10. června 2015

Aldar si drží čistý štít, Němci nepřijedou

Aldara honil v Bratislavě jen jeho vlastní stín...
Není to nijak nečekaná zpráva, ale zápisník ji má potvrzenou už před posledním škrtáním v Českém derby. "Hot Beat do Prahy nepřijede, budeme ho směřovat do německého derby," potvrdil trenér Peter Schiergen poté, co jsem se k němu v neděli na okamžik přitočil v rušné vážnici závodiště Baden Baden. Ze hry tak definitivně vypadl potenciálně nejvýše hodnocený zájemce o letošní derby, neboť vlastní odchovanec hřebčína Ammerland dostal po třetím místě v hannoverském listed od českého handicapera eliminační handicap 96,5 kg a stál tak teoreticky 3 kilogramy nad klasickým vítězem Aldarem. Ten si ve stejný den, kdy Schiergen odmítl cestu do Prahy, připsal lehké vítězství o čtyři délky v Starohájském kritériu a dva týdny před modrou stuhou se v souladu s plánem Arslangireje Šavujeva bez většího tlaku rozcvičil na distanci 2000 metrů, když nijak přepálené tempo v závěru ještě zvolňoval.


Bratislavský dostih se dal tentokrát už vzhledem ke svému termínu jen stěží považovat za skutečnou zastávku před Českým derby, ale pro některé stáje nakonec splnil někdejší roli Červnového poháru a zajistil jim jízdenku "last minute". Při svém druhém středoevropském startu si s přehledem pohlídal potřebnou handicapovou známku Ideal Approach, který na druhém místě nadělil šest délek třetímu Henrytheaeroplane. S "odřenýma ušima" projde do derby i čtvrtý Kifaaya, naopak sedmý Saint Malo potvrdil dřívější slova svého trenéra Pavla Tůmy a cesta do derby se definitivně uzavřela i devátému Valmontovi Ohne. Syn šampiónky Vadeony ztrácel na Aldara propastných 26 1/2 délky.

Den před škrtáním známe také eliminační handicap koní, kteří dosud nevlastnili českou známku. Britský Red Tornado, ztrácející v květnovém Lingfieldu na pozdějšího šestého z Epsom Derby Kilimanjara 11 1/4 délky, se po stornu Hot Beata posunul na pozici nejvýše hodnoceného účastníka s 96 kg. Francouzského Parzivala řadí známka 89 kg na úroveň Touch Of Geniuse a účast v derby má jistou také Icar. O šestém z Velké červnové ceny handicaper už včera večer napsal na stránky Galopp Reporteru, že si výkonem v posledním pražském trialu "řekl o dostatečné hodnocení" a svou "věštbu" splnil dnes, kdy Icarovi přidělil rovněž 89 kg.