11. června 2012

Nejlepší vytrvalci: déšť a budoucí překážkář

Hloučky diváků se choulily v zastřešeném prostoru kolem vážnice, zatímco trenéři a majitelé se schovali do sedliště.  Z nebe padaly provazy vody a s každou další hodinou bylo jasné, že den poslední naděje se v Chuchli mění spíše v den beznaděje. Červnový pohár, nejistá místenka „last minute“ do derby, ukázal málo přívětivou tvář už dlouho předtím, než vůbec bylo odstartováno.  Když pár minut před čtvrtou hodinou vyšlo sedm zájemců o derby a šest dalších startujících do odpoledního pološera na dráhu, bylo jasné, že stojí před mimořádně těžkým úkolem. Pomalý dostih na hluboké půdě pak přinesl poněkud jiný výsledek, než se čekalo. Z potenciálních derbystů zvedl hozenou rukavici jen Bacares, který v cílové rovině dlouho bojoval o vítězství a nakonec finišoval o půl délky druhý za novou tváří stáje Pegas Bionic Face. Jeho další vyhlídky však bez ohledu na výrok handicapera relativizuje zranění, které si odnesl z dostihu. Napjatě sledovaný Solini se protrápil ke třetímu místu a v handicapu nejvýše postavený Dilinger definitivně pohřbil naděje na modrou stuhu osmou příčkou.


Ráz letošního Červnového poháru v podstatě udali zkraje týdne trenér František Holčák a stáj Meridian, když se dohodli, že vítězka rakouských 1000 Guineas Criostal poběží derby a škrtli ji z Červnového poháru. Nejvýše postaveným koněm na startovní listině tak zůstal Dilinger (Lomitas) s průběžným handicapem 78,5 kg, přičemž známky zajišťující účast v derby se toho času pohybují nad 80 kg. Trenér Dalibor Török původně zvažoval, že hnědák z chovu hřebčína Fährhof zkusí spíše Velkou červnovou cenu. Nepodařilo se však pro něj zajistit jezdce a realizační tým kolem majitele Martina Wolfa nakonec dal přednost Červnovému poháru s tím, že hřebec musí ukázat své kvality a oprávněnost nadějí na derby přesvědčivým vítězstvím.

Jako horký favorit nakonec odstartoval jiný německý import Solini (Paolini), jehož vítězný debut před týdnem v Mostě dával tušit nemalý talent i rezervy. Hřebec se ale nevrátil z dostihu stoprocentně v pořádku, několik dní poté ještě kulhal, a tak v týdnu pracoval jen zlehka. Ze zbylých koní zaujali ještě tři – v paddocku výborně vypadající Byskovic (Jeremy), v Mostě solidně představený Al Mansur (Singspiel) a čerstvý import stáje Pegas Bionic Face (Authorized), představený v zimních měsících v italských handicapech a jednou vítězný v Římě.

Po startu to byl po týdnu znovu svěřenec trenéra Šavujeva, kdo spěchal dopředu. Al Mansur se prakticky okamžitě posunul na špici společně s Ivory Davisem, za nimi puloval Amssio a blízko špice se usadili ještě Bacares a Dilinger. Byskovic se Solinim cválali pohodlně usazení uprostřed pole a ještě více vzadu pracoval Bionic Face. Tempo odpovídalo promočenému podkladu, pole se poměrně roztáhlo a na protilehlé rovině jezdci se ještě víc zvolnilo.

Když koně zatočili do cílové roviny, jako první začal jezdit Dušan Andrés v sedle Al Mansura, ale to už mu po obou stranách utíkali soupeři. Jan Rája pohotově využil volného prostoru blízko bariéry a protáhl dopředu Bacarese, zvenčí naopak vyzval Gary Hind ke zrychlení Dilingera. Druhý z mosteckého trialu ale nedokázal zabrat a 400 metrů před cílem bylo jasné, že tentokrát  vítězství bojovat nebude. Situace se vyrovnala a ještě na distanci vypadal jako vítěz Bacares, který si stále držel soupeře od těla.

Hluboko v závětří ale zrychlil Bionic Face, protáhl se jako kočka kolem umdlévajících soupeřů a jeho cvalová akce nabírala stále větší grády. Bacares sice zabojoval, Foret však dokázal z rozpumpovaného valacha dostat ještě víc. V cíli byl Bionic Face o půl délky před Bacaresem,  třetí Solini na ně ztrácel 2 3/4 délky. Na čtvrtou příčku přilétl Mazhilis před Byskovicem, z dalších sledovaných koní finišoval Amssio sedmý, Dilinger osmý a Al Mansur poslední, třináctý. Čas 2:42,18 výmluvně ilustruje nedělní podmínky.

Bionic Face je v Česku necelé dva měsíce a dosud se o něm vedle Pegase, Hyacinta a dalších hvězd DS Pegas vůbec nemluvilo. "Trochu nám chyběl tříletý kůň na překážky, tak jsem přemlouval pana Trávníčka, aby takového koně koupil. V Itálii jsem dlouho působil, znám tamní lidi i podmínky, tak jsem tak zkusil vhodného koně vybrat,“ vysvětloval trenér Grzegorz Wroblewski. "Tenhle koník doma projevoval přísný charakter, lidé se ho trochu báli, ale to jsou věci, které mě neznejistily, protože mě víc zajímá třída. Byl zdravý, tak jsme ho koupili. Zpočátku kopal a kousal, teď už nic nedělá, stal se z něj jiný kůň. Chtěl jsem ho nejdřív vyzkoušet na rovině, dnes to vlastně byla taková zkouška, jestli má jít do překážek hned, nebo zda ještě počkat. Dopadlo to dobře…“

Centrála Zhoř u Jihlavy tak vytáhla před derby nečekanou kartu, vždyť celé poslední dva měsíce se točila pozornost kolem její tříleté jedničky Pegase. "Jestli ho budeme dohlašovat do derby? Já jsem jen trenér, případné kroky tímhle směrem musí promyslet pan majitel, se kterým jsme o tom ještě nemluvili. Pokud ho bude chtít v derby, klidně to můžeme zkusit,“ dodal Wroblewski.

Žokeje Petra Foreta vítězný vstup Bionic Face do českého turfu nepřekvapil. "Ten kůň má rád měkko a má obrovskou rychlost, ale potřebuje mít v dostihu klid. Je to koncový kůň a tím, že mohl jít zezadu, mu šly dnešní podmínky k duhu. Tou silou to utáhl,“ řekl po doběhu Petr Foret.


Z koní stále vlastnících přihlášku do derby se nejlépe ukázal Bacares. Polobratr klasického vítěze Bribona a devátý z Memoriálu dr. Frankenbergera ukázal oproti květnu i při vědomí limitů nedělního dostihu slušný progres. "Jestli se do derby dostaneme, určitě ho půjdeme. Ukázal, že na 2400 metrů má co říci. Na jaře byl v pořádku, ale všechny předešlé dostihy na něj byly krátké, potřebuje 2400 a více. Síly má dost, takže jsem trochu spoléhal na to, že by nám dnešní podmínky mohly trochu pomoci. Rája ho jezdil už jako dvouletého a zná ho, to nám také pomohlo,“ řekl trenér Jaroslav Votava a působil spokojeně, než si v malém paddocku všiml dvou ošklivých ran na pravé zadní noze svého svěřence. Některý ze soupeřů musel Bacaresovi během dostihu skočit do zadních nohou.

Třetí Solini se sice při prvním představení na jedničkové úrovni neztratil, vysoká očekávání a rozruch kolem derby ho ale původně pasovaly mnohem výš. „Cítil jsem, že to dnes nebylo úplně ono. Nedalo se to s prvním startem v Mostě úplně srovnat, i když dnes narazil na jinou konkurenci. Škoda, v oblouku jsem měl pocit, že se rozbíhá, ale v cílové rovině už z jeho strany moc nepřišlo. Plácal se v tom, derby prostě nestihne… Každopádně věřím, že dobrého koně ve stáji máme a že to ukáže v některém ze zbylých klasických dostihů tady nebo v Bratislavě,“ konstatoval Milan Zatloukal.

Další skloňovaný kůň Dilinger podle svého realizačního týmu neprostál distanci a příště zřejmě zamíří do jiných dostihů. "Doufal jsem, že by mohl vyhrát, ale dnes neprostál distanci, s půdou problém neměl. Celý dostih jsem měl plné ruce, dobrý průběh a slibnou pozici při točení do roviny, ale když jsem po něm chtěl zrychlení, nedokázal odpovědět. Velmi brzy zeslábl, takže to na mě působilo dojmem, že to na něj bylo dlouhé…“ zhodnotil svého partnera Gary Hind.

Podobně mluvil po doběhu i trenér Dalibor Török. "Trochu jsem pochyboval, zda má kvality pro derby. Říkali jsme si, že v Červnovém poháru bychom teoreticky měli být nejlepší a pokud vyhraje lehce a handicaper ho ohodnotí, půjdeme derby. Po dnešku ho škrtáme,“ poznamenal.