21. června 2012

Drlík: V takového koně už jsem nedoufal

Vlak Praha – Beroun staví v stanici Velká Chuchle přesně v 7:25. Malý muž s koženou aktovkou, který jako jediný vystupuje, nemíří do kanceláře ani úřadu, jak by se na první pohled mohlo zdát neznalému pozorovateli. To červnové pondělí přichází Jaroslav Drlík z pražského Žižkova do práce slavnostně naladěn. Po osmnácti letech má v největším dostihu sezóny koně, počítaného mezi favority. Koně s velkou šancí, který ještě zdaleka neukázal všechno, co umí. Sedmdesátiletý trenér na něj čekal dlouho a už si myslel, že se nedočká. Před několika lety chybělo málo a ukončil aktivní činnost, protože se počet koní ve stáji povážlivě tenčil. Teď se Jaroslav Drlík může po letech těšit na další derby. A Gentlemana (Gentlewave) na něj nachystal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí – podobným způsobem, jako jeho předchůdce Tarana a Trocadera.

Poslední rychlá práce A Gentlemana probíhá v pořádku a bez nečekaných událostí. Vyhne se mu incident podobného rázu, jako postihne o půl hodinu později jeho stájového kolegu My Afantou, proti němuž se během galopu najednou na dráze vyřítí traktor s nepozorným zaměstnancem závodiště. "Džentlmen" má veškerý klid, který potřebuje.

Když se starším sparing-partnerem Devil’s Starem zatočí do cílové roviny malé travnaté dráhy, trenér za bariérou volá na jezdkyně: "Ještě držte“. Oba koně sice jdou "hlava – hlava", na první pohled je ale jasné, kdo má navrch. Tříletý hřebec šel od třetího místa ve Velké červnové ceně ještě nahoru, o tom není pochyb. "Teď z něj mám mnohem lepší pocit, než třeba v dubnu. Je mnohem chtivější…“ říká hřebcova ošetřovatelka a pracovní jezdkyně Barbora Síbrtová.

A Gentleman dlouho nepatřil mezi ostře sledované tříleté, Drlík ho směřoval nahoru jen pozvolna, jako to dělalo několik generací chuchelských trenérů před ním. Hnědák přišel do stáje přesně před rokem z letní dražby v Saint Cloud, po níž ho Dr. Charvát koupil privátně za 10 000 eur. Syn italského derby-vítěze a druhého z irského derby Gentlewave tak nabral oproti vrstevníkům určité zpoždění a stihl vyběhnout až 30. října. V chuchelské trojce na 1800 metrů finišoval pátý s poměrně znatelným odstupem 10 1/4 délky za vítěznou klisnou River Diamond.

Do letošní sezóny vstoupil solidním třetím místem na 2235 metrů poté, co ho žokej Ján Havlík nechal odtáhnout velkou část dostihu. Porazili ho Starbuck a Peace of Gracie, délku za ním zůstal Robinson a mezi poraženými byl rovněž na jaře hodně diskutovaný Katchaba. Nebylo to špatné, ale derby bylo stále daleko.

Obrat přišel kdesi mezi tímto 22. dubnem a polovinou května. Hřebec se výrazně zvedl v práci a při druhém startu na 1800 metrů v Mostě vyhrál. Tentokrát přišel závěrem a na cílové čáře o krátkou hlavu zachytil dlouho vedoucího Al Mansura. "Před Mostem už jsme věděli, že v něm něco je. Akorát jsem byl na mrtvici, jak žokej Havlík do poslední chvíle čekal. On pak řekl, že koně zkoušel. Na tribuně to ale byla muka – jak šli do cílové roviny, říkal jsem si, že nemůže být ani pátý,“ vzpomíná Drlík.

I v této fázi sezóny se pozornost veřejnosti upírala na jiné koně, například na hřebcovy stájové kolegy Betpak Dalu a Kaptaha. Drlík už byl přesvědčen, že má ve stáji derby-koně. Aby se však do vrcholu sezóny dostal, bylo třeba hřebce porovnat s nejlepšími ve Velké červnové ceně. Z hlavní předzkoušky vyšel A Gentleman se ctí – navzdory kolizi v oblouku finišoval třetí, jen krk a hlavu za vítězným Pegasen. A rázem poskočil v průběžném handicapu o 25,5 kg.

"Naše výhoda byla, že jsme mohli pracovat v klidu, nebyl na nás vyvíjen žádný tlak," pochvaluje si trenér. "A Gentleman je vyložený vytrvalec, úplně nejlépe se mu běží na měkčí půdě. Je to flegmatik, zvládá v klidu cestování i všechny ostatní věci. To víte, v neděli bude potřebovat pořádný dostih, žádný sprint na 1000 metrů…“ podotýká.

Ze zpětného pohledu je fascinující, jak realizační tým A Gentlemana hrál vabank. O jeho účasti v modré stuze rozhodl jediný dostih a kdyby se hřebci nepovedla Velká červnová cena, bylo by letošní derby ochuzeno o jednoho z nejlepších koní. "On šel nahoru postupně, já to šponování nemám rád. Jakmile dáte koni víc než je třeba, zakyselí se a jde s formou dolů… Tenhle jde postupně a je vidět, že běhá s radostí a že ho to baví,“ vysvětluje Drlík.


 V minulosti zažil na cestě k derby různé infarktové situace. Na vítěze z roku 1985 Trocadera sháněl Drlíkův někdejší zaměstnavatel Velkovýkrmny Zákupy žokeje na poslední chvíli přes vysoké politické kruhy v NDR. Taranovi se zase o dva roky dříve nepodařil vstup do klasické sezóny – do svého prvního dostihu odskočil bez jezdce, pak se mu nepovedla Velká jarní cena a překvapivý výlet na domácí dostihy v Mimoni skončil po katastrofálním průběhu porážkou od stájového kolegy Norfolka. I Taran ale do derby nakonec vletěl přes Velkou červnovou cenu, kterou vyhrál lehce o 2 1/2 délky. Typově to však byl úplně jiný kůň než A Gentleman. "Taran potřeboval hodně práce, tenhle ne,“ srovnává Drlík.

Poslední skutečnou šanci na úspěch v derby měl chuchelský veterán v roce 1994. Ryzák Garibaldi vyhrál s propastným náskokem Memoriál dr. Frankenbergera, tehdy vypsaný na 2200 metrů v Chuchli. "V derby už si Tomáš Váňa myslel, že vyhrál a na chvilku přestal jezdit. V cíli byl třetí o délku a krátkou hlavu…“

Že ještě jednou potká podobného tříletka, už Jaroslav Drlík ani nedoufal. Před několika lety přišly na jeho stáj těžké časy, koní bylo stále méně a například v sezóně 2006 nevyhráli ani jeden dostih. Tradiční stáj drželi nad vodou osamocení Heretic s Harmonym a po nich Lucky Horse. Před třemi lety ale Jaroslavu Drlíkovi svěřil větší počet koní majitel a chovatel Harald Seehuber a stájová bilance šla raketově nahoru. "V dostizích opravdu platí, že jednou jste nahoře a jednou dole… Otočilo se to, když jsem dostal koně Haralda Seehubera. Nebýt jeho, už jsem asi skončil,“ přiznává Drlík.

Když majitel František Hrubý, jeden z trenérových klientů, před časem rozpouštěl svou chuchelskou stáj, nastěhoval se do ní právě Drlík. Jeho koně se tak dostali do nejlepších podmínek v Chuchli. Čerstvě omítnutá a zrekonstruovaná stáj s krytým kolotočem byla dalším impulsem, který veterána mezi českými trenéry povzbudil. "Zároveň se podařilo vyladit stájový tým. Ti lidé mají o práci zájem a žijou koňmi. Co víc si přát,“ dodává spokojeně.

A Gentleman se mezitím vrací domů. Je to pěkný dáreček, dozvídám se mezi řečí od ošetřovatelky Báry. Není zlý, nekope ani nezlobí, ale v boxu kouše a rád chytá za rukávy kolemjdoucí. Ale u třídového plnokrevníka tohle znamená jen okrajovou perličku. Pokud hřebec s dobrým chrupem v neděli uspěje, zahrnou ho jeho ošetřovatelky množstvím jablek a mrkví.