22. června 2013

Luka o Ley Percy: Cítíme šanci, ale může to být i zkouška na Oaks

Klisny v derby, to je citlivá kapitola. Osobně patřím k těm, kteří je mají tendenci obvykle podceňovat a raději je vidím na klasické cestě Jarní cena klisen – Cena hřebčína Napajedla – Oaks. Ne nadarmo se Oaks v tradičních dostihových zemích přezdívá "derby klisen". Jednou za čas se ale v každé zemi objeví osobnost, která takové úvahy na okamžik postaví na hlavu – vzpomeňme na Latinu, Arvu, Ohne Sorge nebo dosud poslední vítěznou klisnu v chuchelském derby Ready For Life. A tak se ani letos otázce klisen nemůžeme úplně vyhnout. Zítra v Mostě poběží hned čtyři – polovinu této sestavy posílá na start Tomáš Šatra (Reglisse, Sapsiree), zbytek o dvě generace mladší Václav Luka (Ley Percy, Beryaska). Zatímco o Reglisse se mluví v souvislosti s jejími loňskými výkony v Irsku a složitou aklimatizací v Česku, největší reálné šance z tohoto kvarteta má zřejmě klasická vítězka z Bratislavy Ley Percy. "Předsudky vůči klisnám v derby? Samozřejmě trochu ano, ale když se podíváme do světa na hvězdy jako Black Caviar, Rachel Alexandra, Zenyatta, Goldikova nebo Danedream, těch špičkových klisen schopných závodit s hřebci zase není tak málo. Když se klisna povede, tak to stojí za to..." říká Václav Luka mladší.


Pokud člověk v posledních dnech mluví s trenéry a majiteli zúčastněných klisen o jejich motivaci, často dostane podobnou odpověď. Trial na Oaks, dlouhá léta známý pod názvem Cena hřebčína Napajedla, se běží o 120 000 korun, vítězka získá přesně polovinu. V derby bere ještě sedmý kůň v cíli 75 000 korun, což je téměř polovina dotace pro vítězku červencového Oaks. Je to zkrátka jednoduchá matematika.

"Kdyby u nás byly vrcholy pro klisny ohodnocené prestižně i finančně podobně jako venku, kde si klisna nemusí sahat na dno proti hřebcům a přesto může vyběhat slušné peníze, asi bychom nad klisnami v derby nepřemýšleli, protože jejich život je přece jen těžký. I když nesou o kilo a půl méně než hřebci, těžko budeme mít novou Danedream. V Česku je ale výhodnější být sedmý v derby, než vyhrát mezi klisnami, navíc nikde není napsáno, že se dá Cena hřebčína Napajedla vyhrát tak snadno," přemýšlí Luka.

Přesto se dlouho zdálo, že Ley Percy (Sir Percy) ze stáje EKOLS Skalica ČR do derby nezamíří. Trenér jí našel vhodný dostih v Itálii, grupu 3 na 2000 metrů, nakonec ale oproti zvyklostem šampionské centrály zahraniční plán padl. Rozhodlo přání majitele Tibora Bajnoviče, který má po mnoha letech působení v turfu koně, nad jehož šancemi v derby nelze jen tak mávnout rukou. Ley Percy se postupnými krůčky propracovala v handicapu až na známku 88.5, což aktuálně znamená třetí místo mezi tříletými, a svým projevem i původem patří ke koním, kterým by derby-distance neměla dělat problémy.

Dcera vítěze britského derby Sira Percyho a vítězky na 2000 metrů La Peinture z tradiční německé vytrvalecké rodiny poutala velké naděje už loni. O trenérově vysokém mínění svědčí účast v bonusovém dostihu na 1900 metrů v Drážďanech, kde sice ve čtyřčlenném poli po ne úplně snadném průběhu dostihu nikoho neporazila, ale doběhla blízko pozdějších black type koní. Vítěz Noble Galileo se umístil v grupě 3 a zamířil do předzkoušky německého derby Union-Rennen, druhý Flamingo Star na sklonku roku vyhrál Herzog von Ratibor-Rennen (Gr.3) a letos finišoval druhý v Bavarian Classic (Gr.3). Na tohoto koně ztrácela dvouletá Ley Percy 2 1/2 délky.

Do tříleté kampaně vstoupila už 20. února v Cagnes-sur-mer. Z Riviéry si odvážela páté místo v Prix de Carpentras na 2000 metrů. Po dvou měsících se rozcvičila v Chuchli třetím místem na 1800 metrů za Bathyrhonem a Barateusem, než nastoupila na vítěznou bratislavskou cestu. Na Slovensku vybojovala vítězství v Jarnej ceně kobýl (1700 m), které pak potvrdila v konfrontaci s klasickými vítězkami z Prahy a Budapešti na scéně Ceny Arvy (1800 m). "Ve Francii se dobře profoukla, při pražském startu ještě nebyla ve správné formě. Něco ale ukázala a tam se vlastně rozhodovalo, zda ji budeme zkracovat do Jarnej ceny kobýl. Pak se dostala do naprosté pohody a na Turf gala to jen potvrdila," ohlíží se Luka za úspěšným jarem.

Mrštná ryzka je typem lehkého atleta, který se v dostihu pohybuje efektivně a v závěru má tu správnou dynamiku a výbušnost. Subtilnější exteriér dokonale kompenzuje bojovností. "Má v nohou sice čtyři starty, což je v této části roku trochu nezvyklé, ale ona je zase typ takového vitálního, nezničitelného koně a dostihy v Bratislavě pro ni nakonec byly až nečekaně lehké. Dobře žere, a když se vrátí z dostihu, po chvilce už o něm neví. Nemůžu ji ani dát do výběhu, protože by se zabila, jak tam chce létat," směje se Luka.

I v derby chce těžit ze sehranosti Ley Percy a její stálé jezdkyně Venduly Korečkové, která momentálně zažívá nejúspěšnější období své kariéry. Do derby půjde s jasnými pokyny. "Pokusíme se o nejlepší možný výsledek, ale pokud to nepůjde, nebudeme na klisnu tlačit. Kdyby bylo jasné, že nemá šanci na nejvyšší příčky, tak v klidu doběhne do cíle s tím, že to byla příprava na Oaks," dodává trenér.

Šampiónská centrála Bošovice ostatně posílá do boje ještě jednu klisnu, která je možná podobně tajemná jako zmiňovaná Reglisse. Nejlepší dvouletá klisna minulé sezóny Beryaska (Librettist) přijede do Mostu jako zimní favorit, na jaře se ale ukázala jen v Jarní ceně klisen. Druhé místo za Nidarou nebylo špatné, ale co z něho vyplývá? "Bylo to na ni pomalé a ten dostih se úplně nepovedl. Věřím, že ta kvalita v ní je, v květnu ještě nebyla v top formě a měla za sebou těžkou dvouletou sezónu. Myslím, že minule byla v podobné fázi jako Donn Halling v Bratislavě - v pořádku, ale do top formy ještě tak tři týdny. Samozřejmě je otázkou vytrvalost, ale třídu má. Koně, které loni porazila, letos potvrdili své kvality a ona v tréninku také nespadla dolů," vysvětluje Luka.

Beryaska měla jeho slova potvrdit ve Velké červnové ceně, její zrušení ale trenérovi škrt přes rozpočet neudělalo. Spíš kroutí hlavou nad tím, že se nedokázal dovolat majiteli Radku Šnáblovi, a tak Beryaska zamířila do derby na základě předběžné dohody po Jarní ceně klisen. "Tehdy jsme si řekli o derby a od té doby jsem ho neviděl, ani neslyšel. Nedalo se s ním spojit, tak jsem to musel vzít na sebe," krčí rameny trenér.

Vizuálně zůstává Beryaska stejná jako loni, přes zimu nenarostla ani nezesílila. Tím, že se v práci nepotkala s Ley Percy ani Talarem, není žádné aktuální srovnání s tréninkovými kolegy ani soupeři. Podobně jako Ley Percy míří v létě do Oaks, a tak zřejmě budou instrukce pro žokeje Petra Foreta podobné, jako v případě Ley Percy.

"Derby v Mostě možná nebude o největší kvalitě, ale o největším štěstí. Chuchle koně v derby dokonale prověří, je tam spousta času na obrácení nepříznivého průběhu dostihu. V Mostě stačí jednou, dvakrát zaváhat nebo být někde přivřený a už to kůň nemusí stihnout. Bude hodně záležet na jezdcích, to je bez debaty," shrnuje Luka.


Čtěte také: