4. června 2012

Dlouhá cesta k derby. Atack si dal 3600 m

(aktualizováno) Atack, kůň číslo dva trenérky Zuzany Kubovičové pro České derby, podle očekávání vyhrál Starohájske kritérium v Bratislavě. Skutečná hodnota formy, kterou hřebec stáje EMOP na mítinku Turf gala předvedl, se ale odhaduje obtížně. Atack (Mamool) totiž ještě před startem nikoli svou vinou ztratil žokeje Jaroslava Línka a sám si odběhl jedno kolečko starohájské dráhy. V dostihu se pak celou dobu držel druhý zhruba o délku před vodícím Distant Rocketem a když šestičlenné pole zatočilo do cílové roviny, na okamžik se zdálo, že teď Atack doplatí na mezihru před startem a část soupeřů mu odskočí.

Línek však svého partnera energicky pobídl a ten se nakonec 200 metrů před cílem po počátečním bočení "rozešel". To, co Atack na vnější straně dráhy předvedl, sice nebylo žádné explozivní zrychlení, ale na vítězství to stačilo. Bez nadsázky lze říci, že tentokrát zvítězila vůle a třída.

O délku zpět finišovalo příjemné překvapení posledního měsíce Trip To Rhodos (Rail Link). "Problémové dítě" stáje Dr. Charvát uteklo třetímu Distant Rocketovi o 3 1/4 délky a majitel Jiří Charvát začal v Praze intenzivně uvažovat o dodatečné přihlášce do Českého derby. Cesta tamtéž se naopak definitivně uzavřela Angel Roccovi (Shirocco) ze stáje Yoko. Záměr Eduarda Kotába otestovat hnědáka v mezinárodní společnosti se nepovedl ani částečně, neboť Angel Rocco po problémech v boxech do dostihu vůbec neodskočil.

Byla to právě dramatická situace na startu, o níž se po doběhu mluvilo nejvíce. Poté, co byl Angel Rocco zaveden do boxů, vyhodil tak vysoko, že se zadníma nohama zachytil o vrchní část konstrukce. Karambol neustál, spadl pod boxy a zmítal se natolik, že pokopal vedle stojícího Atacka. Podle očitých svědků byli oba koně nakonec vyproštěni, respektive vypuštěni z boxů a oběhli si bez jezdců ovál, zatímco zbytek pole čekal pět minut v konstrukci.

V oficiální výsledkové listině je uvedeno, že Angel Rocco nevstoupil v časovém limitu do boxů a trenér Kotáb inkasoval pokutu 20 eur "za nepřipravenost na start z boxů".