23. července 2010

Infamia a Innovator: Dvě medicíny žokeje Martina Srnce

Před měsícem byl mnohými považován za "muže na odstřel". Martin Srnec opouštěl stáj Rabbit Trhový Štěpánov jako sedmý trenér po sérii impozantních jarních úspěchů a následném poklesu stájové formy v klasických dostizích. Nyní je dvaatřicetiletý žokej zpět na scéně. Během tří červencových týdnů vyhrál coby freelancer polské i slovenské derby a zaokrouhlil počet svých klasických vítězství na deset. Když v posledních metrech slovenského derby přišel s razantním finišem na vnější straně dráhy, ironií osudu vedl hnědáka Innovatora. Tedy koně, který ho těsně připravil o vítězství ve Velké jarní ceně s Rabbit Kingem. "Jestli mi to blesklo hlavou? Kdepak, žokej sedí na koni a reaguje na jiné podněty. Řeší v daný moment danou situaci a nevrací se k dostihům, které se už odběhly," poznamenal. A přesto - pokud někde existuje slovníková definice slova satisfakce, nesporně pod ní musí být Srncova fotka.


Innovator před startem zdaleka nepatřil k favoritům, bratislavský pořadatel jej v otevírací kursové nabídce odsunul s kvótou 8:1 do středu pole a ve vítězství hřebce stáje OMS věřil málokdo. Vždyť Zuzana Kubovičová měla v dostihu ještě Bribona a Endless Storma, vytrvalecké specialisty, zatímco o Innovatorovi se celé jaro hovořilo jako o koni s distančním stropem kolem 2000 metrů. Když se na displeji Srncova mobilu objevilo před uzávěrkou startovní listiny číslo Zuzany Kubovičové, žokej přesto ani na okamžik nezaváhal. "Pro trenérku Kubovičovou jsem vždy jezdil moc rád a pokud bude chtít, vždycky budu," konstatoval.

Ve slovenském derby je jeho štěstí nerozlučně spjato se smůlou žokeje Jaroslava Línka. Ten si před dvěma lety zlomil ruku po pádu v Českém derby a Srnec pak za něj v Bratislavě vítězně zaskakoval v sedle hřebce Teddy Ready. Tentokrát byl Línek zcela zdráv, jako stájový jezdec si ale musel vybrat z početného senického lotu. A vybral si špatně. "V tomhle se splete jednou za čas každý žokej, někdy udělá rozhodnutí a po chvíli ví, že nebylo správné, ale už ho nemůže vzít zpátky. Asi můj největší omyl byl, když jsem mohl jezdit Savignona v St. Legeru a poprosil jsem doktora Olehlu, abych mohl jezdit Martinovi Suchánkovi Shamana... Já byl čtvrtý, Savignon hezky vyhrál. Každý se splete, nikdy není neomylný," vzpomínal.

Poté, co splnil podmínku sedět na správném koni, potřeboval s Innovatorem ještě správný průběh dostihu. "Všechny předchozí starty Innovatora jsem si posháněl na internetu a v klidu jsem si je prohlédl, takže jsem si určitou představu udělal. V neděli jsem si ho uklidil dozadu, kůň v poklidu cválal a když jsem po něm začal něco chtít, skvěle zareagoval," vrátil se k taktice, která zpětně vzato vypadá velmi jednoduše, ale byla naprosto klíčovým faktorem.

Ortodoxní příznivec amerického turfu zároveň v Bratislavě popřel teorie o tom, že je zarytým specialistou na taktiku start-cíl. "Řekněme to tak, že derby jsem zatím vyhrál třikrát a nikdy zepředu. Oaks pětkrát a taky nikdy zepředu, akorát s Mary Lou jsem šel z druhého místa. Ale jinak, z těch opravdu velkých a těžkých dostihů jsem všechno vyhrál zezadu nebo z pozice, pokud nepočítáme sprinty nebo koně typu Rabbit King. Je ale pravda, že když jezdím koně, který je tempový a zabarikáduju se vzadu, tak nikam nedojedu," vysvětloval.

Na Srncovi je vidět, že v posledních týdnech získal zpět jezdeckou pohodu a nadhled. Začátek tohoto obratu byl vidět už na polském derby, které vyhrál s klisnou Infamií trenéra Krzysztofa Ziemiańskiho. Na mou otázku, zda pro něj byla Varšava v době rozchodu se stájí Rabbit Trhový Štěpánov určitou psychoterapií, se pousmál: "To nezačalo samotným vítězstvím, ale už tím, že jsem ráno sedl do auta a jel jsem na dostihy do Varšavy naprosto uvolněný s tím, že budu mít klid na svou práci. Dorazil jsem, trenér Ziemiański se mě ptal, zda mám vše, co potřebuji a jestli pro mě něco může udělat. Je moc příjemné, když se lidi o jezdce starají. V paddocku jsem pak dostal ordre: Podívej, kobyla potřebuje hodně místa, protože má dlouhý cvalový skok. Jinak si to udělej, jak potřebuješ."

Podobně jako Innovatora, také polskou klisnu Srnec předem analyzoval po internetu a výsledkem byla jízda, kterou ještě několik dní po doběhu velebily všechny polské dostihové servery. A zde paralely s Bratislavou nekončí: "Stájový žokej si vybral jiného koně a trenér byl přesvědčený, že klisna je opravdu dobrá. Chtěl jí dát šanci, proto začal shánět jezdce v zahraničí."

Jediné derby, které se Martinu Srncovi nepodařilo vyhrát, bylo letos to domácí. Nezdarem s Rabbit Gibraltarem prakticky dospěla ke konci jeho spolupráce s pičínskou centrálou. Zatímco ještě na jaře se jevila sestava Rabbitu pro derby optimisticky, nakonec její zástupce proklouzl mezi startující doslova na poslední chvíli. Rabbit Gibraltar přitom do značné míry sdílel osud slovenského Endless Storma - talentovaný kůň na jaře nemohl naplno rozvinout svůj potenciál, neboť přišlo zranění, které narušilo naplánovanou cestu do derby i tréninkový proces. "Tréninkové manko a zranění, to zkrátka hrálo proti němu. Je to dobrý kůň, ale některé zdravotní těžkosti se s ním vlečou prakticky od loňského roku. Osobně jsem nicméně přesvědčený, že Rabbit Gibraltar je koněm do dvou kilometrů." vrací se Srnec k jedné z největších nadějí své krátké trenérské kariéry.

Po necelých dvou měsících svou trenérskou licenci vrátil a chce se opět naplno soustředit na ježdění. "Určitě se mi otevřel další obzor, ale prozatím na návrat k trénování nepomýšlím. Časem to asi bude jinak, až přibudou roky, ale teď by musela přijít opravdu vzácná nabídka, abych své rozhodnutí změnil," říká přesvědčeně a není nejmenších pochyb, že na tuto epizodu chce nyní co nejdříve zapomenout.

10 klasických vítězství Martina Srnce

Slovenské derby (2008 Teddy Ready, 2010 Innovator)
Polské derby (2010 Infamia)
České Oaks (2000 Habit Star, 2007 Mary Lou)
Slovenské Oaks (1998 Argentina Arc, 1999 Kata Haia Nee)
Polské Oaks (2008 Irkucja)
Slovenský St. Leger (2005 Babie Lato)
Rakouské Trial Stakes (2008 Ypsilon King)