31. května 2012

Do derby za 22 dní? Debutant se nevzdává!

Představte si následující rébus. Máte tříletého hřebce, o jehož kvalitách jste přesvědčeni, a chcete s ním běhat derby. Do startu zbývají jen tři týdny a váš kůň v životě nestartoval. Mission impossible? Pro většinu smrtelníků určitě. Pokud se ale jmenujete Filip Neuberg, můžete se o to minimálně pokusit. Pětinásobný šampión rovinových trenérů v minulosti už několikrát ukázal, že umí dosáhnout i na mety, které se na první pohled jeví zcela nereálně. Z jeho stáje pocházejí jediní dva derby-vítězové, kteří se dostali pod hranici 2:30 minuty a také ten, kterého dovedla k úspěchu šestnáctiletá dívka. A tak bude zajímavé sledovat, kam se v příštích dnech dostane kůň jménem Solini (Paolini). Zástupce stáje Paradise Park – Neuberg zatím jako jediný z dvaatřiceti derbystů nemá na kontě žádný start ani handicapovou známku. Teď absolvuje dva starty v rozmezí jednoho týdne a naděje na Pavlině dvoře ještě úplně nepohasly. "Nevzdáváme to. Je to sice šibeniční termín a šance není velká, ale pokusíme se o derby poprat,“ řekl Neuberg zápisníku.

Solini vstupuje do sezóny v sobotu na mosteckém závodišti, kde v trojkové Ceně společnosti Carbosped (2000 m) narazí na jedenáct soupeřů. Nestojí proti němu sice žádná zvučná jména, ale účast v jedničkových dostizích si aspoň jednorázově vyzkoušeli Djerba, Marchand Sleeper, Divoká Domina a Ketty. Milan Zatloukal bude mít v hnědákově sedle zřejmě jasné instrukce. Cokoli jiného než vítězství Soliniho cestu do derby zkomplikuje, pokud ji rovnou neposune do roviny sci-fi.

A pokud odchovanec hřebčína Franken první misi úspěšně splní, čeká ho o týden později Červnový pohár (2400 m) ve Velké Chuchli. Tam jsou přihlášeni klasická vítězka z Rakouska Criostal, pátý z mosteckého trialu Starbuck nebo člen loňské špičky dvouletých Mazhilis. V posledních letech platí neúprosné pravidlo: poslední přípravný dostih pomáhá do derby většinou jen svému vítězi a ani to není stoprocentně jisté, jak loni poznal Arslangirej Šavujev s Balbrownem.

Bližší představu o Soliniho kvalitách zatím mají jen v Pavlině dvoře. "V práci se jeví velmi dobře, to ale jak známo nemusí směrem k dostihům nic znamenat. Je to flegmatik, který se jeví jako typický vytrvalec, akorát ještě není vyzrálý a vyspělý. Škoda, že k nám nepřišel dřív,“ konstatuje Neuberg s tím, že hřebce kupoval loni v Německu jako neobsednutého dvouletka za zhruba 1600 eur.

Do Česka se tedy kůň dostal teprve před rokem a svému trenérovi od té doby připravil relativně dost starostí. Kromě klasických problémů mladých koní jako šimbajny laboroval s loketním kloubem, takže se podíval i na německou veterinární kliniku. Teď už je všechno v pořádku, ale velkému dostihovému snu neúprosně utíká čas…

Filip Neuberg původně připravoval pro derby ještě jednoho koně, tmavého hnědáka Ébena (Satin Stone). Maďarský odchovanec stáje Telivér Farm a syn tamní klasické vítězky Estemony se loni třikrát umístil v menších dostizích, letos však nevykročil ze čtvrté kategorie. Poté, co v Chuchli začátkem května po tuhém boji s klisnou Paleface vyhrál čtyřkový dostih na 2400 metrů, navrhoval trenér přehodnocení plánů a škrtnutí z derby. To majitelé neakceptovali a odvezli si Ébena domů.

"I tak to bohužel někdy v dostihovém sportu chodí,“ krčí rameny Neuberg, který přišel také o ostatní koně maďarské stáje.