21. června 2012

Anatomie vodiče: Ženy obětují Kaptaha týmu

Léta doprovází svého manžela Jiřího na dostihy a raduje se z jeho úspěchů. V neděli ale čeká Dianu Charvátovou dosud nepoznaný zážitek. Derby poběží hned čtyři koně v rodinném majetku a jeden z nich, Kaptah, v barvách její vlastní stáje Charvátová. "Účast v derby je obrovský úspěch. Já mám jenom levné koně pro štěstí, tak člověk nemůže automaticky počítat s něčím velkým. Kaptah je dokonalé štěstí, mám z toho velikou radost,“ raduje se. Zároveň ale ví, že sen o vítězství je prozatím vzdálen víc, než by se z tribuny mohlo zdát. Kaptah totiž nastoupí jako podpora zbylých tří koní manželů Charvátových.

Na nervozitu zatím v domácnosti Charvátových nebyl čas. Diana dopisuje bakalářskou práci a naplno ji zaměstnává starost o děti a domácnost, manžel je vytížen svými pracovními aktivitami. Větší debaty o derby za rodinným stolem neprobíhají i proto, že role jednotlivých koní rozdělila už před třemi týdny Velká červnová cena. Jarní favorit derby Betpak Dala v ní doběhl těsně druhý, postupně zrající vytrvalec A Gentleman třetí a podceňovaný My Afantou čtvrtý. Na ryzáka Kaptaha zbylo až šesté místo.

"Tím, že jsme zaběhli Velkou červnovou nejhůř, dopadlo to tak, že musíme pro ostatní udělat tempo. Samozřejmě ale nechceme úplně zahodit své šance a někam bezhlavě utíkat. Ze všech čtyř koní by Kaptahovi měla tato role vadit nejméně, sám potřebuje cválat v tempu. Chceme slušně zaběhnout, ten kůň je dobrý a myslíme si, že nějakou šanci má,“ přemítá Diana Charvátová.

Spíše než vodič by se role Kaptaha dala nazvat "garant tempa" – pokud se dostih vyvine jinak a tempo bude kvalitní, nemusí nutně vodit. V opačném případě ale bude jeho úkol jednoznačný. Když se majitelky trochu v žertu ptám, zda si přece jen nemůže doma postavit hlavu s tím, že má svého prvního koně v derby, zakroutí hlavou. „Derby je velký dostih, máme tam hodně koní a jde o celý tým. Když Kaptah zaběhne dobře, chtěly bychom s trenérkou zkusit Slovenské derby a to už bychom si běželi sami na sebe,“ vysvětluje.


Kaptah patřil mezi překvapení letošního jara. Zakoupen agentem Chrisem Richnerem privátně po breeze up dražbě ve Francii za 7000 eur, debutoval na dráze první den sezóny a jistě vyhrál třetí kategorii na 1600 metrů. Do konce dubna si podobně suverénně připsal ještě dostih stejné kategorie na 2400 metrů a začalo se o něm mluvit jako o tajném tipu před derby.

První srovnání s tříletou elitou ale nedopadlo podle představ realizačního týmu. Ryzák s prostornou cvalovou akcí byl mezi koňmi, kteří doplatili na pomalé tempo. Některé mezičasy byly horší než při jeho trojkových úspěších a v závěru pod Janem Rájou už nedokázal zrychlit natolik, aby mohl bojovat o vítězství. "To mě dost mrzelo,“ říká trenérka Helena Blažková. "Na druhé straně, ten dostih mu něco dal. Už jsem ho nešponovala, teď už nic nenatrénujeme. Musí být v pořádku a musí ho to bavit."

Blažková má rok po populárním Lysyanovi dalšího koně v derby a podobně jako majitelka si ani ona nemyslí, že by role vodiče nutně pohřbívala Kaptahovy naděje na slušný výsledek. "Nebude mu to tak vadit, on prostě potřebuje cválat. U Lysyana byla vytrvalost trochu otazníkem a věděla jsem, že mu dostih musí do puntíku sednout. Kaptah je stejný poctivec, ale má sílu a ukentruje to. Není horší než Lysyan, naopak mám pocit, že na lepším koni jsem ještě neseděla. Nemyslím si, že by měl v neděli nutně vyhořet,“ vysvětluje trenérka.

Kolem ryzákova jezdce bylo před derby poměrně rušno. Jan Rája roli vodiče odmítl a stáj zpočátku hledala náhradu mezi volnými domácími jezdci. Nakonec ale dospěla k závěru, že tento úkol si žádá profesionála ze zahraničí a angažovala sedminásobného dubajského šampióna Teda Durcana. "Jsem ráda, že pozvali dobrého rajťáka, který si navíc osahá dráhu ještě před derby s My Old Husbandem ve Zlatém poháru," dodává Blažková.

A propos My Old Husband. Právě s tímto koněm jsou spojeny zatím největší chvíle stáje Diany Charvátové. O dobře stavěném hnědákovi se dlouho mluvilo jako o favoritovi loňského derby, nakonec ale zůstal ve stáji. Nejlepší dvouletek roku 2010 naznačené možnosti v klasické sezóně nepotvrdil. Poté se stěhoval od trenéra Jozefa Pirucha k Tomáši Šatrovi a nakonec zakotvil u Čestmíra Olehly. "Samozřejmě jsem z toho byla zklamaná. Sice tam byly nějaké problémy pohybového aparátu, ale ten koník byl podle mého názoru prostě vyšťavený. Odmarodil si to, postupně se dostal zpátky do formy a teď je to zase veselý kůň. Snad se pomalu vrátí, i když je třeba počítat s tím, že ta suverénní jako ve dvou letech už asi nebude…“ ohlíží se Diana Charvátová za dosud nejslavnějším koněm svých barev.

Na rozdíl od jiných majitelů zůstává před nedělí nad věcí. V derby bude držet palce všem čtyřem koním v rodinném majetku. "Těším se moc, i když mezi námi – kvůli tomu zkouškovému období a bakalářské práci jsem na to zatím nestihla tak myslet," směje se.