15. června 2011

Angličan v Českém derby? Takový se ještě nenašel

Do poslední chvíle figuroval na přihláškách derby Whiplash Willie (Phoenix Reach) z tréninku Andrewa Baldinga. Hřebec v majetku rodiny Hitchinsových jako dvouletý dokázal vyhrát s žokejem Richardem Hughesem menší dostih v Lingfieldu a v dalších dvou startech se umístit. Letos začal druhým místem v Class 4 na závodišti Salisbury, ale o kategorii výše se mu už tak nedařilo a na 2400 metrů v Haydocku finišoval mezi poraženými. Oficiální rating 79 si tedy nevylepšil. "Whiplash Willie do Prahy určitě nepojede, už jsem českým pořadatelům poslal informaci o škrtu," řekl zápisníku James Fry z International Racing Bureau.

Koně v britském tréninku se na přihláškách Českého derby objevují pravidelně od druhé poloviny 90. let, až k oznámení startujících koní se ale žádný z nich neprobojoval. Jejich přihlášky obvykle působily jako chvilkový nápad během zimní přestávky a setrvávání mezi přihlášenými po prvních termínech škrtání připomínalo spíše zapomnětlivost než touhu po exotickém výletu.

Snad nejblíže bylo k britskému startu v české modré stuze loni, kdy si Mark Johnston chvíli pohrával s myšlenkou, že pošle do Prahy Shernanda. Dokonce se zajímal o stav dráhy ve Velké Chuchli, ale nakonec dal přednost startu doma v Ascotu. Z jeho svěřence se podle očekávání žádná hvězda nestala a dosud setrvává v handicapových vodách. "Někdy stačí k přihlášce do takových destinací jako Praha málo. Třeba nesplněný sen o vítězství v derby..." konstatuje Fry.