29. května 2012

Škatulata, hejbejte se. Ve vážnici bude rušno

Plné boxy a žádné výraznější překvapení, to byl první rychlý závěr ze startovní listiny Velké červnové ceny, jak ji krátce před polednem zveřejnil web Jockey Clubu. Klíčový přípravný dostih si v neděli nenechá ujít žádný z domácích favoritů. Při pozornějším pohledu však upoutá důležitá okolnost – pouze Pegas, Kadyny a Katchaba jdou do boje se svými dosavadními žokeji. Ostatní sledované stáje přezbrojily. Poprvé budou na svých koních sedět Petr Foret (Betpak Dala), Jaromír Šafář (Brutal Rocco), Milan Zatloukal (A Gentleman), Jan Rája (Kaptah), Jakub Pavlíček (My Afantou) a také donedávna maďarský legionář Lukáš Kasal (Lord of Gracie). Do sedla Green Worlda se po delší odmlce vrací Ingrid Koplíková.

Zcela schází Kenneth Paul Pattinson, byť jeho smluvní stáj BORS Břeclav posílá vedle svého hlavního želízka „Lorda“ také jeho sparing-partnera Peace of Gracie."Pattinson nám jezdí na Turf gala v Bratislavě. Lorda jede v Chuchli náš nový žokej Lukáš Kasal, který pro nás pracuje od minulého týdne,“ řekl zápisníku Luděk Mikulecký, majitel BORSu.

Jak jsem avizoval už ráno, ze zdravotních důvodů byl škrtnut Starbuck. Domácí chov tak bude zastupovat dvojice Anthon – Robinson. Právě majitel, trenér a chovatel Anthona Jaroslav Kroutilík si dnes dopoledne vytrpěl nečekané nervy, když na předběžné startovní listině z dopoledne jeho kůň figuroval mezi škrtnutými. Podle sdělení z Jockey Clubu za to mohla technická závada na straně dostihové autority, kdy neprošlo několik faxů s přihláškami.

Anthon, ve dvou letech trojkový vítěz ze Slušovic a letos jedenáctý z Memoriálu dr. Frankenbergera, se na startovní listinu vrátil zkraje odpoledne na základě paragrafu 261 Dostihového řádu. Ten praví, že "přihlašovatel koně musí sledovat, zda jím přihlášený kůň je uveden na listině přihlášek. Není-li tomu tak, musí tuto skutečnost hlásit pořadateli dostihů do 48 hodin po vydání listiny přihlášek. Nestane-li se tak, bude jeho přihláška považována za neplatnou.“

I po těchto událostech ale stále převažovalo množství zájemců nad počtem startovacích boxů, a tak muselo dojít k eliminaci. Ještě o víkendu byl mezi dostihovými příznivci považován za kandidáta vyloučení i napjatě sledovaný Brutal Rocco, který dosud absolvoval jen dva starty v Německu a nemá platný handicap v Česku ani u našich sousedů. Hřebce ze stáje Yoko ale zachránilo aktuální znění doplňujících ustanovení, podle něhož handicaper v takových situacích může přihlédnout k absolvovaným zahraničním startům jako ke kritériu: "Nemá-li kůň průběžný handicap v ČR, bude mu handicaperem přidělen eliminační handicap pouze pro potřebu snižování počtu startujících koní... Je-li třeba stanovit eliminační handicap, handicaper jej stanoví do 24 hodin před OSK a zveřejní jej na internetu."

Tak handicaper Milan Tůma také postupoval - Brutal Rocco dostal známku 80.5, stejné případy Favorite Boy 78.5 a Kadyny 86.5 kg. (dodatečně doplněno s poděkováním čtenářům za odkaz a omluvou webu JC, kde jsem zprvu eliminační handicap nedokázal najít, pozn. aut.)

Do Velké červnové ceny se tak nedostali Amssio ze stáje Luka, Hrubý, Vedral, ani papírová dvojka trenéra Šavujeva Al Mansur.