24. června 2011

Váňa o Roches Crossovi: Blue Coral to ještě není, ale vše zvládl skvěle

Byla to už jen symbolická tečka za dlouhou a hektickou přípravou. Roches Cross v sedle s Josefem Váňou ve čtvrtek absolvoval poslední lehkou práci před derby a jeho sparing partnerem byl - jako celé jaro - o rok starší Malq pod trenérovým synem Josefem mladším. Když dvojice hnědáků procválala osmisetmetrovou rovinku a už jen vyklusala do půlky vrchu Vladaře, v poklidu a rajském tichu uprostřed karlovarských lesů by se jen obtížně hádalo, že právě sledujeme horkého favorita dostihu roku. A přesto měla poslední práce Roches Crosse nečekaně akční rozuzlení. Sotva Josef Váňa z hřebce sesedl, vjela do centrály Mlýnce dlouhá kolona aut. Uniformovaní muži, kteří z nich vyskákali, prvních pár vteřin připomínali vojenskou policii při nechvalně proslulém zásahu v České televizi. Naštěstí místo samopalů bleskově vytáhli fotoaparáty a mobily. "Ale, to jsou vojáci. Chtěli si to tu prohlédnout...” nenechal se zaskočit Váňa dotazem, zda Roches Cross poslední dny před derby opravdu potřebuje tak mohutnou ochranku.


Příběh se opakuje, chce se říci při procházce Mlýnci pár dní před derby. Není to poprvé, co Josef Váňa nachystal horkého favorita modré stuhy a nebylo by to ani poprvé, co by se mu podařilo vrchol sezóny vyhrát. Váňovy favority opakovaně jezdil Jan Rája, i v minulosti se jim dařilo v posledním trialu a také majitel Miroslav Nesládek ze stáje Jasna už jednu šanci na životní úspěch měl.

"Když běžel Budapest derby a také byl favorit, nevěděli jsme, že má plovoucí zlomenou kůstku v pravém předním spěnkovém kloubku. To zranění se projevilo až později. Hřebec třeba chtěl, ale nemohl. Roches Cross je myslím absolutně v pořádku a panu Nesládkovi bych to strašně přál. Je to člověk, který má koně moc rád a investuje do nich nemalé peníze,” zamýšlí se Váňa.


Do Česka se nová akvizice dostala v průběhu ledna a strávila řadu dalších týdnů ve výběhu. Pracovat začal Roches Cross až v polovině dubna a Váňovi zpočátku připravil perné chvilky. Projevoval se nervózně a neustále z něj kapala pěna, pak se ale všechno zlomilo a hřebec se rychle aklimatizoval. Do sezóny vstoupil vítězstvím v Memoriálu profesora Michala, kde ukázal značné rezervy i talent. Na distanci se zdál už poražen, žokej Tomáš Lukášek ale postřehl, že by se vedoucí Chardonney Tcheque dal ještě zdolat a neuvěřitelně zmobilizoval hřebcovy síly. Ačkoli měl Roches Cross tendenci schovávat se za koně, předvedl obrovské zrychlení a vítězství stihl.

Definitivní důkaz o tom, že zvládne 2400 metrů, sice Roches Cross nenabídl, se svou dominancí na dvou kilometrech a nespornou třídou ale patří ke koním, o jejichž schopnosti prostát derby se výrazněji nepochybuje. "Kůň je připraven podle našeho nejlepšího svědomí a měl by podat dobrý výkon, i když derby je otevřené a nemusí ho vždy vyhrát vítěz Velké červnové ceny,” přemítá Váňa. "V přípravě jsme teď chtěli vyzkoušet hlavně nové uždění, což se povedlo. Honza Rája je v rekonvalescenci po nepříjemném zranění, tak jsme chtěli koně připravit tak, aby s ním měl v průběhu dostihu co nejméně problémů."

Jedno jméno se v souvislosti s Roches Crossem vynořuje v úvahách Josefa Váni stále znovu a znovu: Blue Coral. Už na jaře přiznal, že ve svém současném favoritovi vidí možného pokračovatele někdejšího koně roku, i když zatím jej ještě nepřerostl. "Blue Coral to ještě pořád není, to byl nejlepší kůň, jakého jsem kdy měl v rukou. Měl bohužel problémy se šimbajny a v době derby nebyl ještě dospělý, takže se s ním nedalo pracovat takovým způsobem, jako se to teď daří s Roches Crossem. Je pravda, že byl přiježděný a v průběhu dostihu problémy neměl. Roches Crosse jsme dostali až v lednu a všechno s ním bylo takové uspěchané. Je to ale kanón a všechno skvěle zvládl,” konstatuje mnohonásobný vítěz Velké pardubické a přiznává, že při práci s irským tříletkem pod vrchem Vladař hodně vytěžil ze zkušeností s jeho předchůdci.


Roches Cross poklimbává ve svém boxe a víc už se s ním před derby udělat nedá. Ale aspoň jedna věc přece. Josef Váňa si  v neděli opět vezme klobouk a bude doufat, že tento rituál zabere podobně, jak tomu bývá u mnoha jiných sportovců. "Na poslední chvíli se nesmí nic měnit, tak nebude vyměněn ani klobouk. Přijdu v tom své starém osmiletém. Možná už je trochu ošuntělý, ale snad mi přinese štěstí..."

Roches Crosse koupil Nesládek na podzim ve spolupráci s bloodstock agentem Tomášem Jandou za nezveřejněnou sumu privátně ze stáje. Syn Whippera z chovu a tréninku Jima Bolgera je zaujal, i když reálných vodítek bylo poměrně málo. Hnědák se představil na dráze jen jednou, začátkem června vyhrál o půl délky dostih EBF na 1600 metrů v irském Listowelu. Porazil tenkrát mimo jiné Tiz The Shota a Snow Mountaina, koně z velkých stájí, kteří v pozdějším průběhu sezóny zkoušeli prorazit v dostizích od listed výš. Hřebcův potenciál byl výmluvně vyjádřen ratingem 90.

O tři týdny později utrpěl první porážku ve Velké jarní ceně, kde se role obrátily. Nezralý Roches Cross, vedený tentokrát Jiřím Chaloupkou, sice srdnatě útočil, v cílové rovině se ale kroutil a svou rozháranou akcí tentokrát nedokázal Chardonney Tcheque porazit. Váňovou odpovědí bylo angažování Jana Ráji a nově složená dvojice si doběhla pro suverénní vítězství ve Velké červnové ceně, které ale pro zkušeného žokeje rozhodně nebylo procházkou růžovou zahradou. V průběhu dostihu si hřebce musel hlídat, v cílové rovině ho ale dokázal zmáčknout natolik, že nepotřeboval bariéru zdaleka tak markantně jako v předešlých dvou startech.