15. června 2012

Jezdecké šachy. Zápisník věští budoucnost

Do uzávěrky startovní listiny zbývají poslední dny. Kdo ještě nemá jezdce pro svého derby-koně, musí si s jednáním pomalu pospíšit. Derby zápisník v tomto období tradičně oprašuje svou letitou rubriku Jezdecké šachy a také letos se pokusí odhadnout, jak bude vypadat startovní listina. Jako obvykle je třeba zopakovat, že se jedná výhradně o mé tipy a neoficiální seznam bez záruky, nikoli předem zveřejněnou startovní listinu. Uvidíme, v kolika případech se trefím do konečného oficiálního stavu, z dosavadních informací však vyplývá, že se tentokrát do Chuchle žádná velká hvězda ze zahraničí nechystá.

Přední české stáje sice v minulých týdnech poptávaly služby českých legionářů a profesionálů z Německa, ale tamní termínová listina podobným snahám tentokrát nenechává příliš velký prostor. Kromě Prahy navíc pořádá své derby ve stejný den i Ebreichsdorf. Snahu jedné ze špičkových centrál o angažmá Mirca Demura zase v samém začátku překazil několikadenní distanc, který italský profesionál inkasoval za svůj omyl v britském Wolverhamptonu.

V tuto chvíli se zdá, že kromě Garyho Hinda a slovenských jezdců by mohli být v akci ještě další cizinci. Ve stáji Pegas zahajuje několikaměsíční stáž keňský jezdec Wycliffe Matee, o němž se začíná mluvit jako o potenciálním partnerovi Bionic Face, neboť stájový jezdec Petr Foret pojede pro konkurenci Betpak Dalu. Matee naposled působil v Dubaji jako pracovní jezdec, odkud na něj trenér Wroblewski obdržel dobré reference.

Realizační tým z Velkých Karlovic zase sonduje na ostrovech, konkrétně u účastníka loňské Velké červnové ceny Roryho Crearyho. Druhým jezdcem, jemuž chce František Holčák dát důvěru, je s žákovskou licencí jezdící Matej Rigo. Podle evidence Jockey Clubu ČR má na kontě 12 vítězství v rovinových dostizích, čímž splňuje podmínky §146 dostihového řádu pro start ve všech dostizích s výjimkou těch vypsaných pro amatéry.

A tady už je samotný odhad letošních "jezdeckých šachů":

Pegas – Gary Hind

Mystic Swing – Milan Zatloukal

Betpak Dala – Petr Foret

A Gentleman – Ján Havlík

Move Your Vision – Zdeno Šmida

My Afantou – Jakub Pavlíček

Kaptah – Itálie

Atack – Jaroslav Línek

Robinson – Jan Verner

Kadyny – Rory Creary

Brutal Rocco – Jaromír Šafář

Desson – Jan Rája

Criostal – žk. Matej Rigo

Straightwhiskey – Martin Srnec

Favorite Boy – Radek Koplík

Bionic Face – Wycliffe Matee