4. června 2012

Laureat II zaujal, ale mise teprve začala

Nemluvili do větru, muselo napadnout každého, kdo slyšel o příběhu hnědáka Soliniho a pak ho viděl v akci na mosteckém závodišti. Svěřenec Filipa Neuberga v sobotu debutoval ve velkém stylu a konkurenci v trojkové Ceně společnosti Carbospeed (2000 m) rozdrtil lehce o 3 3/4 délky. Jediný kůň na přihláškách derby, který ještě měsíc před modrou stuhou neměl na kontě žádný start ani handicap, byl tři čtvrtiny dostihu schovaný na chvostu pole a Milan Zatloukal v jeho sedle zůstával v klidu ještě na začátku cílové roviny. "To bylo až neuvěřitelné, jak ten kůň umí počkat na pobídku …“ řekl žokej po doběhu.

Celý realizační tým však ví, že Solini v sobotu udělal k derby jen nepatrný krůček. Ten další musí přijít už příští neděli v Červnovém poháru a kůň se musí vrátit domů zdravý. "Pokud poběží Červnový pohár, tam se už potká s úplně jinými koňmi,“ pokyvuje hlavou Zatloukal.

Svým sobotním výkonem mu Solini nicméně připomněl jedno známé jméno z minulosti: "To je druhý Laureat, řekl bych, že je jeho kopie. Netahá, dokáže odpočívat v dostihu i v tréninku. Kam ho posadíte, tam ho máte. Pak stačí dát povel a je to… Ten kůň je fakt raketa, jsem na něj moc zvědavý.“

Teď bude klíčovou otázkou, zda se Solinimu nevrátí šimbajny, které ho na tak dlouho vyřadily ze hry. Už o víkendu se někteří pozorovatelé nechali slyšet, že by hřebec mohl být zajímavou šancí pro slovenské derby v polovině července, do kterého by nebylo třeba tak spěchat. Uvidíme, zda v Pavlině dvoře zvednou hozenou rukavici.