30. května 2013

Velké manévry. 24 derbystů v akci

Když dnes vyšly přihlášky Červnového poháru, znamenalo to zásadní změnu oproti minulým sezónám. Někdejší derby trial "last minute" letos nejenže spadl do II. kategorie jako dubnový Memoriál profesora Michala, ale po zkrácení na 1800 metrů a otevření starším koním přestal být poslední skutečnou zastávkou na cestě k modré stuze. Do dostihu, který v minulosti vyhráli Age of Jape, King Marc či Urodos, zatím není přihlášen žádný tříletý kůň, což definitivně završuje roli Velké červnové ceny jako posledního odrazového můstku do derby. Tlak na zúčastněné realizační týmy navíc výrazně zvyšuje současné počasí v Praze. Po několika dnech vytrvalého deště se dá v neděli čekat velmi měkká dráha, což může výrazně ovlivnit výsledek posledního trialu. Luxus případného škrtu s výhledem na dostatečnou eliminační známku si však můžou dovolit pouze Tomáš Šatra v případě Reglisse (irský rating 95) a Josef Váňa s Mister Westminsterem (německý GAG 83,5 kg + 2. místo za nejvýše hodnoceným koněm ročníku Talarem). Ostatní derbysté si vybírat nemůžou. I proto jich jde o víkendu do boje ne méně, než čtyřiadvacet...


V sobotním Mostě se odehraje dlouho očekávaná "zkouška vytrvalosti" RABBIT MOTIVMANA, který se v Ceně Czech Coal (II, 2000 m) postaví pro ostřílené sestavě starších koní v čele s The Mole Catcherem, Desperadem a Bailandem. Těžko si představovat, jaký výkon musí vítěz Memoriálu profesora Michala podat, aby si řekl o derby. Trenér Allan Petrlík už během jara naznačoval, že vidí budoucnost své hvězdy na kratších tratích, jenže stáj Rabbit Trhový Štěpánov momentálně nemá jiného derbystu s handicapem přes 80 kg. RABBIT THOMAS je aktuálně hodnocen 73 kg a o jeho vyhlídkách rozhodne výkon ve Velké červnové ceně. Pokud by se Rabbitu nepovedl sobotní Most ani nedělní Praha, má ještě jednu nákladnou variantu – může dohlásit českého odchovance WIN FOR US, který má po tři týdny starém vítězství ve II. kategorii známku 82 kg.

O den později se ve Velké červnové ceně poprvé představí českým divákům několikanásobná nositelka statusu black type REGLISSE a do kontextu tuzemského handicapu by se měli zařadit druhý z Velké jarní ceny MISTER WESTMINSTER a lehký vítěz z Bratislavy ALWAYS ON SUNDAY. S nejvyšší známkou 88 kg jde na start čtvrtý z Velké jarní ceny MAESTRO QUERCUS, o půl kilogramu méně má BARATEUS. Se současným handicapem by už mohli do derby proklouznout i letos poprvé na českých drahách startující TOZAN (83 kg) a vítěz Memoriálu dr. Frankenbergera LITTLE RAKTI (84.0). Dobrým výkonem si může o start v derby říct aktuální zimní favorit BERYASKA (84.5), ani ta ale nutně nepatří mezi koně, kteří si potřebují vylepšit handicap. 

Absolutně žádnou jistotu naopak nemají oba svěřenci trenéra Arslangireje Šavujeva BATHYRHON (82.0) a ABSOLYUT (80.0). Pokud jim nedělní podmínky nesednou nebo se stane něco, co výrazně ovlivní jejich výkon v dostihu, může je snadno potkat loňský osud Green Worlda a pokračování Šavujevova traumatu z předchozích let, kdy "pod čarou" skončili i jeho další svěřenci. Hop nebo trop to v neděli bude i pro FERACLOSE, AL BUSTANA a TYCHO BRAHE.

Na mítinku Turf gala v Bratislavě se rozcvičí na Prahu slovenský KAROV, který ve Starohájském kritériu potká nejen svého úspěšnějšího (do Českého derby nehlášeného) tréninkového kolegu Legionara, ale i poměrně pestrou sestavu koní, kterým v minulých týdnech na cestě k derby něco nevyšlo. MISTER AVIATION, ORATORY DAVIS, HOT FAVORITE nebo FOUAD CHAMPION zatím nepatřili mezi skloňovaná jména, přes kvalitní porovnání s Legionarem by ale cesta handicapem nahoru vést mohla. O půl hodiny dříve poběží v Ceně Arvy klisny LEY PERCY a SUNSHINE OF GRACIE.

Sečteno a podtrženo: z elitních derbystů se tento víkend nepředstaví jen nejvýše hodnocený TALAR a jistá vítězka z poslední Chuchle SAPSIREE. Všichni ostatní se handicaperovi Milanu Tůmovi postarají o hektický víkend.

Pořadí derbystů podle handicapu
(červeným písmem zvýrazněni startující tento víkend)

1. TALAR (GB) - 93,5
2. MAESTRO QUERCUS (GB) - 88,0
3. BARATEUS (IRE) - 87,5
4. LEY PERCY (GB) - 86,0
5. BERYASKA (FR) - 84,5
6. LITTLE RAKTI (IRE) - 84,0
7. TOZAN (FR) - 83,0
8. RABBIT MOTIVMAN (GB) - 82,5
    SAPSIREE (IRE) - 82,5
10. BATHYRHON (GER) - 82,0
11. ORATORY DAVIS (FR) - 81,0
12. ABSOLYUT (FR) - 80,0
      TAGGERTON - 80,0
14. FERACLOS (FR) - 79,5
15. AL BUSTAN (IRE) - 79,0
16. MARCUS AURELIUS (FR) - 76,0
17. TYCHO BRAHE (IRE) - 75,0
18. RABBIT THOMAS (IRE) - 73,0
19. SUNSHINE OF GRACIE (FR) - 71,0
20. MAXIMILLION (GER)- 67,5

Bez české známky: ALWAYS ON SUNDAY, AUTOR, FOUAD CHAMPION, HOT FAVORITE, KAROV, MISTER AVIATION, MISTER WESTMINSTER, REGLISSE, SARAS