21. května 2012

Byskovic: 2400 metrů zkusí, ale…

Tohle nebude snadné. Byskovic (Jeremy) ze stáje Monika Agro P. sice zůstal na přihláškách derby, ale trenér Tomáš Váňa ho zatím nadále směřuje pozvolným způsobem, jako o rok dříve dnes jedničkového sprintera Apriliuse. I po trojkovém vítězství z konce dubna zůstal ve stejných vodách a před včerejší Cenou Crystal Glamour (1800 metrů) proti starším koním bylo jasné, že blíž k derby ho popostrčí jen jasné vítězství. To ovšem diváci v Chuchli neviděli. Stále nezralý valach se sice na začátku cílové roviny posunul blíž špici, ale ani intenzivní práce žokeje Šafáře ho neposunula výš než na čtvrté místo, necelých pět délek za vítězným Pumpkinem. Navzdory skalpům Trivera a Saryarky to není úplně to, co by potřeboval.


Hnědák, kterého si Agrobyškovice vybraly před dvěma lety z kolekce irských ročků na Středoevropské dražbě za 150 000 korun, se posunul v průběžném handicapu na 65 kg. Podle okolí stáje se nyní chystá na Červnový pohár a start v derby se jeví spíše nepravděpodobně. "Zkusí si 2400 metrů a pak se vrátí na míli. Potřebuje ještě dozrát…“ přiznal po doběhu Jaromír Šafář.

Podle jezdce nedělní start nebyl marný, Byskovic by po něm měl jít nahoru. "Chtěl jsem, aby v klidu cválal, ale hrnul se mi dopředu, tak jsem se rozhodl schovat ho za koně. Je to silový, tempový kůň, potřebuje podle mě kentrovat. Když mu bude na míli vyhovovat tempo a bude moci cválat, bude to stroj,“ dodal.

Stáj Monika Agro se v minulosti marně pokoušela o derby například angažováním druhého z Memoriálu dr. Frankenbergera Hugo Kuba. Momentálně se ale nezdá, že by na pozdnějšího Byskovice zatlačila. Pokud irský valach skutečně poběží Červnový pohár, musel by působivě vyhrát, aby si přece jen o jízdenku do derby řekl.