17. června 2011

Návrat k Červnovému poháru: Šavujevovo pozdní odpoledne

Do jeho pozice se uměl vcítit každý, kdo někdy něco dodělával nebo odevzdával na poslední chvíli. Arslangirej Šavujev, trenér tří vítězů Českého derby a nejlepšího koně v zemi Shamalgana, se v neděli pokusil těsně před uzávěrkou dostat do vrcholu sezony hnědáka Balbrowna. Mise „nagojského kouzelníka“ však byla všechno jiné než jednoduchá: jeho svěřenci nestačilo jen vyhrát Červnový pohár, Balbrown musel na chuchelském závodišti dva týdny před derby doslova udělat díru do světa, aby v průběžném handicapu poskočil o několik kilogramů. Nic jiného proti pěti průměrným soupeřům nepřicházelo v úvahu a zákulisní pozorovatelé si marně kladli otázku, jak by takový počin měl vypadat. Velmi lehce 10, zadrženě daleko nebo regulérní walk over, při němž by zbytek pole při probíhání Balbrowna cílem zastavoval dopravu na strakonické výpadovce? Ať znělo řešení jakkoli, v ono slunečné odpoledne jsme jej neviděli. Balbrown vyhrál po jistém výkonu lehce o 4 délky, ale v handicapu si nepolepšil ani o kilogram a nyní musí čekat na případné škrty soupeřů.

Červnový pohár letos zaznamenal zvláštní ústup ze slávy. Poslední možnost před Českým derby představoval už za totality, tehdy ještě jako Cena Mladé Fronty a než v 90. letech zanikl, připravil půdu pro pár podivuhodných příběhů jako ten z roku 1994, kdy třetí Progression o dva týdny později slavně vyhrál derby, do něhož proklouzl doslova s odřenýma ušima. Od svého obnovení v roce 2003 se poslední derby-trial znovu vrátil do úvah trenérů špičkových tříletých koní a jen dva jeho vítězové od té doby neskončili v derby na dotovaných místech. Poslední práci před svým životním dostihem zde absolvovali například Age of Jape, King Marc či Urodos.

Na druhé straně se však ukázaly také nikoli nepodstatné limity postupu "derby-jízdenka za pět minut dvanáct". Jistotu potřebné handicapové známky měl obvykle jen vítěz a v dolet za potřebných 80 kg mohl maximálně doufat ještě druhý kůň v cíli, pokud byla onen rok vhodná konstelace a inkriminovaný účastník disponoval slušným ohodnocením již dříve. Ústředním trialem pro derby zkrátka zůstala Velká červnová cena a klíčoví aktéři vědí: zkusit zaujmout už během května solidním výkonem na kratší distanci mezi širší ročníkovou špičkou a pak změřit síly s předběžnými favority modré stuhy ve Velké červnové ceně má mnohem jistější efekt, než spoléhat, že při generálce v Červnovém poháru půjde všechno hladce a muset se do poslední chvíle obávat o místo na startovní listině.



Účast v Červnovém poháru je zkrátka určitou známkou sebevědomí realizačního týmu a to na letošní tříleté scéně prostě schází. Tak se stalo, že startovní listina posledního derby-trialu byla do poslední chvíle otevřená a nakonec se v ní sešlo jen sedm jmen. Reálné ambice pro derby měl jen Balbrown (Refuse To Bend), rozmarný talent trenéra Šavujeva, který byl na jaře přihlášen do Prix du Jockey Club, očekávaný progres v práci se ale nedostavil a po sedmém místě v Gr.3 na závodišti Chantilly nasměroval trenér silného hřebce v majetku Ardaka Amirkulova zpět na domácí scénu. Protože se o Balbrownovi dlouho mluvilo jako o mílaři a ve Velké Chuchli stihl vyhrát „jen“ dva trojkové dostihy, v debatách o předběžných favoritech derby se vůbec nevyskytoval. Po zranění slibného Bes Kempira a zklamání Sary Shayana s Private Cowboyem ve Velké červnové ceně se ale Šavujev rozhodl pomalu zrajícímu hnědákovi dát šanci.

V paddocku byli kromě něj vesměs k vidění koně, jejichž klasické ambice se vytratily už podstatně dříve než v červnu. Loni slibný Turf Finch (Ransom O’War) se na jaře kvůli zdravotním problémům vůbec neukázal a předpokládaná benešovská hvězda Innocent (Zafonium) letos měla výrazně pomalejší rozjezd, než by si trenér Tomáš Hurt přál. A tak se veškerá pozornost soustředila na Balbrowna, i když zmiňovaní dva hřebci vypadali před startem velmi dobře.

Pole Červnového poháru se po zkušebním cvalu zúžilo o jednoho koně, neboť I Will Do It ztratil při odskočení na dráze svého žokeje Jana Ráju a dostihu se nezúčastnil. Dvojnásobný šampion zůstal ležet na zemi a kvůli naražené klíční kosti absolvoval o několik hodin později operaci na plzeňské klinice, což muselo před derby znepokojit nejen příznivce jeho předpokládaného partnera Roches Crosse.

Hned po startu šel Balbrown rezolutně do vedení. Tomáši Lukáškovi v jeho sedle ani nic jiného nezbývalo, neboť žádný ze soupeřů o udávání tempa neměl zájem a růžovo-fialové barvy Ardaka Amirkulova mohly jen těžko ponechat něco náhodě. Ještě před obloukem měl Balbrown dobrou pozici u bariéry i zhruba dvoudélkový náskok na druhého Turf Finche. Lukášek tak mohl velmi záhy zvolnit tempo a Červnový pohár od té doby připomínal tréninkový galop favorite, neboť Balbrown mírně zrychlil až nějakých 800 metrů před cílem.

Z tribuny to působilo dojmem dvou rozdílných dostihů: jeden běžel klidně cválající favorit na špici, ten druhý pak kompaktní zbytek pole několik délek za ním. V cílové rovině nebylo vítězství Balbrowna ani na chvíli v ohrožení – Lukášek sice jezdil, ale pravidelně kontroloval situaci za sebou a na blíž než čtyři délky se k němu zbytek pole nedostal. Pro druhé místo si pohledným finišem doběhl Fencer před aktivním Turf Finchem a Innocentem. O hodnotě dostihu však podal výmluvné svědectví čas 2:39,03.

"Byl jsem si skoro jistý, že je Balbrown nejtřídovějším koněm v poli, tak jsem se to nebál vzít sám na sebe. Trenér si hlavně přál, aby byl hřebec v klidu a netahal,” řekl po doběhu Tomáš Lukášek. "Měl jsem starch z distance, ale teď mám dojem, že mu sedí víc než míle, na které se dosud pohyboval. Z tří hřebců, kteří se u trenéra Šavujeva chystají na derby, je tenhle asi nejlepší. Podle mě je schopen jít 2400 metrů i rychleji a s kvalitnějšími soupeři.”


Trenér Arslangirej Šavujev byl po doběhu mírně rozpačitý, jako kdyby byl myšlenkami už u pondělního zveřejnění průběžného handicapu. Na třídu svých svěřenců však měl jiný názor, než žokej: "Sary Shayan je lepší než Balbrown, celý život běhal jedničkové dostihy a teď jen jednou utíkal špatně. Dnes tu byli poměrně slabí koně a tempo bylo pomalé. Měl jsem starch, že Balbrown neprostojí 2400 metrů, ale tyto pochybnosti myslím vyvrátil. Budu se snažit ho nachystat na derby, i když nemá nic jistého."

Tento týden slova zkušeného trenéra potvrdil. Ani jeden z trojice Šavujevových kandidátů v průběžném handicapu nepřekročil hranici 80 kg a Balbrown je ze všech přihlášený hodnocen nejníže. Pokud nedojde k žádným škrtům konkurence, může si mimoňská centrála vybrat, zda chce běžet derby se Sary Shayanem nebo Private Cowboyem. Oba mají stejnou známku 77 kg.