29. června 2011

Vítězové dva dny poté: Oba jsou fit

V neděli slavili životní vítězství a byli ve světle ramp, ale tento týden začal pro Roches Crosse i Jana Ráju zase každodenní život. Dva dny po derby byli v pořádku oba. Roches Cross odpočíval v Mlýncích pod vrchem Vladař a zatím vše nasvědčuje tomu, že se z dostihu vrátil zdravý. "Vypadá v pohodě. V dostihu ze sebe vydal opravdu všechno a samozřejmě ještě nemůžeme vědět, jak na tom teď bude fyzicky, ale co se týká nohou a podobných věcí, je v pořádku. Měl by se nyní chystat na slovenské derby,” tlumočil stájový jezdec Josef Bartoš. A podobné zprávy přišly také z východočeských Holiček, kde u trenéra Jiřího Jandy působí žokej Jan Rája. "V pondělí jsem normálně šel do práce a oslavil jsem vítězství se stájovým kolektivem. Koně normálně trénovali, ale byl to volnější den. Dali jsme si šampaňské a chlebíčky,” usmíval se Rája.

Vzpomínka na velký den devětatřicetiletého žokeje stále hřeje. "Byla to nádherná neděle, pro sportovce to je taková hranice. Když se jezdec vyučí, má jako první laťku nějaké vítězství. Pak chce každý vyhrát padesátkrát a stát se žokejem, později zase šampiónem. To se podaří nebo nepodaří, ale o derby sní všichni. A můžu říct, že to je fantastický zážitek.”

Když se v neděli pozdě večer vracel domů, zastihl ho telefon od trenéra Michala Liska. "Ptal se mě, jak se cítím. Říkám: stále mě to trochu bolí, ale snad to bude dobré. Michal to viděl tak, že budu mít ráno k snídani tři brufeny a pak půjdu do práce. Ale nic takového neproběhlo, do práce jsem zvládl přijít i bez brufenů,” vypráví Rája.

V dalších týdnech bude jezdit jako obvykle, žádný mírnější režim neplánuje. "Teď už pojedu normálně. Když jsem vydržel tohle, už vydržím všechno. V neděli jsem se nešetřil, nedovolil bych si jít do Českého derby s pocitem, že mi něco je a že nemůžu předvést stoprocentní výkon,” konstatuje.

Jan Rája je zkrátka profesionál a vrací se na sto procent. K radosti řady trenérů i majitelů.