23. května 2013

Zápisník v novém

Před jednadvaceti lety jsem viděl v Chuchli své první derby a od té doby si nevybavuji modrou stuhu, která by se mi nelíbila nebo mě něčím nestrhla. Za každým ročníkem se skrývá fascinující příběh, jen ho člověk musí umět najít a užít si ho. Samotné derby sice mívá skoro vždy napínavý průběh, ale úplně stejně mě fascinuje pozvolný zrod budoucího vítěze, dlouhé ladění formy a klíčová rozhodování realizačních týmů. Od roku 2007 se to všechno snažím popisovat na těchto stránkách.

Loňský rok byl nečekaně rušný. Dva dny před derby jsem se stihl oženit a také si pamatuji, jak jsem přesně na tomto místě vtipkoval, že mám jako spolumajitel po dlouhé době podíl na tříletém koni, takže se dokážu vžít do pocitů majitelů, kteří usilují o derby. Realita nakonec byla mnohem napínavější, než jsem původně myslel. Náš Mikesh totiž hned při debutu finišoval těsně druhý ve II. kategorii, jen o krk za klasickým vítězem Lordem Silvanem. Kdyby vyhrál, dost možná by získal handicap, který by ho do derby pustil.

Byla by to bezesporu nečekaná pointa loňského derby-zápisníku, ale vzhledem k Mikeshovu distančnímu optimu a nezkušenosti také pěkná hloupost. Mikesh nám od té doby poděkoval čtyřmi vítězstvími na krátkých tratích a nepřestává nás překvapovat.

Na konci června přišla zpráva, která mě naopak nepotěšila. Po letech ukončil činnost provider bloguje.cz, na jehož serveru derby-zápisník od svých začátků fungoval. Doslova na poslední chvíli se mi povedlo zachránit veškerý obsah za minulých šest let a neubránil jsem se nostalgickému vzpomínání. Stará adresa derby.bloguje.cz už fungovala skoro jako trademark a dokonce ji spolu s adresami jiných dostihových webů nosili na rajtkách špičkoví tuzemští jezdci jako Václav Janáček, Milan Zatloukal nebo Ingrid Koplíková .

Ale marná sláva, to už je minulost. Pod tlakem okolností jsem se nakonec rozhodl, že si zápisník po těch letech konečně zaslouží vlastní doménu. Od května ho proto najdete na vlastní adrese derbyzapisnik.martin-cap.cz.

A teď už je nejvyšší čas rozjet další ročník. V záhlaví bude ještě několik týdnů svítit dres úřadujícího derby-vítěze Kadynyho, než se 23. června dozvíme, které barvy ho nahradí.

Sedmý ročník derby-zápisníku právě začíná, vzhůru na trať!