16. května 2012

Mystická Velká jarní cena: Lokotrans opět na vrcholu

Přesně před rokem byla růžová barvou dostihového jara. Dvě klasická vítězství klisny Brittany, třídový hřebec Avere a výborné výkony dvouletého Mystic Swinga pozvedly nenápadně se rozvíjející stáj Lokotrans mezi elitu českého turfu. V neděli tým majitele Karla Jalového a trenéra Eduarda Kotába ještě zvedl laťku. Mystic Swing si doběhl pro nečekané vítězství ve Velké jarní ceně, když svým drtivým zrychlením v závěru zastínil všechna jména, o kterých se dosud na tříleté scéně mluvilo. Kotáb hřebcovu formu načasoval na minutu a dokonale smazal matný dojem z přípravného startu. Nicméně ani návrat Mystic Swinga na výsluní nijak neulehčil nepřehlednou situaci v ročníku. Čeká nás mimořádně napínavých pět týdnů.

I před Velkou jarní cenou se znovu ukázalo, jak moc ovlivňuje současné dostihové dění akutní nedostatek kvalitních rovinových žokejů v Česku. Chuchelské boxy ani nemusí být plné, aby se přední tuzemské stáje dostaly do potíží, koho angažovat do vrcholného dostihu. Výsledné jméno na startovní listině je často výsledkem kompromisu mezi tím, koho si stáj přeje coby kvalitní jezdeckou alternativu a kdo v daném termínu skutečně může přijet. Tím vznikají nečekané šance pro jména, která by ještě před několika lety určitě nepatřila mezi vysněné varianty pro klasické dostihy.

Na roztrhání je například britský legionář Kenneth Paul Pattinson, s nímž se pro první polovinu sezóny dohodla stáj BORS Břeclav a jehož služeb v neděli nouzově využil i Dr. Charvát. Osmatřicetiletý jezdec získal v kariéře zhruba dvě stovky vítězství a svým několikaletým účinkováním v německých dostizích s trochou nadsázky řečeno připomíná působení kanadských hokejistů v evropských soutěžích. I díky tomu je termínově flexibilní a mohl se v neděli objevit v sedle Betpak Daly (Shamardal).

Na startovní listině byl jako jezdec předběžného favorita derby původně uveden Michal Demo. Angažování nedávno vyučeného mladíka, jehož kariéra dosud čítala jedno vítězství v jedenácti startech, vyvolalo v dostihovém zákulisí hodně spekulací. V neděli se ale ukázalo, že pravdu mají ti, kdo tah trenéra Tomáše Váni a majitele Jiřího Charváta považovali za taktický manévr. Betpak Dalu jel Pattinson a Michal Demo se v chuchelském paddocku objevil v civilu coby vodič-ošetřovatel jiného ryzáka Green Valleys (Three Valleys) ze stáje Monika Agro P.

V paddocku se velmi líbil slovenský Atack (Mamool) ze stáje EMOP, při vstupu do sezóny třetí v bratislavské Ceně trojročných žrebcov. Dobře vypadali i vítěz domácí analogie Hyacint (Slickly) a francouzský vítěz ze  začátku roku Glorious Eagle (Auenadler). Naopak na Betpak Dalovi pracovala nervozita, hřebec se silně potil a také to mohlo přispět k tomu, že se sázkové rozložení sil začalo slušně vyrovnávat. Favoritem zůstal Hyacint (32:10) před Glorious Eaglem (45:10) a tandemem My Afantou – Betpak Dala (oba 55:10).

Nejlépe odskočila z boxů dvojice Atack – Hyacint. Petr Foret se krátce rozhlédl kolem sebe, zkontroloval situaci a přenechal iniciativu Vendule Korečkové v sedle slovenského hosta. Dobrou reakci měli také Desert Monarch, Glorious Eagle a také Betpak Dala. Naopak na druhém konci pole svítil růžový dres Milana Zatloukala na Mystic Swingovi a úplně nejhorší start se povedl My Afantou. Zástupce stáje Dr. Charvát měl průběh z kategorie těch hororových – Ján Havlík ho pobídl, aby zlikvidoval vstupní ztrátu, u mezníku 1000 metrů měl ovšem nepříjemnou kolizi s Tarantem, na kterou doplatil také Almond Magic. To se jeví jako klíčový důvod, proč My Afantou po zbytek dostihu ničím nepřipomínal bojovného koně ze svého letošního debutu a první klasický dostih svého života dokončil zcela bez chuti.

Domácí favoriti využili toho, že se Atack stará o relativně svižné tempo a vezli se v balíku zhruba délku, dvě za ním. Vedle Hyacinta a Glorious Eagla tam pracoval Betpak Dala, naopak jiný kůň očekávaný na špici Rabbit Hurricane byl uklizený kolem sedmého místa. Mystic Swing si mezitím mírně zlepšil pozici, kilometr před cílem byl ale stále čtvrtý od konce.

Do cílové roviny točilo pět koní vedle sebe, mnoho délek zde rozdal zejména nejmladší jezdec v poli Martin Piruch na Tarantovi. V této fázi už nevypadaly dobře ani akcie Betpak Daly. Kenneth Pattinson ho už výrazně jezdil, zatímco ostatní jezdci měli stále ještě položené ruce. Atack stále hájil první místo, 400 metrů před cílem ale začaly hvězdné chvíle Glorious Eagla. Vítěz únorového debutu na písku ve Francii přišel s táhlým závěrem a Jiří Chaloupka ho zmobilizoval k dalšímu zrychlení. Hyacint tentokrát neměl čím odpovědět, a tak na distanci vypadal Glorious Eagle jako jasný vítěz.

Jenže v hloubi pole nasadil k neuvěřitelnému závěru Mystic Swing. Nejlepší dvouletek loňské sezóny byl ještě v polovině cílové roviny schován mezi koňmi, až tři sta metrů před cílem se Zatloukalovi otevřela mezera mezi vedoucím Glorious Eaglem a slábnoucím Betpak Dalou. Nabízené šance využil, i po manévru ale stále ztrácel na bojující soupeře 2 – 3 délky. Zatloukal svému koni bezvýhradně věřil a byla to důvěra opodstatněná. Když začal naplno jezdit, odpovědí mu bylo drtivé zrychlení.

Na distanci se začal Glorious Eaglovi přibližovat, každým cvalovým skokem zmenšoval rozdíl a nějakých padesát metrů před cílem dostal hlavu dopředu. V cíli byl první o 3/4 délky v průměrném čase 1:39,84, Glorious Eagle uhájil druhé místo před rovněž skvěle finišujícím outsiderem Almond Magicem a jedno tempo držícím Atackem. Na Hyacinta zbyla pátá příčka a pro dotace si doběhli ještě matní Betpak Dala a Green Valleys. My Afantou finišoval bez zájmu osmý, Tarant doběh uzavřel.

"Splnili jsme všechno, na čem jsme se před startem dohodli. Měl jsem Mystic Swinga schovat na páté, sedmé místo a zatlačit na něj až za obloukem u stájí. Povedlo se, stačilo jen dát povel," radoval se Milan Zatloukal, který po loňských triumfech s Brittany a Chardonney Tcheque přidal do své sbírky další vítězství v klasickém dostihu. "Potěšilo mě, jak byl v dostihu usazený. Snad vůbec poprvé nepuloval. Pokud se ho podaří takhle schovat, klidně může uspět i v derby…"

Podobně mluvil i trenér Eduard Kotáb. "Důležité bylo neskočit jim na tempo, v rovině kůň dokázal, že tu rychlost v nohou má. Bylo vidět, že mu Milan hodně věřil, všichni jsme do toho šli s tím, že na to máme… Mystic Swing se hodně zvednul v práci, je to teď trochu jiný kůň. Další plány jsou ale ve hvězdách," dodal. Podrobněji se k Mystic Swingovi vrátím ve zvláštním profilu.

V táboře druhého Glorious Eagla panovala smutná vyrovnanost. Mírně podceňovaný hřebec, kterého pražské publikum po dvou startech ve Francii nedokázalo úplně zařadit do českého kontextu, zaběhl velký dostih a klasické vítězství bylo blízko. "Chtěli jsme vyhrát, ale s výkonem koně jsem spokojený. Samozřejmě mě mrzí, že to celé odtáhl a pak nás chytili v cíli. Mohlo to pro mě být trochu rychlejší. Škoda, že měl Hyacint ordre schovat se, mohlo to pro nás proběhnout výhodněji. Glorious Eagle šel výborně, měl na vítězství, ale vítěz přišel tak rychle, že na to už nedokázal odpovědět,“ litoval Jiří Chaloupka. Glorious Eagle je ovšem mílař se vším všudy a jako takový se dostal do derby-zápisníku zřejmě naposled.

Životní dostih zaběhl třetí Almond Magic (Whipper), který kilometr před cílem odskákal kolizi s Tarantem a odpadl na zadní pozice. V cílové rovině mu chvíli trvalo, než se dostal na nohy, ale pak ho Radek Koplík rozhýbal k velkému finiši. Zástupce stáje Yoko byl posledních 200 metrů spolu s vítězem nejrychlejším koněm v poli, byť se jeho sázkový kurs vyšplhal až na 60:1. "Ukazoval se dobře už jako dvouletý, ale v Ceně zimního favorita krvácel. Při letošním debutu jsme ho nechali bez biče jen proběhnout, teď šel naostro. Škoda té kolize, dalo se to vyhrát, ale to je sport. Myslím, že lepšího tříletého koně na míli jsem ještě neměl,“ nešetřil Zdeno Koplík chválou na koně, který nemá přihlášku do derby.

Slovenský Atack dostál dobrým referencím, svým projevem ani exteriérem však zvláštní naděje na vytrvalecké schopnosti nevyvolal. "Je to myslím velmi dobrý kůň, zároveň také tempař. Nerad utíká mezi koňmi a potřebuje takový dostih jako dnes, aspoň tak mi to jeho tým řekl. Snažila jsem se odhadnout tempo tak, aby mu vyhovovalo. V cílové rovině sice trochu progres měl, ale bylo znát, že odtáhnul celý dostih. Bojoval vlastně jen s Glorious Eaglem, pak přilétli koně závěrem. Působí na mě dojmem mílaře, ale je dobře voditelný, tak uvidíme," popisovala ve vážnici Vendula Korečková.

Ohlasy z týmů kolem poražených Betpak Daly, My Afantou a Green Valleys zněly velmi podobně. "Dnes to nebylo ono, už na začátku cílové roviny jsem věděl, že dnes vpředu bojovat nebudeme. Snažil jsem se získat aspoň dotaci,“ řekl Jaromír Šafář o vlastním odchovanci stáje Monika Agro Green Valleys, o němž se po druhém místu v Memoriálu profesora Michala hodně mluvilo. "My Afantou potřebuje trochu pomalejší začátek, aby se dostal na nohy. Minule jsme útočili zezadu, teď ten finiš chyběl. Nebyla tam v cílové rovině ta jiskra, která tam měla být,“ konstatoval žokej Ján Havlík.

Lepší výsledek než předposlední místo si představovalo i okolí Rabbit Hurricane (Hurricane Run). Zamýšlený derby-kůň stáje Rabbit Trhový Štěpánov sice absolvoval klidný dostih, v cílové rovině ale nedokázal zrychlit a dostali se před něj i soupeři, kteří nakonec nehráli roli v hlavním dění. „Jsem trochu zklamaný, myslel jsem, že by mohl být kolem čtvrtého, pátého místa. Pozičně ho Honza Verner odjezdil výborně, asi je potřeba s tím něco udělat v tréninku. Stále si ale myslím, že mu budou svědčit delší dostihy. Teď bych ho nechal chvíli být, asi bude běhat až derby,“ shrnul trenér Allan Petrlík.