3. června 2013

Derby bude. Sny nesmí jen tak uplavat

Historie se málokdy opakuje doslova. Koncem června 2002 vyhrál favorit Poderoso s žokejem Philipem Robinsonem derby, pak začala v Chuchli letní pauza a v polovině srpna udeřila nejničivější povodeň v dějinách závodiště. Stejně ošklivým mezníkem bude i letopočet 2013, jen jaksi v obráceném pořadí, než před jedenácti lety. Tentokrát se derby ani nestihlo odběhnout a velká voda spláchla nejen chuchelské závodiště, ale do značné míry i první polovinu sezóny. V úterý dopoledne se bude na jednání prezídia Jockey Clubu rozhodovat nejen o tom, kam se modrá stuha přesune. Vedení českého turfu čeká v příštích hodinách celá řada důležitých rozhodnutí, aby se dostihový provoz v následujících týdnech a měsících udržel v alespoň trochu přijatelném měřítku. Jisté je zatím jen to, že pražské závodiště na delší dobu osiří a že České derby se podruhé ve své historii odběhne mimo hlavní město. Konání derby v tradičním termínu a slavnostní atmosféře bude v současné mizérii důležitým symbolem a motivací pro všechny, kterým na dostizích záleží. I proto nechce vedení Jockey Clubu se svým rozhodováním výrazněji otálet. Stáje musí mít aspoň základní představu, k jakému termínu a podmínkám směřovat finální přípravu. Čeká nás každopádně derby, které nemá obdoby. Po zrušení Velké červnové ceny chybí jakékoli měřítko o kvalitě, vytrvaleckých schopnostech či vzájemném srovnání předběžných favoritů.


Ještě koncem minulého týdne, kdy vznikaly první materiály letošní edice derby-zápisníku, vypadala situace mimořádně zajímavě. Je to malé derby, shodovali se před Velkou červnovou cenou jezdci, trenéři i dostihové weby. Dostih plánovaný na 2. června měl být prvním přímým utkáním trojice předběžných favoritů derby Mister Westminstera, Bathyrhona a Always On Sunday, ze skloňovaných jmen chyběl snad jen klasický vítěz Talar a koně, jejichž realizační týmy daly přednost Turf gala.

Deště z posledních dnů před startem podněcovaly maximálně úvahy, jaký vliv bude mít těžká půda na výsledek trialu a kondici jednotlivých aktérů před dnem D. Zprávu katastrofických rozměrů jsme nutně netušili ani ve chvíli, kdy v neděli ráno přišla dobře a rychle rozšířená zpráva dostihové komise, že se nedělní dostihy v Chuchli pro špatné povětrnostní podmínky ruší. V průběhu dne ale začala být situace stále vážnější. "U kanálů" v blízkosti mezníků 1800 a 1600 metrů se začala rozlévat voda a ze snímků na webu a sociálních sítích začalo mrazit. Na bratislavském mítinku Turf gala se během odpoledne objevili Petr Foret, Tomáš Lukášek a další původní aktéři chuchelské neděle, všichni s ustaranými výrazy a v nejistotě.

V neděli večer už záběry webkamery na webu Betina a Jockey Clubu neomylně ukazovaly zrcadlící se hladinu v místech výrazně vzdálených původním loužím z protilehlé roviny. Ráno byla katastrofa dokonána – z vody vykukoval jen vršek cílového mezníku, který měl 23. června rozhodnout o dalším vítězi derby.

"Koně jsou pryč a technika je odvezena na Radotínskou ulici, kam už ale postupně také dosahuje voda. Zatím končí na betonovém plácku u dolních stájí a sahá po druhou řadu tribuny, bohužel už dorazila i do recepce. Široko daleko je jezero, zase si můžeme vzít člun nebo plachetnici…" řekl mi kolem poledne kolega a "hlas Chuchle" Jiří Zlámaný.

"Jestli se to blíží k roku 2002? Skoro ano, dopad na dráhu je stejný. Tam už je jedno, jestli tam jsou tři metry vody nebo šest. Výška je zhruba na polovině tehdejšího stavu, což odpovídá i průtoku. Ten je momentálně asi 2800 kubíků za vteřinu, před jedenácti lety to bylo asi 5000," dodal Jirka smutně. Startovací boxy i většinu plastové bariéry – jednu z nejdražších komponent ve vybavení závodiště – se podařilo zachránit, velké vodě podle všeho padla za oběť jen bariéra, která byla v místech u kanálů, kam začala voda v neděli prosakovat nejdříve.

Situace se ale během odpoledne dál zhoršovala. Jestliže se vodohospodáři ještě v pondělí odpoledne dušovali, že na více než 2800 kubíků za vteřinu průtok Vltavy nepustí, stále stoupající hladina Berounky dál a dál odsouvala původní optimistické odhady o kulminaci. Večer už se vzhledem k problémům na vltavské kaskádě otevřeně mluví o hranici 3500 kubíků. V době, kdy vzniká tento text, hlavní město ještě zdaleka nemá za sebou to nejhorší a podle televizí a zpravodajských webů Prahu čeká vlna z Orlíku. Na závodišti mezitím nejde proud a tudíž přestaly fungovat i stránky Jockey Clubu, na kterých se krátce objevil automaticky generovaný vzkaz "Dostihová sezóna skončila". Jeho poselství se naštěstí nenaplnilo, OSK na víkendové dostihy v Pardubicích a Slušovicích budou pracovnice Jockey Clubu zítra nabírat přes mobilní telefony.

Z chuchelských trenérů zareagoval jako první už kolem nedělního poledne Jiří Chaloupka, ve večerních hodinách a v pondělí dopoledne ho s evakuací svých svěřenců následovali i ostatní kolegové. Chuchelští koně včetně potenciálních derbystů Reglisse, Maestro Quercuse, Sapsiree, Tycha Braheho a Al Bustana se rozprchli po středních a západních Čechách. Část stájí našla útočiště v Lysé nad Labem, další v Byškovicích, Krabčicích nebo Mostě.

Rozhodování o derby nebude snadné. Pokud by došlo k termínovému posunu, dostane se řada stájí pod tlak vzhledem k červencovému Slovenskému derby a dalším mítinkům. Jako místo konání přichází v úvahu prakticky jen dvě závodiště – Most a Karlovy Vary, obě s viditelnými výhodami i nevýhodami.

Samotné Karlovy Vary mají v tuto chvíli problémy s povětrnostními podmínkami a ruší dostihový den plánovaný na 16. června. Propustnost dráhy dosahuje pouze 12 koní, což je vzhledem k současné situaci po zrušení Velké červnové ceny poněkud limitující prvek, nemluvě o tom, že v roce 1899 založená dráha navzdory podmanivé secesní kulise není nutně stavěná pro větší divácké návštěvy.

Autor zápisníku se proto kloní k názoru, že nejlépe by se derby v tuto chvíli dalo uspořádat v Mostě. Léta se sice na dostihové scéně hovoří o specifikách tamního oválu s cílovou rovinkou z kopce, která vyhovuje určitému typu koní a jinému zase vůbec ne, ale je to také dějiště Oaks. Pokud dlouhodobě souhlasíme s tím, že je Most dobrým místem pro konání klasického dostihu na 2400 metrů pro klisny, není důvod si myslet, že by se tam nemohlo odběhnout derby. Nemluvě o specifikách slavných "derby-drah" jako Epsom, Hamburk a další. Mostecké publikum je velmi srdečné a vděčné, areál se v posledních letech stále rozvíjel a čest být jednou v historii dějištěm derby by si Hipodrom bezesporu zasloužil. Za oběma místy navíc stojí stejná osoba obětavého správce a zmocněnce pořadatele Ivana Janatky, a tak není důvod si myslet, že by se případným příklonem k Mostu "ublížilo" Karlovým Varům.

V současné tíživé situaci Velké Chuchle je jasné, že veškeré diskuse o derby jsou problematikou, k níž by se mělo přistupovat konstruktivně a bez apriorního důrazu na konkrétní variantu A nebo B. Ať už bude výsledné rozhodnutí jakékoli, stejně se bude jednat o kompromis.

Musím se přiznat, že jsem v nedělně-pondělní depresi chvíli zvažoval, zda má v současné situaci cenu a smysl v derby-zápisníku pokračovat. Došel jsem k závěru, že má. Chuchle přišla o své derby pouze v roce 1995, kdy se tehdejší pořadatel dostal do tristní ekonomické situace. Před vyšší mocí se tak chuchelský svátek sklání poprvé. Zdejší derby nezastavila heydrichiáda v roce 1942, konec války v roce 1945, ba ani menší povodně v dalších desetiletích a těžké časy ekonomické transformace v 90. letech.

A proto si myslím, že si nesmíme největší dostihový svátek nechat uplavat. Ať se letos poběží kdekoli a za jakýchkoli podmínek, stále to bude derby. To chuchelské.