16. května 2012

Návrat nagojského kouzelníka. Za 2000 eur

Na začátku roku se zdálo, že Arslangirej Šavujev stráví letošní klasické dostihy v roli nezúčastněného diváka. Když v zimě po deseti letech ukončil spolupráci s majitelem Ardakem Amirkulovem a z Mimoně se stěhovali koně jako Betpak Dala nebo Mazhilis, musel i samotný "nagojský kouzelník" připustit, že mu ve stájích zbyla jen hrstka koní. Nejpozději v sobotu odpoledne ale došlo k zásadnímu zvratu. Tmavý hnědák Green World s přehledem splnil roli favorita Memoriálu dr. Frankenbergera a pod rukama Jaroslava Línka se možná zrodila nová hvězda. Hřebcův majitel Avaz Ismoilov ovšem není novým mecenášem amirkulovského střihu. Green World ho stál padesátkrát méně, než Šavujevův loňský derbysta Sary Shayan. Něco ale zůstává při starém. Arslangirej Šavujev se vyjadřuje i po svém velkém dni v krátkých a holých větách. Dobře ví, že do derby je ještě daleko.

Šestnáct tříletých koní vstoupilo na dráhu před Memoriálem dr. Frankenbergera a mosteckým závodištěm znělo jako obvykle Ravellovo Bolero. Pozvolný rytmus skladby, založené na opakovaném motivu v různé intenzitě jakoby kopíroval samotnou cestu do derby a naše představy o ní. Jestliže období před derby pořádně začíná zkraje května a trvá necelé dva měsíce, mostecký trial na 2000 metrů je jeho významným milníkem. Nic na tom nemění skutečnost, že praktický dopad "Frankenbergera" na výsledek derby je poměrně symbolický.

Za posledních deset let dokázali vyhrát oba dostihy jen dva koně - Darsalam (2004) a Laureat (2006). Avere loni finišoval v derby druhý, ale většina ostatních vítězů z Mostu nehrála ve vrcholu sezóny zásadnější roli a koně umístění na dalších místech také ne. Jediným, kdo odešel v Memoriálu dr. Frankenbergera poražen a následně přece jen derby vyhrál, byl před deseti lety Poderoso.

A přece se startovací boxy v Mostě v posledních letech dokážou zaplnit do posledního, šestnáctého, místečka. Ne že by všechny zúčastněné stáje věřily, že mají šampióna pro derby, ale "Frankenberger" je dobrou možností alespoň to zkusit a jít jinou cestou, než je silně obsazená Velká jarní cena na 1600 metrů. Aspoň několik dní se dá ještě snít. Nejinak tomu bylo letos, kdy se ostře sledovaný dostih běžel pod názvem Cena společnosti Czech Coal, ale jeho skutečný podtitul by mohl znít „My víme, že to asi stačit nebude, ale přece jen to zkusíme, protože co kdyby náhodou“.

S nejvyšším průběžným handicapem 76,5 kg šla na start ryzka Paullinka (Moonjaz) ze stáje Zeas Staré Hradiště, pátá z bratislavské Jarnej ceny kobýľ. Na klasické, respektive "předklasické" scéně toho dosud nejvíce dokázali třetí z Ceny zimního favorita Mazhilis (Country Reel) a pátý Champagne Rose (Special Kaldoun). Oba vstoupili do sezóny s částečně obměněnými realizačními týmy a jejich debuty nebyly přesvědčivé. Na sázkovém trhu proto měli navrch koně, kteří už letos ukázali formu v menších dostizích. Green World (Diamond Green) v dubnu doběhl čtvrtý jen 2 1/2 délky za Betpak Dalou, Starbuck (Tiger Cafe) a Katchaba (Smart Strike) ve slušném stylu vyhráli dostihy třetí kategorie. Zbylá místa zaplnili buď koně povědomých domácích původů jako syn derby-vítězky z roku 2005 Robinson (Varadar) nebo syn dvojnásobné vítězky Velké pardubické Reaper (Sholokhov), případně takoví, o nichž zatím nebylo mnoho slyšet. Do poslední skupiny spadal například Bacares (Noroit), polobratr klasického vítěze Bribona.


Režie mosteckého trialu se chopila stáj Zeas Staré Hradiště a rodina Vocáskových, díky níž se tentokrát nekonalo čekání, kdo dostih rozběhne. Po několika stech metrech se k vedoucí Sicílii přidala i její stájová kolegyně Paullinka a dcery plemeníka Moonjaze šly ve svižném tempu raz-dva. Za nimi pracoval Champagne Rose a také Angel Rocco (Shirocco), který ve svých dosavadních startech nedokázal naznačit klasický potenciál. Blízko cválal u bariéry jdoucí Robinson, zatímco favoriti byli schovaní v balíku koní. Pole uzavíral Katchaba, který chvílemi ztrácel na nejbližší soupeře dvě, tři délky.

V obloucích bylo znát, že mezi šestnácti koňmi dochází k nezbytným strkanicím, z tribuny ale nebyly vidět zásadnější kolize. Na začátku cílové roviny výrazně zrychlil do té doby nenápadný Dilinger (Lomitas) a pod Garym Hindem začal utíkat soupeřům. Dlouhé vteřiny se zdálo, že na jeho útok nedokáže nikdo odpovědět. Jako hlavní soupeřka stále vypadala energicky ježděná Sicílie. Katchabovi chvíli trvalo, než dokázal správně akcelerovat a smazat vstupní manko, útok dvojice stáje Wrbna Racing Starbuck – Reaper na vnější straně dráhy zase postrádal ty správné grády.

Tři sta metrů před cílem zabral favorizovaný Green World, kterého Jaroslav Línek do té doby vedl třetí, čtvrtou stopou. Na distanci bylo jasné, že hřebec s irským sufixem je nejrychlejším koněm v poli. Prohnal se i kolem Dilingera a třebaže v cíli měl k dobru jen 3/4 délky, bylo to jisté a komfortní vítězství. Druhé místo uhájil Dilinger před Sicílií, čtvrtý finišoval Katchaba. Pak už následovali v centimetrových rozestupech Starbuck, Robinson a Paullinka.

Pro Green Worlda, který stál uzbeckého bloodstock agenta Avaze Ismoilova na loňské breeze-up dražbě Goresbridge pouhých 2000 eur, to byl teprve třetí start kariéry. Na sklonku loňské sezóny lehce vyhrál trojkový dostih v Chuchli, při vstupu do letošního roku se dobře proběhl ve společnosti Betpak Daly, My Afantou a spol. Těžším úkolům ale začne čelit až teď. "Ten kůň má velký potenciál, tak obrovský konec se jen tak nevidí,“ nešetřil po doběhu uznáním žokej Jaroslav Línek. „Měli jsme sice čtrnáctku, ale naštěstí jsme se vyhnuli všem problémům. Celý dostih jsem šel venkem, neměl jsem se motat mezi koňmi, aby nedošlo k žádné kolizi, tak to chtěl i trenér Šavujev. Koník to prý nemá rád."

Arslangirej Šavujev se před mosteckou vážnicí oprávněně usmíval. Na otázku, zda je Green World jeho tříletou jedničkou, sice na okamžik zaváhal, ale pak přiznal: "Mám dva tříleté hřebce a tenhle je asi lepší. Jsem spokojený, dopadlo to přesně, jak jsme chtěli. 2000 metrů prostál, ale uvidíme, jak to bude dál, protože jeho táta byl mílař. Teď půjdeme Velkou červnovou cenu a uvidíme…"


Green World byl favorit už před startem, a tak je skutečným objevem mostecké soboty druhý Dilinger z chuchelské stáje Clint-Racing, odskakující s kursem 12:1. V dubnovém srovnání s Betpak Dalou finišoval sedmý, ale na dvoukilometrové distanci naznačil odchovanec hřebčína Fährhof slušnou budoucnost. "Trochu jsme s tím počítali, protože se slušně ukázal už v minulém startu. Za Betpak Dalou zůstal o čtyři délky a po dostihu šel hodně nahoru, takže jsme si na umístění věřili. Zaběhl perfektně, teď je otázka, nakolik to dnes byl kvalitní dostih,“ konstatoval trenér Dalibor Török. „Byl to dnes samozřejmě dostih ve velkém poli a Gary musel dost objíždět, ale líbilo se mi to. Pokud bude takto pokračovat a půjde ještě nahoru s formou, mohl by do derby zamířit. Distance mi starosti nedělá, kupovali jsme ho s tím, že by jako syn Lomitase měl být vytrvalý.“

Vysoké mínění mají zasvěcení o valachovi Katchabovi. Čtvrtým místem ho svěřenec Heleny Blažková a stájový kolega loňské hvězdy Lysyana tak úplně nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Bylo to rychle rozjeté a s tím měl trochu problém, do kopce vůbec nechtěl běžet. Ale pak se trochu posbíral, sám mi to chytil a běžel dobře,“ popisoval po doběhu žokej Jiří Chaloupka. „Potřebuje mít celý dostih klid, jezdec se s ním nesmí prát. Dnes měl blinkers a pomohlo mu také to, že Most zatím neznal. Stáj to nemá s jeho temperamentem jednoduché, ale je vidět, že něco umí a měl by být vytrvalý.“

Rozladěný byl po doběhu Milan Zatloukal. S domácím odchovancem Starbuckem finišoval těsně pátý poté, co se jeho svěřenec v cílové rovině nedokázal úplně dostat do správného rytmu. Podle žokeje měl na víc, než ukazuje výsledek. "Mohli jsme i vyhrát, ale měli jsme moc špatný průběh. Měli jsme jít víc zepředu, v oblouku jsem neměl kudy jít, protože jsme chvíli byli zavření mezi koňmi. Naštěstí tam byl Martin Laube s koněm ze stejné stáje a otevřel mi prostor. Pak to Starbuck seběhl naprosto úžasně, už pár cvalových skoků za cílem jsem byl první. Na koně českého chovu to bylo výborné a myslím, že půjde stále nahoru…“

Flintu do žita zatím úplně nehází ani realizační tým kolem hnědáka Robinsona. Syn derby-vítězky Ready for Life sice na jaře nezářil, ale ani nezklamal a s každým ze svých tří startů se dokázal zlepšit. Pokud má sen o derby přetrvat až do června, příští zlepšení musí být ještě výraznější. "Být šestý o nos nepotěší, ale byl blízko umístěným, takže asi ještě zkusíme Velkou červnovou cenu. Zatím ještě neměl možnost ukázat všechno, co v něm je a delší distance by mu měly vyhovovat,“ řekl majitel a chovatel Jaroslav Bouček.

Naopak derby-naděje kolem Angel Rocca jsou definitivně minulostí. "Dnes jsme to tak nějak uzavřeli. Kůň je stále zelený, dnes prakticky poprvé doběhl mezi koňmi. Velkou červnovou nebo něco podobného nepůjdeme, dáme mu teď trochu klidu a postupně se dostane, kam patří. Jezdec říkal, že z něj měl dobrý pocit, ale zkrátka ještě není hotový…“ vysvětloval Eduard Kotáb.

Z hlediska derby zřejmě můžeme zapomenout i na Mazhilise. "Myslím si, že to nebude kůň na delší distance. Vidím jeho optimum spíše kolem 1400, 1600 metrů," zhodnotil žokej Ján Havlík.

Jedno jméno pro zapamatování přinesl rámcový program. Hned v úvodní Ceně Deníků (III, 1800 m) ukázal svého derby-koně pražský trenér Jaroslav Drlík. Hnědák A Gentleman (Gentlewave) ze stáje Dr. Charvát dlouho odpočíval v závětří, když ale po něm žokej Ján Havlík chtěl v cílové rovině zrychlení, přišla drtivá koncovka a doslova na cílové čáře zachytil dlouho vedoucího Al Mansura (Singspiel). Oproti dubnovému debutu v Chuchli, kde finišoval třetí za Starbuckem, šel hřebec výrazně nahoru. "V Praze jsme dostih odvodili, tentokrát jsme to chtěli zkusit mezi koňmi. 1800 metrů nebude jeho optimální distance, takže mu to v závěru trochu trvalo, než se rozhýbal. Finiš byl ale neskutečný, určitě je to příslib. Ve srovnání s ostatními koňmi stáje je ještě zelený, ale ve druhé polovině sezóny se máme na co těšit,“ sděloval Havlík.

Trenér Drlík ovšem bude doufat, že ona druhá polovina sezóny přijde už koncem června v derby. "Určitě je to můj derby-kůň. Příští start by měl jít Velkou červnovou cenu, dnes se s kratším dostihem popral skvěle. Je to bezproblémový koník, jeho příprava jde hladce,“ řekl Drlík.