22. června 2012

Přišel Holčák na Kadynyho? V sázce je rekord

Před třemi lety se v Českém derby po dlouhých desetiletích znovu objevil jezdec s žákovskou licencí. V neděli na Jana Vernera naváže Matej Rigo, který se vyhoupne do sedla hnědky Criostal. Když se na tuto dvojici podíváme blíž, tah trenéra Františka Holčáka už zdaleka není tak zvláštní, jak by se mohl na první pohled zdát. Jezdci pocházejícímu z někdejší dostihové bašty Šamorína je totiž už třiatřicet let, dostihy jezdí od roku 1995 a má na kontě nemalé zkušenosti ze Slovenska, Švýcarska a Rakouska. "Matej už není žádný zelenáč. V letošní sezóně pro mě jezdí a jde mu to velmi dobře. Derby je pochopitelně těžkým dostihem pro každého a je v něm snadné udělat chybu, ale on je zodpovědný rajťák a poslechne, co mu člověk řekne,“ chválí svého jezdce Holčák.

V civilu partner známé jezdkyně Kataríny Barboríkové si na jaře právě s Criostal (Teofilo) připsal zatím životní úspěch, když v Ebreichsdorfu vyhráli rakouské 1000 Guineas. Teď dostává poprvé v kariéře důvěru v největším dostihu sezóny a situaci mu poněkud usnadní skutečnost, že mezi horké favority nepatří. "Kobyla je to dobrá, mezi těmi tygry to samozřejmě bude mít těžké. Uvidíme, když bude do pátého místa, budeme spokojení. Je to vysoká laťka, ale mohlo by to klapnout,“ je přesvědčený Holčák.

Než klisnu v zimě koupila stáj Meridian manželů Poledníkových, dokázala se v irském tréninku Jima Bolgera v pěti startech dvakrát umístit. V grupě 1 Moyglare Stud Stakes skončila sedmá a podzim už ji následně nezastihl v optimální formě. Její skutečné schopnosti tedy zůstaly zahaleny tajemstvím, do Česka přišla s ratingem 88.

Vysoké možnosti naznačila druhým místem ve slovenské Jarnej ceně kobýľ (1700 m) půldruhé délky za umístěnou z italského Oaks Bay Vatorií. Při druhém startu si připsala zmiňované klasické vítězství v Rakousku před další českou zástupkyní Iceni Girl. Své vytrvalecké schopnosti zatím veřejně nepředvedli, ale trenér je o nich přesvědčen. "Projevem v práci naznačuje, že by to mělo pasovat. Neříkám, že stoprocentně prostojí 2400 metrů v rychle rozběhnutém dostihu, ale dva kilometry určitě zvládne. Derby mají běhat špičkoví koně, o tom jsem přesvědčen,“ konstatuje Holčák.


Jednašedesátiletý trenér z Velkých Karlovic vyhrál derby už pětkrát a případným úspěchem v letošním ročníku by jako jediný aktivní trenér vyrovnal rekordních šest modrých stuh dostihových legend Jaroslava Maška a Františka Vítka. Nebude to ale mít jednoduché a ruku na srdce – těsně před sezónou se zdál být této metě mnohem blíž.

S hřebcem Kadynym (Zamindar), kterého na podzim koupil v Deauville agent Chris Richner pro stáj Monte Negro za 160 000 eur, měl totiž mít pro derby zbraň toho největšího kalibru. Bývalý svěřenec trenéra Lemera vyběhal jako dvouletý na dotacích přes milión korun, vyhrál dva dostihy na 1800 metrů v Nimes a Maisons-Laffitte a v polovině září dokonce finišoval třetí v Prix des Chenes (Gr.3, 1600 m) v Longchamp. Britský Racing Post mu udělil známku 97.

Jenže Kadyny zatím ve střední Evropě nedokázal vysoká očekávání naplnit. Po zahřívacím startu v Ceně trojročných žrebcov skončil v bratislavské Veľkej jarnej ceně čtvrtý a při prvním představení na delší trati ve Velké červnové ceně se nedostal přes deváté místo. Pod žokejem Rastislavem Juráčkem strávil velkou část dostihu na špici, v cílové rovině pak ukázkově "zhasl". Holčák byl po doběhu zklamaný, stále si však myslí, že potřebné schopnosti v hnědákovi dřímou. Ale jak je z něj vydolovat?

"Koník je v pořádku a byl bych rád, kdyby se konečně zvednul. Trochu nás z toho bolí hlava, ale myslím, že bude všechno v pohodě, pokud to Jirka Chaloupka v jeho sedle dobře zvládne,“ doufá valašský trenér. Po nepovedeném trialu uvažoval o nasazení stínidel, nakonec je však Kadyny nedostane. "Zkoušeli jsme to v práci a není to ono. Necháme ho v klidu…“

Holčák letos dovedl do derby barvy nových majitelů. Stáj Meridian začínala před čtyřmi lety v překážkových dostizích, později výrazněji investovala a posílila se výbornou sprinterkou Eastern Light, kterou následovala zatím nejdražší akvizice Criostal. Podnikatel v oblasti montáží Jiří Posád se uvedl na dostihové scéně teprve loni, jeho stáj Monte Negro reprezentovala dvojice Thomas Tompion a Handsome Jack.

"Pan Posád je velmi šikovný podnikatel z Valašského Meziříčí, chtěl dobré koně a v byznysu je zvyklý vyhrávat. Chce mít všechno profesionální, zároveň ale chápe, že se i tak velký nákup někdy nemusí optimálně aklimatizovat a nemusí všechno vyjít. Výborné vztahy máme i s majiteli stáje Meridian. Snažím se lidem vysvětlit, že když kůň někdy nemůže podat optimální výkon, tak to prostě nejde. Co mám dělat, já chci taky vyhrávat, ale koně potřebují dostat čas a pohodu… Na derby se jako vždycky těšíme, je to koňařský svátek,“ uzavírá František Holčák náš rozhovor tři dny před derby.