18. června 2014

Buonarroti: Váňův obr se vrací do hry, energie má na rozdávání

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Kdyby někdo realizoval můj starý nápad a pověsil na některý ze stromů na vrchu Vladař nenápadnou webovou kameru, půlka dostihového národa by si v minulých dnech zvědavě prohlížela její výstupy. Nechyběly by totiž mezi nimi záběry z páteční a pondělní rychlé práce Mistera Westminstera s Buonarrotim. Tím Buonarrotim, který se letos ukázal jen ve Velké jarní ceně a solidním třetím místem potvrdil pozici koně, co začátkem dubna vévodil "ante-post" nabídce sázkové kanceláře Betino před Českým derby. Jenže ouha, plánovaný start ve Velké červnové ceně překazila velká epidemie ve stájích Josefa Váni a černý hnědák tak jde do derby v pozici koně, o kterém se zase tak moc neví. S kohoutkovou výškou 173 centimetrů bude možná největším hřebcem v paddocku, ale nemusí zůstat jen u toho. "V pátek to byla jeho první práce po čtrnácti dnech, co měl zdravotní problémy. Mister Westminster šel samozřejmě trochu líp, ale bylo to zajímavé a věřím, že se zvedá. Má obrovský potenciál – když se to nepovede teď v Chuchli, tak věřím, že na slovenském derby to bude ještě o něčem jiném," konstatuje Váňa a při zmínce o hřebci stáje Jasna se mu na tváři usadí široký úsměv.

Poprvé se Buonarroti ukázal veřejnosti loni 18. srpna v Karlových Varech a už tenkrát zanechal dojem. Neopracovaný diamant, muselo leckomu blesknout hlavou, když mohutný dvouletek v paddocku procházel kolem menších, leč zkušenějších soupeřů. Na dostihových webech a v zákulisí rezonovaly dvě proměnné – jeho původ a pořizovací cena. Otcem Buonarrotiho je derby-vítěz New Approach, matka Boccassini (Artan) byla v roce 2006 šampiónkou dvouletých klisen v Německu, když  mimo jiné vyhrála Prix Robert Papin (Gr.2), vyběhala přes sto tisíc eur  a v GAG získala známku 94 kg. Její první potomek Broughton (Teofilo) loni na britských ostrovech vyhrál tři menší dostihy, naplno se ale našel na proutěných překážkách, kde letos v únoru ovládl listed v Musselburghu a doběhl druhý v gr.2 v Doncasteru.

Není divu, že Josef Váňa musel předloni v Badenu svést o Buonarrotiho tvrdý dražební souboj. Odchovance hřebčína Westerberg získal až po příhozu na 85 tisíc eur. "Já jsem dostal od majitele mandát, abych si koupil, kolik koní chci. Na místě se mi líbili dva, tenhle a pak ještě jeden po Montjeu z rodiny Lymonda a Lymondky. Měl jsem sto tisíc eur, tak jsem si za 90 koupil Buonarrotiho a za 10 jsem si k němu ještě přikoupil Silk. To bylo docela štěstí, protože ten roček po Montjeu se vyšplhal na 240 tisíc eur," vzpomíná Váňa.

Více o derby:

Než hřebce vyslal k debutu do Karlových Varů, nechal se slyšet, že krásnějšího dvouletka ještě v tréninku neměl. Krása ale jak známo neběhá a černý hnědák ve své první sezóně kromě velkého potenciálu ukázal především nezralost. V Ceně Masise se na něm Tomáš Lukášek nadřel od samého startu, když Buonarroti na chvíli zůstal stát v boxech. Lukášek energicky pobídl a v nepříliš rychlém úvodu dostihu ho "vystrkal" na šestou pozici. Buonarroti úplně nechápal, co se po něm chce a v oblouku poněkud nestíhal tempu nasazenému koňmi před ním, ale na začátku cílové roviny se začal solidně rozbíhat. Lukášek ho musel trochu rovnat, ale v cíli odešel poražen jen od trojice zkušenějších soupeřů. Na vítěznou Lužnici ztrácel 4 délky a hlavu.

Buonarroti jako roček.
Ve zbylých dvou startech proti ročníkové elitě se ho dva další jezdci snažili naučit, o co v dostizích jde. Jan Rája ho v bratislavské Velké ceně BBAG na 1400 metrů dlouho vedl v závětří, ale v posledním oblouku rozdal nejvíce délek a než se Buonarroti v krátké cílové rovině dostal do správného rytmu, první dva koně se mu vzdálili bezmála o sedm délek. Porazil tedy zbytek a bral třetí místo.

V Gerschově memoriálu na stejné distanci ho Petr Foret nechal v klidu cválat na pozici a v cílové rovině mu našel dobré místo k útoku na vnější straně dráhy. Ještě před distancí vytáhl bičík, Buonarroti zrychlil a jeho progres přišel přesně v okamžiku, kdy favorit Honzik neměl u bariéry kudy útočit. Po boji o krk se zrodilo první vítězství Buonarrotiho kariéry, ale Foret manželům Váňovým radil, aby hřebce už raději zazimovali a zapomněli na Cenu zimního favorita. "Je to ještě hříbě a vůbec neví, že se tady závodí. Prostě jen běžel. Až pochopí, co se po něm chce, těžko ho budou chytat," zavěštil si žokej a realizační tým ho poslechl.

Budoucnost je jasná


Po zimě se chuchelskému publiku představil jiný, zralejší Buonarroti. V nabité Velké jarní ceně měl pod Jaromírem Šafářem nezvykle dobrý start, odskočil blízko špice a zařadil se na třetí místo. V lahovickém oblouku cválal v rychlém dostihu asi 4 délky za Princem Orpenem a New Attackem, prakticky vedl zbylé pole za dvojicí lídrů. Na rozdíl od nich však vydržel se silami i za mezníkem 400 metrů. Po svém zvyku se rozbíhal a za distancí přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Finiš Simply Ozzyho a Cheeky Chappieho byl sice údernější, ale zbytek pole Buonarroti s přehledem porazil. "Jsem opravdu spokojený, dnes to byl dostih pro mílaře a rychlé koně. Na vytrvalce vstupujícího do sezóny ukázal dobrý výkon," radoval se Váňa.

Jenže pak přišla studená sprcha. Centrálu Mlýnce na přelomu května a června postihla epidemie virózy s vysokými teplotami, a mezi koňmi, které na čtrnáct dní vyřadila z akce, byl také Buonarroti. "V životě jsem takový problém neměl. Těžko říct, jak to začalo, ale předpokládám, že jsem to přitáhl z Itálie. Teď je důležité, že to máme za sebou," krčil Váňa rameny minulý víkend.

Profily derbystů:

Buonarrotiho si v práci jezdí sám, podobně jako před ním Blue Corala, Roches Crosse, Budapeste, Mistera Westminstera, Mastmana a další. Marně však pátrá v paměti, ke kterému z někdejších uchazečů derby by mohl Buonarrotiho přirovnat. "To je těžké, on je prostě jiný. U něj nepoznáte, kdy má dost, protože mě furt chce shodit a vymýšlí blbosti, pořád je veselý a poskakuje. Moc na sobě nenechá poznat únavu, takže se může snadno stát, že ho člověk přetrénuje. Takže to řeknu na rovinu – třeba ta nucená pauza mohla být i k dobru… Ale uvidíme."

Mohutnou konstituci Váňa nevidí jako větší problém a nemá ani pocit, že by hřebec potřeboval víc práce než ostatní. "I když je velký, nemá na sobě ani gram tuku navíc. Má svých 510 kilo na 173 centimetrů kohoutkové výšky, to je tak akorát… Mám svůj model, že přes zimu rovinové koně trénuji jako překážkové. Pak se už liší ty zaměřovací tréninky, ale v podstatě mezi nimi nedělám žádný rozdíl," vysvětluje.

Z centrály Mlýnce/Bohuslav už vyšli derby-vítězové Poderoso, Ready For Life a Roches Cross, posledně jmenovaný ve stejných barvách stáje Jasna majitele Miroslava Nesládka. A právě příkladem vítěze z roku 2011 si Váňa pomáhá, když je tázán, zda nemá obavu, že podle původu může Buonarrotimu ta poslední rozhodující kapka vytrvalosti scházet. "Věřím, že 2400 metrů zvládne, takhle jsme chystali na derby i Roches Crosse, i když neměl vyloženě vytrvalecké papíry. Buonarroti má rychlou mámu a tátu, který vyhrál derby. Měl by to prostát, i když jsme ze zdravotních důvodů bohužel neměli možnost si to vyzkoušet předem…"

A je to koneckonců opět Roches Cross, který nenápadně ukazuje budoucí cestu svého tříletého nástupce. "Skáče nádherně, jako všichni ostatní. Budoucnost je myslím jasná, jeho polobratr se na překážkách dobře uvedl. To je myslím ideální stav…"