19. května 2012

Konec spekulací. Mystic Swing poběží derby

Loni končil sezónu na pozici nejlepšího hřebce svého ročníku. Stačil dubnový start na půl plynu a mnoho příznivců se od Mystic Swinga (Celtic Swing) odvrátilo. Jeden muž ale tmavému hnědákovi stáje Lokotrans neochvějně věřil. Žokej Milan Zatloukal, který svou víru přetavil v brilantní jízdu ve Velké jarní ceně a nečekané vítězství. A byl to právě on, kdo několik minut po doběhu přesvědčoval majitele Karla Jalového i trenéra Eduarda Kotába, aby dál směřovali svou hvězdu do Českého derby. Podařilo se mu to nejpozději v pondělí. "Je rozhodnuto, teď poběží Velkou jarní cenu v Bratislavě a pak derby. Milan koně dobře zná z tréninku, dost dáváme na jeho názor. Už minule Mystic Swingovi věřil a měl pravdu. Derby je největší vrchol v životě každého anglického plnokrevníka, a pokud má kůň šanci se toho dostihu zúčastnit, neměli bychom mu ji brát,“ řekl Kotáb ve čtvrtek zápisníku.

Až do druhé květnové neděle se Mystic Swing při pohledu zvenčí mohl jevit jako klasický raný dvouletek, jemuž na začátku klasické sezóny dochází dech, a soupeři ho začínají dohánět. V Memoriálu profesora Michala dlouho pracoval na špici spolu s Hyacintem a do cílové roviny točil jako druhý. Jenže pak příliš nereagoval na pobídky a nedokázal výrazněji zrychlit. Bylo sice vidět, že Zatloukal po něm nechce maximum, výsledné šesté místo nicméně bylo hřebcovou první porážkou na české půdě. "My jsme ten dostih opravdu pojali jen jako přípravnou práci. Lokotrans letos neměl jiného koně, se kterým by se daly vyhrát jarní klasiky. Ve Velké jarní ceně bylo hodně peněz, tak jsme se na ni soustředili jako na hlavní cíl,“ vysvětloval Kotáb s odstupem několika týdnů. To podcenění ze strany veřejnosti ho stále trochu mrzí, na druhou stranu aspoň nebyla pražská stáj před Velkou jarní cenou pod tlakem a Mystic Swing odskakoval s kursem 10:1, což má své výhody.

Zatímco ve dvou letech rozhodoval své dostihy dávno před cílem a atakoval špici prakticky od začátku, pro první klasický dostih svého života měl určenou úplně jinou taktiku. Zatloukal zahajoval na zadních pozicích, po chvíli uklidil Mystic Swinga do balíku koní a nechal ho v klidu odpočívat. Hřebec ničím nepřipomínal chtivého juniora z loňska a trpělivě se podvolil. "Potěšilo mě, jak byl celý dostih usazený. Vůbec netahal, šel perfektně. Pak jsem mu jenom dal povel a to stačilo,“ konstatoval Zatloukal.

Zmiňovaný povel přišel ještě před distancí, odpovědí byl obrovský speed. Mystic Swing během okamžiku zlikvidoval slušný náskok vedoucího Glorious Eagla a dostal se před něj ve správnou chvíli – jen metry před cílem. "Obavu, že jdeme pozdě, jsem neměl. Podobnou situaci jsem s ním zažil loni v Bratislavě. Už jsem si říkal, že budu třetí nebo čtvrtý, ale najednou na sto metrech tak neskutečně zapnul, jako dneska. Rozjel se způsobem, jako kdyby věděl, že to prostě musíme stihnout. Dřív to byl trochu takový krtek, přes zimu však vyrostl, je širší a určitě vyspělejší. Jestli je i rozumnější, to nevím. Když si na něj sednu, nemůžu ho držet. Dnes je to poprvé, co mi v dostihu nepuloval, tak snad mu to zůstane…“ dodal hřebcův stálý jezdec.

Pro Zatloukala to nebyla snadná situace, tři čtvrtiny dostihu neměl v rukou "ani deko“ a musel jen doufat, že přijde odezva, až bude chtít po koni zrychlení. Že Mystic Swing dokáže vyhrávat se speedem v závěru, je pro Lokotrans před derby mimořádně dobrou zprávou. Skutečným vytrvalcem ale není a pro úspěch na distanci 2400 metrů bude znovu potřebovat výborný výkon jezdce a štěstí na konkrétní podmínky i průběh dostihu.

Mystic Swing se narodil jako únorové hříbě v chovu Rolanda Lernera. První měsíce života strávil v hřebčíně Westerberg, Kotáb s Jalovým si ho všimli na dražbě ročků v Baden Badenu. Rok po Averem koupili dalšího levného koně, cena nepřesáhla 5000 eur. "Moc se nám líbil, jeho jedinou chybou je nekorektní postoj. Má trochu vytočenou levou nohu, ale není to žádná tragédie. Do dnešního dne s tím nemá žádné problémy, nicméně od toho se asi odvíjela jeho cena,“ vzpomíná Kotáb.

Hřebec pochází z předposledního ročníku francouzského derby-vítěze Celtic Swinga, který se proslavil jako raný dvouletek. Kolem míle se nejlépe cítila i matka Mutige, čtyřnásobná vítězka v Německu s GAG 73,5 kg. Odchovankyně šejka Mohammeda nicméně byla univerzálně použitelná a její akční rádius sahal od 1200 do 2000 metrů. Tyto dispozice předala také svým potomkům, běhajícím částečně na britských ostrovech a v Německu.

Zatím nejúspěšnějším sourozencem Mystic Swinga je pravý bratr Muthesius. Svěřenec Hans-Jürgena Gröschela vyhrál doma tři dostihy a finišoval třetí ve Slovenském derby za Age of Japem. V německém handicapu to dotáhl na 78 kg, nejlépe se mu dařilo na 2000 m.

Kotáb pořídil v Mystic Swingovi typ koně, který nyní preferuje. Byť se ještě nedávno vyznával z náklonnosti k německým původům, poslední várka nákupů ho pomalu od tohoto postoje  odrazuje. "Dnešní doba čistě německé krvi nepřeje, tamní vytrvalecké chovy jsou strašně pozdní. Mám ve stáji dva dobré tříleté hřebce, mají kvalitu, ale běhat se s nimi nedá. A řekněte dnes majiteli, že jeho kůň bude dobrý ve čtyřech letech. Platí si ho tři roky a pak tady může běhat dostihy o pár korun… Člověk s dobou koriguje a mění názory. Teď spíš hledám koně s trochou americké krve, jejichž rodiny dokázaly dobře zaběhnout už ve dvou letech…“ vysvětluje.

A Mystic Swing tento předpoklad vrchovatě naplnil. Už při svém debutu v Simsonově ceně ukázal nesporný talent, když po mírném opoždění na startu a pulování v oblouku krásně zrychlil v cílové rovině a podél bariéry utekl všem soupeřům. Při slovenském derby-dni si pohrál stylem start-cíl s mezinárodní konkurencí v Ceně Muscatita, rozhodčí vyjádřili jeho převahu výrokem "zadrženě 4 1/2“.

První těžší úkol přišel až v polovině září v bratislavské Ceně BBAG. Hřebec si sice udržel čistý štít, ale dvojice Atack a Almond Magic ho dobře prověřila a přinutila zástupce Lokotransu poprvé v životě k boji. Dvouletou kampaň zakončil Mystic Swing v milánském listed Criterium Nazionale na 1200 metrů, kde se musel v těsném doběhu umístěných koní spokojit s pátým místem.

Po zimní přestávce stáj opět pokukovala po zahraničí, ze zamýšlených startů v Miláně a Düsseldorfu však sešlo. Na cesty se tmavý hnědák vydává až teď, po vítězství v klasickém dostihu a míří pro některé možná překvapivě do Bratislavy.

"Z pražské Velké jarní ceny se vrátil úplně v pořádku. Prakticky už při předávání cen jsme si všimli, že kůň je úplně v pohodě a běhání mu nezvalo síly. Dal nám to najevo i druhý den, tak jsme se rozhodli dohlásit ho do slovenské Velké jarní ceny,“ objasňuje Kotáb. "Je pravda, že před minulou nedělí jsme měli v hlavách trochu chaos, protože jsme nevěděli, zda se nám podaří Mystic Swinga v dostihu uklidnit a přimět ho, aby si nechal síly na koncovku. Když se to povedlo, další rozhodování se točilo kolem toho, že tady v regionu není moc dostihů, kde můžete vydělat peníze. Když máte koně ve formě, je zkrátka škoda toho nevyužít. Až na místě uvidíme, zda jsme měli pravdu, ale kůň je v pořádku, v Bratislavě jsou velké peníze a zkusíme je vydělat…“

Trenér i majitel si jsou dobře vědomi, že novým záměrem jdou trochu proti škole, kterou své hvězdě vštěpovali v posledních týdnech. Mystic Swing na konci svého "uklidňovacího“ procesu míří na dráhu, kde si příliš klidu neužije a musí se rozjet už v oblouku před cílovou rovinou, pokud chce pomýšlet na stejný výsledek jako při loňských dvou startech.

Z ambiciózního plánu prosvítá vysoké mínění, které stáj o Mystic Swingovi má. Podle Eduarda Kotába je hřebec zvláštní osobností, jakých trenér potká za kariéru jen několik. "Je to lídr. Ví to o sobě, vyžaduje pozornost v práci i v boxu. Nechci být ovlivněn jeho úspěchy, ale o takovém koni prostě víte, že je jiný, než ostatní. Jiní si vás vůbec nevšímají, nebo vás ve stáji vůbec nechtějí. Mystic Swing naopak lidi ve svém boxe rád uvítá a je rád, když za ním někdo přijde. Stále se dožaduje pozornosti a je hravý,“ říká o povaze své hvězdy.

V tréninku Mystic Swinga většinou jezdí žákyně Markéta Pátková. "Jako žena má s koňmi trochu jiný vztah a oni ji podle toho vnímají. Když si na Mystika sedne Milan, tak hřebec prostě ví, že přišel žokej a jde se něco dělat. S Markétou ví, že ho čeká normální den. Z toho vyplývá, že se k Milanovi chová trochu jinak, než k Markétě,“ dodává Kotáb.

Jedno je jisté už teď. Pokud zůstane zdravý, tenhle kůň odstartuje do derby s početnou základnou fanoušků. Bez ohledu na distanční optimum.