezóny myslel Josef Váňa od počátku, ale byl velmi opatrný na předčasné soudy. Když jsme v březnu natáčeli televizní reportáž v centru Mlýnce/Bohuslav, mluvil o svých tříletých poměrně rezervovaně. "Zatím to nevypadá, že bych měl mít pro letošní derby něco zvláštního, ale jeden dobrý kůň tady je, byl čtvrtý v Mokotowce, tak uvidíme." poznamenal.

Odchovanec hřebčína Krasne loni startoval třikrát v péči Adama Wyrzyka (stojícího za nedělním soupeřem Atacama Crossingem) a v polovině září si připsal snadné vítězství na 1400 metrů. Na závěr sezóny změřil síly s elitou v „zimním favoritovi" a právě čtvrté místo 4 délky od vítěze upoutalo protřelého znalce polské scény Váňu. "Byl to jediný kůň, který měl v cílové rovině tah na branku. Chodil s blinkersem a zůstal daleko v boxech, takže to bylo takové ,japeovské‘, ale potenciál tam byl hodně patrný," vzpomíná Váňa. Předvedený výkon jej natolik zaujal, že Tara rovnou koupil ze stáje.

Na jaře mu plánoval klasickou cestu tříletých, jenže omylem zmeškal termín přihlášek do Memoriálu profesora Michala, a tak se Taro představil až v polovině května ve Velké jarní ceně. "Derby jako třetí start v sezóně jsme úplně neplánovali, ale koupíte si koně, který vyhraje v Polsku dvojky a už ho nikam moc nedostanete, to je ten průšvih..." komentuje to Váňa.

S odstupem času se však jeví výsledná cesta jako optimální, neboť na mílové trati jarní klasiky se Tarovi příliš nelíbilo. Brit Kenneth Pattinson se v jeho sedle nadřel už krátce po startu, když se hřebec nemohl dostat na nohy a do správného rytmu se dostal až v polovině cílové roviny. Sečteno a podtrženo to stačilo na sedmé místo. "Já bych si z toho moc hlavu nedělal, kůň dnes jasně ukázal, že jeho budoucnost je na úplně jiných distancích. A když se mě přímo ptáte, tak ano: tohle může být dobrý derby-kůň," řekl po doběhu v Německu působící Pattinson.

Velká červnová cena přinesla úplně jiný obrázek. Taro pod Tomášem Lukáškem dobře odskočil, po prvních 300 metrech cválal na třetím místě a poté, co si do kopce odpočinul, přišel v cílové rovině s táhlým závěrem, v závěru ještě stupňovaným. Na jeho projevu sice ještě byly patrné stopy určité nezralosti a Lukáškovi chvíli trvalo, než ho srovnal ke skutečně důraznému útoku, Taro ale předvedl pohledný výkon a tři délky za jistým vítězem bral druhé místo. „Vytrvalec se vším všudy, takových tam moc není," glosuje Bartoš.

Taro se tak ocitl nejen v pozici spolufavorita derby, mnozí experti o něm navíc hovoří jako o koni, který by měl jít od posledního startu ještě výrazně nahoru. "Ukazuje rezervy i v práci, nechodí na sto procent a prostě to tak neprožívá. Je to kliďas, rád se nechá potlačit," dodává Bartoš.

Autor zápisníku zřejmě není jediný, koho napadla paralela s osm let starým příběhem Poderosa (byť ten Velkou červnovou před podobně otevřeným derby vyhrál). Chvíli totiž byla v jednání varianta, že by na derby přijel Philip Robinson. Nakonec se ale do Tarova sedla opět vyhoupne Tomáš Lukášek, jezdící letos ve velké formě. "Zdálo se nám to nakonec jako nejlepší varianta. Lukášek jezdil Tara už minule a teď přece jen trochu zkusíme změnit taktiku. I pan majitel uznal, že bude lepší, když ho pojede někdo, kdo na něm už seděl," vysvětluje Váňa.