5. června 2012

Pegas proti přesile. Poznámky z červnové neděle


Už jsme letos viděli i pohlednější dostihy, ale jen málokterý z nich skončil tak mnohoznačným doběhem jako letošní Velká červnová cena. Dlouho byla pomalá a nepříliš pohledná, v závěru však přinesla strhující finále, během něhož se chuchelské závodiště aspoň na chvíli přeneslo o pár desetiletí zpátky. Do éry, kdy se na klasické scéně utkávaly velké stáje se třemi a více koňmi ve stejných barvách. Klíčovou přípravu na derby sice vyhrál Pegas ze stejnojmenné centrály, ale nejvíce musel v paměti utkvět obrázek, jak se mohutný hřebec v závěru brání přesile soupeřů ze stáje Dr. Charvát, dotírajících na něj zleva i zprava. Modro-žlutí se nakonec seřadili na druhém, třetím a čtvrtém místě a před derby demonstrovali působivou sílu. Podobně si ale věří i tým Pegasu. "Trialy jsou od toho, aby se v nich zkoušely různé varianty. Dnes jsme spokojení my i doktor Charvát a do derby máme všichni o čem přemýšlet,“ shrnul situaci trenér Grzegorz Wroblewski, letošní „král předzkoušek“. Už za tři týdny by se ve Zhoři u Jihlavy rádi této nálepky zbavili.

Když o Velké červnové ceně mluví více lidí, často se zdá, že se baví o různých dostizích. Hlavní předzkouška derby má mnoho tváří. Může být pouhým přípravným cvalem na derby a poslední kapitolou v dlouhém ladění formy, ale i hlavní kvalifikací a poslední instancí, v níž se horečně sbírají kilogramy a slepují nalomené sny. To, co první červnovou neděli vidíme, pak v sobě ukrývá zvláštní zradu. Ve chvíli, kdy vítěz probíhá cílem, na pomyslné obrazovce svítí nápis "pokračování příště" a mnohé věci ve skutečnosti nemusí být takové, jak se ten den jeví.

Tu myšlenku bylo dobré mít na paměti, když se v paddocku sešlo šestnáct tříletých koní, mnozí bez vzájemného srovnání a vytrvaleckých indicií. Nejvíce se líbil klasický vítěz z Rakouska Pegas (Excellent Art), vyzařující mnohem větší klid a jistotu, než většina jeho příznivců, neboť jak zápisník v květnu opakovaně podotkl, kolem vytrvaleckých schopností hřebce DS Pegas panují stále nejasnosti. Navíc se hodně mluvilo o tom, že třídový hřebec jako mohutný kůň s prostornou cvalovou akcí neumí absolvovat dostih jinak než zepředu. V paddocku vypadali skvěle i Kadyny (Zamindar), potvrzující svým zevnějškem domněnku, že ho trenér Holčák pošetřil, a také v Praze poprvé představený Brutal Rocco (Shirocco). Naopak silně se potili Robinson, Katchaba a zejména Betpak Dala (Shamardal). Ten byl nervózní už před Velkou jarní cenou, tentokrát se ocitl "pod pěnou" už krátce po nasednutí.

Plastová bariéra byla tuto neděli vytažena poměrně výrazně ven a startovní boxy se na dráhu vešly jen těsně. Při pohledu z tribuny tak vynikla obtížná situace jezdců s vyššími startovními čísly. Kůň z vnějšího boxu, tradičně nervózní My Afantou, mohl při troše nepozornosti nebo karambolu snadno skončit v pískové dráze, což by znamenalo diskvalifikaci a konec šancí. Hnědák z tréninku Tomáše Šatry ale nezavdal k podobným úvahám příčinu. Do boxů se nechal zavést bez nejmenších potíží a už se zdálo, že na startu nedojde k žádným eskapádám. Ve chvíli, kdy byli všichni koně připraveni, si lehnul v konstrukci Brutal Rocco, opřel se o box a žokej Šafář si skřípnul nohu. Startérka Soňa Froňková tak musela několik vteřin počkat.

Když se všechno podařilo, nejrychleji odskočili Robinson, Kadyny a El Camino. Rastislav Juráček v sedle Kadynyho mistrně smazal nevýhodu venkovního boxu 13 a bleskurychle nasměroval svěřence trenéra Holčáka blíž k bariéře. Dobrý start měl Betpak Dala a v první vlně byl také Pegas, naopak vzadu zahájili Brutal Rocco, Lord of Gracie a A Gentleman, za nimiž cválalo už jen tradiční "koncové světlo" Katchaba.

Otázka, kdo odvodí klíčový dostih před derby, záhy dostala nečekanou odpověď. Podél bariéry vystřelil dopředu ze startovního čísla 3 Green World pod Ingrid Koplíkovou a po několika vteřinách bylo prakticky jedno, zda to realizační tým zamýšlel či nikoli, mnoho se s tím už dělat nedalo. K vítězi mosteckého trialu se přidal Robinson a zezadu také Peace of Gracie, jehož Ondřej Velek neváhal v prvních metrech energicky "vystrkat" a pobídnout bičíkem.

Zaručené zákulisní zprávy, že Pegas musí jít ze špice během prvního půl kilometru dokonale vyšuměly. Gary Hind "zaparkoval" favorita ve falešném úvodu bez větších kolizních momentů kolem šesté pozice – a držel. Prubířský moment přišel v oblouku u internátu, když po Hindově levé ruce profičel Kadyny. Bylo znát, že ryzák v bíločervených barvách by nejraději soupeře z Velkých Karlovic následoval, ale Hind ho udržel. Pegas si ještě zapuloval kolem mezníku 1800 metrů, pak už se ho žokeji podařilo uklidnit a poměrně usadit.

Tempo v této fázi nebylo nijak rychlé, což se ukázalo na protilehlé rovině, kde došlo k nepříjemnému zbrzdění druhého sledu a někteří koně v kompaktním poli včetně Kaptaha a Favorite Boye se dostali do problémů. Zrychlovat se začalo až kilometr před cílem. Na začátku lahovického oblouku nastoupil Kadyny a dotáhl se na vedoucí dvojici Green World - Robinson. Délku za ním postupoval jako stín Pegas a za ním si pomalu klestili cestu Betpak Dala, Kaptah a A Gentleman, který se na začátku oblouku musel vyrovnat s menší kolizí.

Ve chvíli, kdy Kadyny převzal vedení, Hind ve třetí stopě Pegase popostrčil rukama. Ten svou mohutnou cvalovou akcí vyrovnal zbylé manko, takže do cílové roviny točili prakticky vedle sebe Green World, Kadyny a Pegas. Favorit se sice dostal na špici, ale zatím od zbytku pole neodcházel a trvalo ještě nějakých dvě stě metrů, než se pořádně rozešel. U distančního mezníku měl k dobru necelou délku, to už ale čelil úplně jiným soupeřům, neboť Green World, Kadyny i Robinson slábli a mezitím zaútočila soukromá armáda manželů Charvátových.

Taková smršť modro-žluté snad byla v chuchelské cílové rovině naposled k vidění v  dobách, kdy ještě bojovaly o klasické vavříny PP Motešice a Šamorín. Ani samotný Jiří Charvát by si zřejmě nevzpomněl, kdy naposled a zda vůbec někdy v cílové rovině jedničkového dostihu bojovali tři koně v jeho barvách a navrch ještě jeden v majetku manželky. Najednou tady ale byli a dotírali na dosavadního favorita derby. Betpak Dala se po aktivním průběhu kolem čtvrtého místa teprve nyní dostával do správného rytmu, zcela zvenčí útočil Kaptah, podél bariéry se rozbíhal do neskutečných otáček dosud v trojkových vodách zrající A Gentleman a za nimi se "odnikud" vynořil ještě podceňovaný My Afantou. Zbytek pole jako kdyby v tu chvíli neexistoval.


Pegas se ale dokázal přesile ubránit a dlužno říci, že Hind jel skutečně přípravný dostih. Svůj limit pro bičík sice vyčerpal, ale v samém závěru už ryzáka jezdil jen rukama. Betpak Dala i A Gentleman se blížili s každým cvalovým skokem, ale cíl přišel pro favorita včas. Výrok rozhodčích zněl "boj krk – hlava" a stáj Dr. Charvát se za vítězem poskládala v pořadí Betpak Dala, A Gentleman a My Afantou. Na páté místo přiletěl ve venkovní stopě mocně finišující Brutal Rocco, který ještě zachytil jedním tempem končícího Kaptaha.

Čas 2:23,46 potvrdil, že se nejednalo o rychlý dostih, ale na druhé straně ani o extrémně pomalý, protože za posledních pět let zaběhli Velkou červnovou cenu rychleji jen Talgado a Roches Cross, rekord 2:18,8 z roku 1999 drží Ray of Light.

Vítězný Pegas (Excellent Art) splnil roli favorita, i když nosil kvůli klasickému vítězství z Ebreichsdorfu o 1,5 kg více než soupeři. Svým výkonem opět potvrdil, že je koněm velké třídy - a přesto překvapil. Dokázal, že nutně nemusí vodit. Ani po posledním úspěchu ale tak úplně nerozptýlil obavy, že na 2400 metrů bude proti vytrvalcům se speedem v nelehké pozici. Stáj Pegas a trenér Grzegorz Wroblewski nicméně přistoupili k dostihu jako k derby-trialu, a tak se ještě dají očekávat další rezervy.

"Vůbec bych se pro dnešek nebál použít slovo experiment. Stáj chtěla vyzkoušet něco jiného a šlo o to mít klidný dostih s výhledem na derby, ne nutně vyhrát,“ prohlásil Gary Hind, Pegasův stálý jezdec pro letošní sezónu. "Před startem jsem si lámal hlavu nad tím, co mě čeká, protože se mě celý víkend všichni včetně jezdců ve vážnici vyptávali, jestli to odvodím a obecně se považovalo za hotovou věc, že nelze Pegase schovat v poli. Klíčová byla první zatáčka, ale abych řekl pravdu, už po startu jsem věděl, že to bude dobré. Dva, tři koně hned pospíchali na špici a já mohl toho svého uklidit za ně. Na protilehlé rovině jsem si říkal, že je to perfektní, i když jsem byl stále ve střehu, zda někdo přijde zvenčí a nenabudí mého koně. Neumím posoudit, jak moc bylo tempo pomalé, to se v takovém typu dostihu obecně odhaduje dost obtížně. Soustředíte se, aby váš kůň cválal v klidu a odpočíval, nic jiného moc nevnímáte. Důležité bylo, že jsme cválali blízko špice. Úplně se nevyžívám v ježdění zezadu nebo mezi koňmi, protože v tak velkém poli je často těžké přijít zezadu, spousta jezdců dělá zvláštní věci a pak často rozhoduje štěstí. Dnes jsme prostě potřebovali zjistit, zda Pegas umí zaběhnout mezi koňmi a odnášíme si cenné informace. Nějaké nejasnosti  padly a trenérovi to určitě pomůže. Pokud se v derby podaří podobný průběh dostihu, bude velmi těžké tohoto koně porazit…“

Majitel Jiří Trávníček zachovával při předávání cen tvář pokerového hráče. "Pegas nikdy nešel pořádný dostih z pole, vždycky jen ze špice a my to dnes museli zkusit i za cenu, že to dopadne špatně. Že Gary ucítil šanci, že to půjde a trochu ho zmáčknul, to se nedá nic dělat…“ konstatoval muž, jehož koně letos ovládli všechny klíčové trialy před klasickými dostihy.

Ze silné sestavy "charvátovců" byl v cíli nejrychlejší Betpak Dala (Shamardal), který po jarních peripetiích poprvé zaběhl blíž možnostem, kvůli nimž byl v zimě kupován. Ryzák strávil velkou část dostihu dvě, tři délky za vedoucími koňmi na blízké čtvrté pozici a v cílové rovině přispěchal mohutně vyjížděn s pohledným finišem. Se svým novým jezdcem Petrem Foretem si evidentně porozuměl a na to stáj zřejmě vsadí i v derby. "Sedl jsem si na něj i v práci a dnes jsem si ho hlavně šel vyzkoušet. Potvrdil mi zhruba to, co jsem si o něm myslel. Není jednoduchý na ježdění, dnes navíc trochu zlobil i v boxech, ale jsem rád, že vím o některých věcech. Šanci v derby určitě má, teď jen něco vymyslet na Pegase, pro mě je to skoro kůň k neporažení. Na jaře jsem vyhrál všechny trialy a v klasikách jsem byl jen na tabuli, tak snad by se to teď mohlo otočit,“ řekl Foret, který paradoxně pracuje pro „pegasovce“ ve Zhoři u Jihlavy a před startem si mohl vybrat mezi trojicí stájových kolegů.

A byl to právě majitel Jiří Charvát, kdo si po doběhu v souvislosti s Betpak Dalou trochu sypal popel na hlavu: "S Betpak Dalou jsme zmastili Velkou jarní cenu. Žil jsem v domnění, že s nimi musí ucválat míli, ale ten kůň na tak krátký dostih není. Měli jsme říct žokeji, aby to jel na pocit, ale on na něm seděl poprvé, snažil se všechno dodržet a zatlačil na něj. Je to naše vina…“ Nyní se před mocnou stájí ze Zbraslavic rýsuje unikátní možnost. Pro derby má k dispozici minimálně čtveřici silných kandidátů. "Když máte koně u víc trenérů, nemáte žádnou jinou možnost srovnání, než v dostihu. A až po něm se dá vyhodnocovat, co uděláme. V derby si musíme udělat tempo a bude to ještě lepší. Možná dohlásíme Trip To Rhodose, který byl dnes druhý za Atackem v Bratislavě a je to také kůň do delších dostihů.“

Skutečným objevem dostihu je nicméně A Gentleman (Gentlewave), který letos už dokázal naznačit své vytrvalecké možnosti ve dvou trojkových dostizích, nicméně otázka jeho reálné třídy byla před startem otevřená. Právě svěřenec trenéra Jaroslava Drlíka by měl být koněm, který příště vytěží maximum z mírného prodloužení distance i rychlejšího tempa V neděli strávil velkou část dostihu schovaný mezi koňmi a jeho klid narušila až kolize zhruba kilometr před cílem. Když soupeři na začátku cílové roviny vytáhli své koně do vnějších stop, Milan Zatloukal ucítil příležitost a vzal hřebce k bariéře. Pak už A Gentleman pouze letěl kupředu a dostih skončil dříve, než stihl táhlý finiš naplno rozbalit.

"Kdybych neměl kolizi v oblouku, kdoví, jak bychom dopadli, protože tam ztratil asi délku a půl. Seděl jsem mezi El Caminem a Kaptahem, najednou mě tam skřípli a Gentleman zacouval dozadu. Zrychlení v cílové rovině bylo neskutečné. Kdyby vyhrál derby, vůbec se tomu nebudu divit.“ popisoval Zatloukal, který ale derby absolvuje na jiném koni. "Handicap po dnešku nemusíme řešit a 2400 metrů mu bude pasovat ještě líp. Takže naprostá spokojenost,“ liboval si trenér Drlík.

Čtvrtý My Afantou (Anabaa) zase příjemně překvapil. Po klidných dvou kilometrech chvíli neměl kudy útočit, pak žokej Pavlíček našel skulinu a přišlo zrychlení, díky němuž s přehledem porazil zbytek soupeřů. "Záleží na tom, zda byl tento dostih skutečná předzkouška derby, ale zase tak pomalé to nebylo. Po startu jsem si musel ze šestnáctky trochu pospíšit a trochu se namáčknut u internátu, i když ne přes mrtvoly, ale to k tomu patří. Trochu se po cestě rval, v cílové rovině to už šlo lehce, žádné dření. Škoda, že se na protilehlé rovině zpomalilo, to mu nevyhovovalo,“ řekl Jakub Pavlíček.

Trenér Tomáš Šatra nepopírá, že hnědák je doma na úplně jiných tratích. "Svou roli dnes sehrálo pomalejší tempo, protože se o něm nedá říct, že by byl zrovna vytrvalec. To derby může odběhnout a pak uvidíme. Důležité je, že si poradil s boxy. Stále mu raději dávám poslední startovní číslo…“

To Brutal Rocco (Shirocco) zůstává i po neděli v pozici tajemné veličiny, i když s derby-distancí problémy mít nebude. Po tak složitém průběhu dostihu by se totiž odhadovaly obtížně možnosti každého koně. Jakmile se v závěru zmobilizoval, přilétl na páté místo. "Šel skvěle, jsem s ním spokojen. Neměli jsme bohužel dobrý průběh. První kolize byla u internátu, když se to zvenku zavřelo, a pak u tisíce metrů, kdy už jsem potřeboval se postupně rozjíždět. Takhle nastupoval z předposledního místa. Ten kůň potřebuje prostor, a jakmile ho dostane, může dosáhnout úplně na jiný výsledek,“ vysvětloval žokej Jaromír Šafář s tím, že na odstranění problémů se startovacími boxy už realizační tým pracuje.

Kolem výkonu šestého Kaptaha (Hurricane Run) panovaly po doběhu v Chuchli různé názory. Podle některých pozorovatelů bublina kolem designovaného černého koně derby splaskla a v dostihu roku by mohl být použitelný spíše jako vodič pro stájové kolegy, osobně však zastávám názor, že dosud schovaný ryzák předvedl náznak velmi slušných možností. Na distanci vypadal chvíli nebezpečně, zbrzdil ho ovšem průběh událostí i stále nezkušený projev. Navzdory energické podpoře Jana Ráji nedokázal v posledních 200 metrech vystupňovat koncovku a dokončil jedním tempem.

"Kaptah měsíc neběhal a nechtěla jsem, aby ho žokej zbil. Hodnotím to jako dobrý start, protože teď nebylo důležité vyhrát, nýbrž ukázat, že má co dělat v derby. Konečně padly spekulace, zda není trojkový. Měl dobrý nástup a Honza Rája po doběhu tvrdil, že ho měl nechat víc cválat. Zbytečně se s ním tahal, Kaptah to sice ucválá a umí zrychlit, ale přece jen nemá ten konec. Není to speedový kůň,“ shrnula trenérka Helena Blažková.

Asi jen málokteré sedmé místo udělalo majiteli a chovateli Jaroslavu Boučkovi takovou radost, jako nedělní výsledek Robinsona (Varadar). Jediný potomek derby-vítězky Ready for Life bojoval jako lev a oč méně oslnil v paddocku, o to víc energie nechal na dráze. Po aktivním průběhu to v první polovině cílové roviny vypadalo na konec šancí, ale hnědák se ve svém životním dostihu proti třídovým soupeřům nečekaně rval dál. Jan Verner musel na distanci použít manévr jako na kole, aby se prosmýknul mezi slábnoucími Kadynym a Green Worldem, ale vyplatilo se. V cíli ztrácel český odchovanec na Pegase jen zhruba 4 délky! "Chtěl bych ho vidět v derby kvůli mámě a tenhle výkon by na to měl stačit. Je pravda, že se dnes potil v paddocku, což obvykle nedělá, znám ho jako pohodáře. Ze špice jsme jít nechtěli, instrukce zněly spíš ze středu pole, ale seběhl to. Koně před ním byli objektivně lepší, na druhé straně šel velice slušně a v závěru dokonce zrychlil,“ těšil se Bouček.

Smutný byl Zdeno Koplík, od Favorite Boye (Shirocco) čekal více než osmé místo. Ryzákovi stáje Yoko však věří nadále. "Nebylo to dnes šťastné. Zbrzdili nás na protější straně, v oblouku taky a pozdě jsme nastoupili. Zároveň bylo vidět, že kůň má chuť a nějaký závěr tam byl. Šel domů z předposlední pozice, tak doufám, že se do derby dostane a tam konečně prodá, co umí. Potřeboval by nejradši bláto až po kolena a je trochu těžko jezditelný, ale teď na něm sedím v práci denně já a trochu jsem ho už srovnal. Máme na doladění tři týdny a jestli se to podaří, věřím v umístění na tabuli.“

Vymyslet nový recept bude muset také František Holčák na Kadynyho (Zamindar). Kůň s grupovou minulostí ve Francii přišel do Česka s nálepkou potenciálního vytrvalce, v neděli to však z tribuny skoro vypadalo, jako kdyby dostih neprostál. Rastislav Juráček v hřebcově sedle poznal už v polovině cílové roviny, že je poražen. "Já o jeho vytrvalosti nepochybuji, ale ono to je těžké. Kdoví, zda mu v té Francii nevzali tipec, přece jen běhal ve dvou letech grupu. Dnes mě zklamal, čekal jsem od něj daleko víc. Nemusel být tak vpředu, ale šli pomalu, takže to nebylo tak fatální. Jak na něj přišli koně, přestal bojovat. Musím s ním něco provést, možná zkusíme blinkers. Břicho má, oproti ostatním má z čeho brát, tak mu dáme ještě nějakou práci…“ řekl Holčák.

Skutečná pohroma však postihla vítěze mosteckého trialu Green Worlda (Diamond Green). Jeden z koní, o jejichž vytrvalosti ani progresu se nepochybovalo, pomalý dostih odvodil a nakonec dopadl přesně tak, jak to v podobných případech bývá. "To se nemělo stát, vůbec neměl vodit… O jeho vytrvalosti jsme přesvědčení, ale teď není vůbec jisté, zda se do derby dostaneme…“ kroutil nad desátým místem hlavou Konstantin Kobzarev, dlouholetý asistent trenéra Šavujeva.

Sen o derby definitivně skončil pro stáj BORS Břeclav. Její zamýšlená hvězda Lord of Gracie (Oratorio) se držela až do cílové roviny v závětří, neviditelná však zůstala i v závěrečné fázi. Hnědák prostě nedokázal zareagovat na zrychlení nejlepších. "Asi to byl správný derby-trial a ukázalo se dílo pravdy. Nám se to nepovedlo, tak asi mezi ně nepatří… Jeho vytrvalostí jsme si byli jistí, ale po Memoriálu profesora Michala ho bolela záda. Budeme to celé ještě analyzovat, sen o derby se každopádně rozplynul. Nevěřím tomu, že bychom se do něj z jedenáctého místa dostali,“ prohlásil trenér Petr Juránek.

Výmluvy nehledá ani realizační tým svéhlavého Katchaby (Smart Strike) ze stáje Joly, který byl na letošní derby-scéně jakýmsi koňským Tomášem Řepkou. Jeho pověstné "blikance“ s chutí imitoval zejména u vchodu na pražskou dráhu. "Katchaba derby zkrátka psychicky nedá, na druhou stranu jeho mostecký přemožitel Green World dnes také neuspěl, takže to srovnání pro něj nevyznívá úplně dobře. V Mostě aspoň něco předvedl a přiběhl koncem, tady nic,“ shrnula trenérka Helena Blažková.

foto: Pavla Hanušová - pf-foto.cz