14. května 2015

Lefebvre: Beru Česko vážně, náš kůň na míli lepší nebyl

Krátce střižené vlasy a věcný pohled za brýlemi s tmavými obroučkami, ale na rozdíl od svého dvorního majitele žádná velká gestikulace. "Rozhovor? Proč ne, ale musí nám tlumočit Chris Richner. Moje angličtina je totiž velmi jednoduchá," řekl Jean Michel Lefebvre krátce poté, co si se svým žokejem v přítmí před vážnicí vysvětlil, proč dlouhá cesta Peintre Elusifa do Prahy neskončila honorovaným výsledkem. Tak to je on - trenér, který svého času poslal do Česka debutanta Honzika Chiperu a pod jehož dohledem se z My Old Husbanda stal sériový vítěz ve Francii. Pro českého pozorovatele téměř mystická postava, ve skutečnosti muž mnoha paradoxů. Zatím připravuje méně koní než tuzemští šampióni trenérů a ke startu v zahraničí vyjel teprve podruhé v kariéře.

Jaké jsou vaše dojmy po Velké jarní ceně?

Výsledek je pro nás trochu zklamání, ale byl to samozřejmě test, jak dobrý je náš kůň. Myslím si, že dnes běhal proti velmi silným soupeřům. V poli se určitě nacházelo pár koní, kteří by ve Francii mohli umět 38 - 40 kg, přičemž Peintre Elusif má doma známku 32 a navíc se neběželo na jeho distanci. Kdyby dnes skončil o několik míst výš, měli bychom po dnešku potřebný handicap pro České derby. Což starty ve Francii nikdy nemůžeme dosáhnout. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme do Prahy přijeli. Teď víme, že jeho známka odpovídá schopnostem, na této distanci prostě není lepší než čeští koně.

Budete o Českém derby dál přemýšlet?

Můj první dojem jako trenéra je, že spíš ne. Moc velké šance tam nevidím, ale majitel ještě není definitivně rozhodnutý.

Jak se vám líbí chuchelské závodiště a co říkáte na sportovní úroveň zdejších dostihů?

Máte velmi korektní dráhu, líbí se mi. Připomíná mi trochu Lyon-Parilly a jiné lepší dráhy, které máme ve francouzských regionech. Úroveň sportu se napoprvé a z tribuny obtížně posuzuje, ale dostihy se tady běhají dobře a v kvalitním tempu. A když uvážím, že jsem z Česka dostal do tréninku velmi dobré koně, z nichž někteří jsou na úrovni listed, je třeba české dostihy brát vážně. Ty významné určitě mezinárodní měřítka splňují.

Věděl jste něco o Česku předtím, než s vámi začali spolupracovat Jiří Charvát a Luděk Mikulecký?

V podstatě nic. V zimě jsme spolu s Chrisem Richnerem navštívili české majitele, určitou představu jsem si udělal, ale to se zrovna u vás neběhaly dostihy. Víte, myslím si, že pro naše PMU by bylo velmi zajímavé přenášet vaše dostihy a brát na ně sázky.

Můžete to rozvést?

Teď se třeba v PMU sázelo na jakési dostihy v Chile, o kterých nikdo nic neví. Ve vaší Velké jarní ceně přitom startovalo šest koní, které ve Francii znají, protože tam už běhali. Umím si představit, že kdyby se v Praze konaly třeba sobotní večerní dostihy, mohlo by to být pro Francouze zajímavé, rozhodně zajímavější než Chile... A asi i pro vás, minulou neděli udělalo PMU půlmilionový obrat na dostihovém dnu v Německu.

Kolik máte momentálně koní v tréninku?

Dosud jsem byl omezen kapacitou třiceti boxů, ale před dvěma týdny jsem se přestěhoval. Mám teď vlastní tréninkovou centrálu nedaleko Le Mans s 45 boxy. Na podmínky si teď nemůžu stěžovat - na 38 hektarech mám k dispozici tři pískové dráhy. Zatím mám 32 koní a rád bych postupně naplnil kapacitu střediska. Letos mi zatím vyběhlo 25 koní, máme 10 vítězství a vyběháno 300 tisíc eur. Takže jsem zatím s aktuální sezónou spokojen, nejlepší koně včetně vám známého My Old Husbanda navíc teprve vyběhnou. Za týden se po operaci vrátí na dráhu Honzik Chipera, za dva týdny poběží v Bordeaux Lord Of Gracie a Oratory Davis.

Z koní českých majitelů se zatím skvěle dařilo hlavně My Old Husbandovi. Jak byste vaším pohledem shrnul jeho dosavadní kariéru ve Francii?

Když ke mně přišel, na začátku jsem si říkal: Olala, to je katastrofa. Nechápal jsem, jak u vás mohl něco vyhrát. V práci neukazoval vůbec nic, nebyl prakticky schopný stíhat se zbylými koňmi ve stáji. Cválal si bez zájmu někde vzadu. Zkoušel jsem ho posílat zepředu, že by ho potlačili tréninkoví kolegové, nevedlo to k ničemu. Měl jsem obavu, že s ním nic nevymyslíme, protože měl vyhrané nějaké dostihy a nemohl tudíž jít do těch nejlehčích dostihů. Nakonec se to podařilo vyladit a velmi příjemně mě překvapil, když vyhrál pět dostihů za sebou včetně listed. Ani teď toho v práci moc neukazuje, je to opravdu kůň, který své možnosti prodává v dostizích, nikoli v práci.

Je podle vás listed jeho maximum, kam se může dostat?

Ne, může mít i na víc. Hodně to závisí na jeho zdravotním stavu a půdních podmínkách. Začne letos v listed a pokud by zase ukázal dobrý výsledek, máme určité plány. Samozřejmě se mu těžko hledají dostihy, další vhodný je až někdy v červnu. Snažíme se najít vhodnou grupu 3, kde by mohl ukázat, co umí. A kdyby všechno šlo podle představ, vysněným cílem je Grand Prix de Deauville (Gr.2).