31. května 2012

Luka: Cesta vede přes ročky

Modrá armáda, sběratelé black-type nebo eurošeky na cestách. Jihočeská stáj Václava Luky mladšího by mohla mít celou řadu přezdívek, ale hlavní zůstává řeč čísel. Centrála Bošovice u Písku ovládla v posledních dvou letech rovinový šampionát a také letos se nachází uprostřed vítězného tažení. Přesto bude Luka sledovat České derby podruhé za sebou v roli diváka. Jeho zamýšlená jednička pro modrou stuhu Dangerous Gleam (Generous) se zranila dřív, než stačila vyběhnout a bošovičtí nakonec škrtli i v zahraničí slušně představeného Myrona (Lateral). "Ještě na to není dost vyspělý. Na derby musíte mít precizně sestavenou mozaiku. Jakmile odskočí jeden kamínek, je po šancích,“ říká úřadující šampión a ve svých třiatřiceti letech prokazuje nadhled, který by mu mohl závidět leckterý starší kolega.

Z Bošovic vyšlo už několik hvězd se statusem black-type, ale klasické vítězství se Václavu Lukovi zatím vyhýbá. Nejblíž měl k němu před několika týdny, když Glorious Eagle (Auenadler) jen těsně podlehl Mystic Swingovi ve Velké jarní ceně. Hřebec ze stáje Westminster Race Horses šel přitom náročnější cestou, která začíná být pro Lukův rukopis typická a vyznačuje se především ochotou srovnat třídu svěřených koní v lukrativnějších dostizích proti zahraničním soupeřům a nebát se při tomto srovnávání i experimentů.

Glorious Eagle tak vstoupil do sezóny už 2. února na dráze all-weather v Cagnes-sur-mer a odvezl si nečekané vítězství v dostihu pro tříleté koně o 23 000 eur. Druhý francouzský start v Chantilly se už tolik nepovedl a hnědák nastupoval na start české klasiky s vizitkou dokonale tajemné veličiny, které řada domácích pozorovatelů nevěřila. Jak se ukázalo, mýlili se.

V derby ale Luka podobný tah nezopakuje, byť se chvíli zdálo, že by k tomu mohl mít nakročeno s Myronem ze stáje Quartis Zámecký Vrch. I francouzský rodák z chovu populárního švýcarského syndikátu Appapays Racing Club, který přišel do Česka z dražby v Baden Badenu za 20 000 eur, debutoval koncem zimy. Ve dvou startech kolem dvou kilometrů na lyonských závodištích La Soie a Parilly vybojoval páté a šesté místo a na konci tabule finišoval i v květnovém Premio Bernate v Milánu.

Právě poslední start zřejmě rozhodl o škrtu z derby. "Nemá český handicap a nejspíš by šel při eliminaci z kola ven… Určitě z něj roste dobrý kůň, ale je ještě hodně zelený a v této fázi si navzdory kvalitním výkonům z Francie a Itálie nejsem jistý, že by měl na úspěch v derby,“ přemýšlí Luka.

V bošovickém rozhodování sehrál klíčovou roli ještě jeden fakt. Zdejší stáje sice chtějí ve velkých dostizích vyhrávat, ale některé kompromisy striktně odmítají. "Snažím se podle svého svědomí odhadnout, na co kůň má. Chci vyhrávat a musím mít pocit, že mám reálnou šanci. Takže je třeba akceptovat, že ryzího derby-koně teď ve stáji nemáme. Některým by se sice dal uměle zvednout handicap například ve Velké červnové ceně, ale myslím si, že to není nic, co by majitelům nebo mně stálo za to. Už jsme to navíc jednou zkusili. A nechci do derby honit ani mílaře, jako je Glorious Eagle…“ dodává.

Zatímco největší úspěchy dosud Luka slavil se staršími koňmi jako Iryklon, Leo Gali nebo Corcovada, kteří přišli do Bošovic coby hvězdy v průběhu kariéry, své tříleté si vychovává od ročků. Této strategie se chce držet také v budoucnu. Mezi letošními bošovickými tříletými se nenachází žádný výrazně dražší nákup, většina z nich byla pořízena v cenové hladině do 10 000 eur.

"Nejlepší cesta podle mě vede skrz ročky, kupovat hotové dvouleté koně před klasickou sezónou se mi nejeví optimální,“ vysvětluje. „Pro budoucnost se mi jeví důležité dostávat se k stále lepším ročkům, mít možnost kupovat v této kategorii dražší a dražší koně. Zvyšuje to pravděpodobnost, že narazíte na vyšší kvalitu. I když samozřejmě ne vždy, jak ukazuje například Mystic Swing…“

A tak Václav Luka už pomalu zbrojí na derby 2013. Aktuálně se v Bošovicích nachází kolem dvaceti dvouletých. Když se ptám, koho coby divák favorizuje v letošním derby, na chvíli se zamyslí. "Dobře vypadá samozřejmě Pegas, ale docela se mi líbí Kaptah. Vyhrál sice menší dostihy, ale udělal na mě dojem svým stylem a je to pěkný kůň. A nesmíme zapomenout ani na Šavujeva. Uvidíme, jak dopadne srovnání se slovenskými koňmi Zuzany Kubovičové,“ uzavírá.