11. června 2012

Handicap: Vítěz poháru přeskočil Green Worlda

Červnový pohár promluvil nečekaným způsobem do průběžného handicapu. Sledovaní Dilinger a Solini sice na derby nedosáhli, přesto může poslední trial za určitých okolností znamenat vstupenku do vrcholu sezóny. Vítězný Bionic Face totiž dostal od handicapera známku 81,5 kg a pokud by se ho rozhodla stáj Pegas dohlásit, momentálně by se na startovní listinu dostal. Druhý Bacares si polepšil o pět kilo a poskočil na 79,5 kg do pásma čekatelů. Zbytek nedělních startujících zůstává definitivně před branami derby, i když pátý Byskovic si polepšil o celých 10 kg a sedmý Amssio dokonce o 12.

Derby horečka nyní vstupuje do čistě matematické fáze. Stáje na dráze udělaly všechno, co mohly a nyní už svou situaci nemohou nijak ovlivnit. Jak tedy krystalizuje startovní listina derby? Pokud vedle českého handicapu postavíme přepočty ze slovenského a předpokládáme, že Brutal Rocco se díky pátému místu z Velké červnové ceny posune ze své původní eliminační známky 80,5 ještě o pár kilo výše, vypadá neoficiální pořadí přihlášených koní podle derby-zápisníku takto:

1. PEGAS 92 český
2. MYSTIC SWING 90 český
BETPAK DALA 90 český
A GENTLEMAN 90 český
5. MOVE YOUR VISION 89,5 přepočet SK
6. MY AFANTOU 88,5 český
7. KAPTAH 87,5 český
ATACK 87,5 přepočet SK
9. ROBINSON 86 český
KADYNY 86 přepočet SK
BRUTAL ROCCO ??? eliminační
12. DESSON 85,5 český
CRIOSTAL 85,5 přepočet SK
14. STRAIGHTWHISKEY 82 český
15. FAVORITE BOY 81,5 český
16. GREEN WORLD 80 český

V rolích čekatelů na případné škrty se momentálně nacházejí:

17. BACARES 79,5 český
18. LORD OF GRACIE 79 český
RABBIT HURRICANE 79 český
20. ECHO RULES 78,5 český

Skutečná situace je ale ještě o něco zamotanější. Realizační týmy, jejichž koně se nacházejí na posledních příčkách elitní šestnáctky, se musí do poslední chvíle obávat dodatečných přihlášek. Konkrétně mají jejich osud v rukou dvě velké stáje. DS Pegas prostřednictvím trenéra Wroblewského po nedělním úspěchu nevyloučila dohlášku Bionic Face, Dr. Charvát by zase mohl poslat do hry ještě druhého ze Starohájského kritéria Trip To Rhodos nebo jarní klasickou vítězku French Quebec. Všichni tři zmínění koně ukázali v posledních dvou týdnech výbornou formu a mají dostačující známky k účasti v derby. Zároveň ale jejich stáje disponují jinými hvězdami pro derby, a tak je otázkou, do jaké míry pro ně bude smysluplné utratit dalších 150 000 korun za dohlášku.

FRENCH QUEBEC 86,5 český
TRIP TO RHODOS 85,5 přepočet SK
BIONIC FACE 81,5 český

Zákulisní tamtamy už naplno pracují, pokud ale nechceme podlehnout čirým spekulacím, nezbývá, než si počkat, jak bude eliminace vypadat v reálu a kdo všechno do derby skutečně zamíří. Největší nervy to znamená pro Arslangireje Šavujeva, jehož Green World je ve stávající situaci bez dohlášek tím posledním šestnáctým.