26. června 2012

Historie se opakuje. Betpak Dala mění působiště

Betpak Dala v neděli skončil na dotované pozici, šestým místem však roli spolufavorita nedostál. Stáj Dr. Charvát svou dlouhodobou dominancí i ambicemi do jisté míry připomíná fotbalovou Spartu a zklamaný Jiří Charvát se rozhodl k podobně ráznému kroku, k jakému občas sahají jeho manažerské protějšky z pražské Letné. Ještě v neděli večer oznámil změnu trenéra a Betpak Dala se v nejbližších dnech bude z Lysé nad Labem stěhovat. “Bohužel, Betpak Dala se u manželů Váňových nezlepšil, nezvedl se, jak jsme doufali. Půjde skákat k Čestmíru Olehlovi,” řekl Charvát zápisníku dvě hodiny po derby.


Ryzákův přesun z Lysé nad Labem do Světlé Hory ovšem z logistických důvodů neproběhl tak bleskově jako tomu bylo před třemi lety v případě Mariydiho. Ten se po derby nevracel na Valašsko k Františku Holčákovi a rovnou zůstal v Chuchli u trenéra Tomáše Šatry.

Betpak Dala stál v pondělí ještě v Lysé nad Labem, rozhodnutí majitele se však jeví být hotovou věcí. Zbývá počkat, zda “hlavy vychladnou” aspoň v otázce změny disciplíny a zda Betpak Dala s průběžným handicapem 90 kg přece jen nezůstane ještě na rovině.

Centrála Čestmíra Olehly ve Světlé Hoře bude hřebcovým třetím působištěm, loni začínal kariéru u Arslangireje Šavujeva v Mimoni. Ten se v zimě jak známo rozešel s majitelem Ardakem Amirkulovem, který pak část svých koní přesunul právě k Tomáši Váňovi. Následně Betpak Dalu zakoupil privátně Jiří Charvát za 140 000 eur.