21. března 2015

Před 20 lety...

... se zrodilo jediné zadržené vítězství v historii Českého derby. Regulus s žokejem Liborem Šindarem na velmi hluboké půdě utekli všem. První a zatím poslední derby v Karlových Varech bylo dostihem, na jaký se nezapomíná. Ačkoli ho televize Nova vysílala v přímém přenosu, diváci si na stanici Vladimíra Železného vynutili reprízu klíčových momentů ve sportovním pořadu, který běžel o týden později. Jeden hlas za všechny: "Regulusovi jsem fandil, protože byl po Lincoln a také synem Redakty, hrozně se mi líbil. Stál jsem vedle pana Vítka a byl jsem úplně v tranzu. Futuristic Brent to odvodil a už na začátku cílové roviny na tom bahně jde dopředu Regulus, ale takovým stylem, že nikdo neměl šanci. Zatímco všude okolo všichni křičeli, vedle mě byl zcela klidný František Vítek, ten to musel vědět…" vzpomínal před lety kolega Miloslav Vlček.

Po čase jsem se zeptal Františka Vítka, pro kterého to bylo šesté a poslední vítězství v derby, zda byl opravdu tak klidný. "Já jsem to ani neviděl, stál jsem u obrubníku a přes ty lidi jsem toho moc neviděl. Regulus se mi v rovině ztratil a zahlédl jsem ho až posledních pár metrů..." smála se žijící legenda českých trenérů. "Bylo dobře, že to na tom hluboku bylo tak rychlé. Tenkrát fíroval Futuristic Brent, kterého žokej Fiala poprvé zastavil až u 1400 metrů. Prostě odskočili a jeli. Šli poprvé cílem a Regulus se plácal jako poslední. Přišli na druhou stranu, točili do roviny a Kerrier už byl hotový. ,Šándor' na Regulusovi jel zvenčí jako rychlík, vyjede z toho bahna a nenapadne ho nic jiného, než že zvedl bič a dal mu jednu ránu. Taky jsem mu pak vynadal, vždyť už všichni koně okolo něj pletli nohama. Vyhrál o patnáct délek."

Najde se letos kůň, který konkurenci v derby deklasuje aspoň vzdáleně podobným způsobem? Zkraťte si čekání s Martinovým derby-zápisníkem.