25. června 2010

Tempový stroj a malý bojovník: Luka míří poprvé do derby

Během uplynulých týdnů se dvakrát radoval z oslnivých výsledků na evropské scéně listed, nyní zažije první účast v derby. Trenérská kariéra jednatřicetiletého Václava Luky mladšího nabrala po přestěhování do Bošovic u Písku raketový spád. Jeho koně v posledních měsících vyhrávají dostih za dostihem a také jinak je o ambiciózní centrále hodně slyšet. Jeden z nejvýraznějších trenérů nastupující generace kolem sebe soustředí dobře postavený tým spolupracovníků a začíná se profilovat jako "mladý rozhněvaný muž", jehož cíle se zdaleka neomezují jen na Česko. Do vrcholu sezóny pošle nesourodou dvojici: nevyzpytatelného Peerless Squeaka a jediného českého odchovance na startu Fabregase. "Bude to mé první derby, ale nějak zvlášť nervózní nejsem. Vím, že mám čisté svědomí a pracujeme na sto procent, takže nervozita není na místě. Buď to vyjde, nebo ne. Je to dostih jako každý jiný, akorát pro nejlepší koně," řekl pár dní před startem.


Fabregas a Peerless Squeak patří k prvnímu lotu koní, který Luka připravil už v novém působišti, kam se stěhoval před loňskou sezónou. Na začátku té letošní měl k dispozici početnou skupinu tříletých, jíž vévodila zimní královna Linda a sledovaný irský import Corcovada. Pro derby se však dlouho nerýsoval konkrétní kandidát a samotný trenér si dával pozor na ukvapené odhady. "Ono se to těžko říká. Co člověk jednou řekne, to už těžko bere zpátky, takže jsem vždycky opatrnější v soudech," vysvětluje Luka, proč se dlouho zdráhal označit některého ze svých koní za jasného uchazeče derby.

Do značné míry to ovšem vyplývalo ze skutečnosti, že vytrvalecké dispozice naznačila jen menší část bošovických tříletých. Do ní patřili v jarních měsících snad jen zmiňovaná Linda a tmavý hnědák Peerless Squeak (Green Tune), irský nákup Lukova blízkého spolupracovníka Tomáše Jandy pro dvorního bošovického majitele GM Electronic. Dlouho zrající hřebec se loni dvakrát seznámil s dostihovým provozem, aby do letošního roku vstoupil dvěma vítězstvími a posléze navázal šestým místem ve Velké jarní ceně, což mu v součtu stačilo na handicapovou známku zaručující účast v derby.


Od té doby nestartoval a patří v nedělním poli k méně čitelné části. Hledači tajných tipů ovšem zpozorněli nejpozději na středeční tiskové konferenci v Praze, kde šampión Václav Janáček označil právě Peerless Squeaka za koně, jehož by si přál v derby jezdit, kdyby nebyl vázán na koně stáje Yoko.

"Kůň je v pořádku a máme dobře našlápnuto, ale čeká ho obrovská konkurence a je to derby, takže bude potřebovat i trochu štěstí. Určitě nejsme přímo favoriti, kůň nemá v nohou vytrvaleckou distanci, ale patří mezi několik adeptů s potenciálem. Máme přímo černého koně dostihu," komentuje to Luka.

Peerless Squeak vyhrál hned svůj dubnový debut stylem start-cíl. Václav Janáček v jeho sedle tenkrát dostal instrukce nechat hřebce s prostornou akcí v klidu cválat a v pomalém úvodu dostihu mu nezbylo nic jiného, než vodit. Podobně řešil situaci o měsíc později i Jiří Chaloupka, ve dvojkové míli proti Talgadovi, Lvovi a Unirayovi naordinoval hřebci rovnoměrné tempo, ze kterého Peerless Squeak dokázal v cílové rovině znovu zrychlit a odskočit soupeřům o 1 ½ délky.

Jarní vrchol v podobě Velké jarní ceny přinesl změnu taktiky, v dostihu ze zadní pozice však hřebec zdaleka nepůsobil tak suverénně, do cílové roviny točil s výraznou ztrátou na rychlé koně na špici a jeho koncovka na vnější straně dráhy pak zdaleka nebyla tak úderná. Šesté místo sice znamenalo solidní výsledek, nikoli však pozici v nejužší špičce ročníku. "Peerless Squeak je tempař a samozřejmě panuje otázka ohledně distance, jak to napoprvé zvládne. My si myslíme, že vytrvalecké dispozice má. Angažoval jsem na něj opět Jirku Chaloupku, který prokázal při jejich společném vítězství, že si spolu vyhovují. Peerless Squeak je poměrně citlivý kůň, není to typický hřebec a s Jirkou to jde výborně dohromady," přemítá Luka.

Jako jeden z mála se nebál vynechat klíčové vytrvalecké trialy a nechal Peerless Squeaka od Velké jarní ceny odpočívat. "Další start v tom mezidobí by mu spíš ublížil, takže jsem zvolil tuto cestu," upřesňuje.

Zatímco účast Peerless Squeaka v derby se zrodila už v květnu, u Fabregase (Ray of Light) realizační tým váhal prakticky do poslední chvíle. O vlastním odchovanci majitele Miloše Vávry se totiž dlouhodobě mluvilo jako o koni, pro něhož bude 2400 metrů už nad jeho distančním optimem. Jenže syn Ray of Lighta a bratr na italské překážky prodaného Flying Frankieho tak dlouho překvapoval své okolí i pozorovatele, že si o nakonec místo v Českém derby přece jen řekl. "Ten kůň mě nepřestává překvapovat, drží formu prakticky od začátku kariéry. Stále byl trochu podceňovaný, protože jeho exteriér ani původ není nějak oslnivý. Ale možná, že právě on je ta jehla v kupce sena, kterou my trenéři a majitelé stále hledáme," komentuje Luka.


Hřebec pojmenovaný po slavném fotbalistovi debutoval jako dvouletý už v polovině května. Jako raný typ se dvakrát umístil, v létě vyhrál velmi lehce dostih III. kategorie v Karlových Varech a na podzim obstál i v nejvyšší konkurenci, když se umístil druhý v pardubickém zimním favoritovi za Sunkarem a třetí v Gerschově memoriálu za Apt Kingem a Ramble Onem. V té době jej i vlastní stáj považovala za klasického hotového koně ve dvou letech, který těží ze své ranosti a s nímž se podařilo včas vybrat zisky. Přihlášku do derby si sice podržel, ale do aktuální sezóny vstupoval s předpokladem, že to bude mít velmi obtížné i s ohledem na to, že jako jediný ze svých vrstevníků přes zimu vůbec nevyrostl.

Fabregas však zřejmě představuje podobný typ drobného zarputilce, jako byl svého času Bohemian Lad nebo jeho otec Ray of Light. V dubnu zahájil čtvrtým místem ve II. kategorii, když se 60 kilogramy na zádech prohrál jen o 3/4 délky s pozdějším vítězem Velké červnové ceny Talgadem. Posléze si vychutnal soupeře v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera. V cílové rovině dokázal odskočit nadvakrát, když na distanci odolal náporu Malqa. "Na něm je těžké odhadnout, kolik má sil. On se v dostihu tak zvláštně plácá, ani v cílové rovině nejde úplně naplno," kroutil hlavou Václav Janáček.

Realizační tým si nebyl ani po tomto vítězství úplně jist, a tak jej vyzkoušel ještě jednou v Červnovém poháru. Uspěl druhým místem, a tak si nakonec jízdenku do derby vybojoval, přestože pomalý dostih spíše potvrdil předpoklad, že nejvíce doma je hřebec na distancích kolem 1800 - 2000 metrů. "Zaslouží si to, obstál vlastně ve všech zkouškách. Psychicky je to vyrovnaný kůň, flegmatik, který už ví, o co jde. Skutečný dostihový kůň," chválí ho trenér.

Bošovice tedy jdou do svého premiérového derby s dvěma odlišnými typy koní, kteří vzhledem ke svým rozdílným naturelům i potřebám pracují  odděleně. Ať dopadnou jakkoli, jisté je, že posunou opět o něco dál projekt Luka Racing, jehož prostřednictvím Luka jako jeden z prvních ve svém oboru cíleně pracuje se stájovým marketingem. O svých aktivitách pravidelně informuje na webových stránkách, spustil pro veřejnost celoroční dostihovou soutěž a s fanoušky udržuje kontakt na facebooku. Stájové logo nosí nejen vodiči jeho koní na bundách, ale třeba i vítězní jezdci na čepicích při předávání čestných cen.

"V jakém stavu se nacházíme? Nazval bych to mezifází, stále je co dohánět a někde ještě máme rezervy. Celkově bych ale řekl, že je to dál, než jsem si původně představoval a jsem tomu moc rád," konstatuje Luka.

(foto: Šárka Votavová)