3. června 2015

Derby hitparáda: Šestnáct ostře sledovaných po trialu

Ilustrační foto: Andrea Zavadilová
Hitparády derbystů jsou vždycky ošemetná disciplína. Bývají ročníky, kdy je všechno jasné, jindy je třeba zručně číst mezi řádky. 95. České derby se zatím rýsuje jako velmi vyrovnaná záležitost, kde do boje o přední místa může zasáhnout větší počet koní. Za takových okolností se jeví jako nejlogičtější metoda hledat kandidáty, u nichž je v příštích týdnech předpoklad největšího zlepšení. Zápisník si po Velké červnové ceně - jako každý rok - na takový přehled troufá, byť s drobnými výhradami. Několik aktérů absolvuje v neděli - čtrnáct dní před derby - ještě start ve Starohájském kritériu a stále není vyloučená možná účast dvou vyznavačů měkké dráhy ze zahraničí - francouzského Parzivala a britského Red Tornada. Protože se zápisník této dvojici už věnoval, omezuje aktuální žebříček výhradně na domácí účastníky. 


1. ORIENTAL SKY (Tiger Hill), stáj Patrik ČR, tr. Čestmír Olehla
Letošní bilance: 2 – 1 – 1, 143 050 Kč
Handicap: 91,5 kg (vývoj 83,0 – 91,5)
Betino: 5:1 (vývoj 15 – 10 – 6 – 5)

Foto: Andrea Zavadilová
Není to nijak složitá úvaha: hnědák v majetku Petera Šedivého patří k těm, kteří stále mají slušné rezervy a tudíž jsou schopní dalšího progresu. V aktuální sezóně absolvoval dva diametrálně odlišné dostihy, ve kterých ukázal různé dovednosti. Ve velmi falešně odběhnutém Trial Stakes, v praxi spíš "sešlápnuté" cílové rovině, prokázal Oriental Sky potřebnou rychlost a schopnost rychlého "odpichu" pod tlakem. Ve Velké červnové ceně zase potvrdil, že disponuje potřebnou třídou a vytrvaleckými schopnostmi, byť tady bliká jeden varovný majáček: oba letošní starty se odběhly ve falešném tempu a Oriental Sky zatím neměl možnost absolvovat svižně odběhnutý vytrvalecký dostih. Matka Oriental World i polosestra grupové úrovně Oriental Lady předvedly své nejlepší výkony na distancích 2000 – 2200 metrů. Podle hřebcova projevu ve Velké červnové ceně se dá očekávat, že se po trialu dál zvedne, a při jeho nevyzrálosti je nesporným plus i přítomnost stálého jezdce Milana Zatloukala. Teď zbývá jen doufat, že se hnědákovi v příštích týdnech vyhne smůla, která se v minulosti některých tříletých svěřenců Čestmíra Olehly tak držela… 


2. ICAR (Halling), DS Pegas, Michal Lisek
Letošní bilance: 3 – 0 – 1, 113 400 Kč
Handicap: nemá, ve Francii 37 kg
Betino: 16:1 (vývoj 16 – 20 – 12 – 16)

Foto: Andrea Zavadilová
Oficiální sázkový kurs tomu tak úplně nenasvědčuje, ale tohle je potenciální černý kůň letošního derby. Kdo pozorně sledoval jeho francouzské výkony, byl zvědavý na jeho srovnání s domácí ročníkovou elitou ve Velké červnové ceně. Šesté místo pět délek za Sirius Shinem na první pohled nevypadá nijak světoborně, ale pro správné čtení hřebcova potenciálu je třeba pečlivě zhlédnout záznam dostihu. Icar byl odježděn tak, že spíše než dostih absolvoval poklidný trénink a bylo očividné, že stáj o pozornost spojenou s nejlepšími umístěnými z hlavního trialu nijak zvlášť nestojí. Mnohem důležitější je, že po nepodařeném květnovém vystoupení ve Fontainebleau nebyl nalezen žádný zdravotní problém a Icar už v paddocku prozrazoval, že i tady dřímá nemalý potenciál. Teprve až centrála Zhoř konečně "vypustí tygra z klece", bude možné o Icarově třídě říct víc. Do té doby o ní můžeme my i hřebcův realizační tým jen spekulovat.


3. TOUCH OF GENIUS (Galileo), Statek Blata Český Ráj, Josef Váňa
Letošní bilance: 3 – 1 – 2, 52 950 Kč
Handicap: 89,0 kg (vývoj 82,5 – 89,0)
Betino: 4:1 (vývoj 30 – 15 – 7 – 6 – 4)

Foto: Andrea Zavadilová
Vyrovnanost letošního derby je dána právě skutečností, že "schovaných" koní s rezervami bude v poli víc - a tenhle patří mezi ně. Pokud se o hnědákovi Touch Of Genius na jaře intenzivně mluvilo a jeho kurs v dlouhodobých sázkách postupně klesal, dlouho to bylo dáno hlavně zákulisní šeptandou a hláškami typu "tohle je ten nejlepší z Váňových importů". Řešením vytrvaleckých dispozic tady není třeba ztrácet čas, Touch Of Genius byl od prvních krůčku směřován nad dva kilometry. Skutečnou hodnotu jeho třetího místa z konce dubna v Karlových Varech za Aldzarbem a Napastnikem prověří až čas, ale už teď je jisté, že na debut se jednalo o velmi dobrou formu. Květnová demolice trojkového dostihu na 2400 metrů byla spíš rychlou prací po trávě, a tak první reálná zkouška přišla až ve Velké červnové ceně. Tam si dal žokej Šafář velký pozor, aby po hřebci nechtěl víc než je momentálně třeba. Nyní bude klíčové, aby Touch Of Genius množství impulsů z minulé neděle přetavil do dalšího zlepšení. Josef Váňa po doběhu přiznal, že před trialem na hnědáka trochu víc "zatlačil", a dušoval se, že nyní ho zase "hodí do klidu". Důslednost tohoto postupu rozhodne o skutečných šancích Touch Of Geniuse v derby.


4. ALDZARB (Duke Of Marmalade), Ramzan Kadyrov, Arslangirej Šavujev
Letošní bilance: 3 – 1 – 2, 88 490 Kč
Handicap: 89,5 kg (vývoj 83,5 – 83,5 – 89,5)
Betino: 4:1 (vývoj 25 – 10 – 7 – 5 – 4)

Foto: Marcela Klingorová
Nejdražší kůň na přihláškách od prvního startu ukazuje talent, ale trenér Šavujev stále hledá způsob, jak schopnosti silového hřebce co nejlépe prodat na dráze. Dubnové vítězství v Karlových Varech odhalilo problémy s voditelností, další start v Bratislavě spíše ukázal, kudy ne a Velká červnová cena přidala nové otazníky s rozdílnými interpretacemi. Po obrovském výdeji energie, který Aldzarb absolvoval v prvních 400 metrů ze startovního čísla šestnáct, a dalším aktivním průběhu blízko špice se jen těžko dá čekat, že se vrátil z dostihu zrelaxovaný. A také ve stáji zřejmě probíhá horečná analýza – jestliže ještě v neděli viděl Bajuržan Murzabajev v Aldzarbově výkonu skryté rezervy a také Arslangirej Šavujev byl maximálně spokojen, v jiném rozhovoru o tři dny později již mluví o zklamání a že Aldzarb v závěru neměl z čeho brát. V Krabčicích však stále mají necelé tři týdny na vyladění zbývajících detailů a také na rozvahu, zda by hřebec na 2400 metrů přece jen neměl jít víc zezadu.


5. SIRIUS SHINE (Sir Percy), DAR, Allan Petrlík
Letošní bilance: 2 – 1 – 1, 165 500 Kč
Handicap: 92,5 kg (vývoj 90,5 – 92,5)
Betino: 6:1 (vývoj 15 – 10 – 6)

Foto: Andrea Zavadilová
Říci, že výborné výkony zimního favorita patří k největším překvapením jara, by na první pohled mohlo působit jako protimluv. Důvody, proč je takové konstatování na místě, se samotného Sirius Shina týkají jen okrajově. V centrále Darhorse došlo během předjaří k poměrně bouřlivé změně trenéra s různými šumy okolo a k nervozitě přispívala i stájová forma v prvních týdnech sezóny. Sirius Shine debutoval až 10. května a nový trenér Allan Petrlík stanovil dvě priority – kvalitní výkon ve Velké jarní ceně a speciální přípravu na České derby. První cíl se podařilo zvládnout se ctí, valach se v ofenzivně pojatém dostihu podílel na tempu a doběhl třetí s dvoudélkovou ztrátou na Aldara. Ve Velké červnové ceně míchal kartami ještě důrazněji, tentokrát však vodil v přece jen pomalejším tempu a v cílové rovině se mu podařilo všem soupeřům odskočit. Volba žokeje Jaroslava Línka se ukázala být mistrovským tahem, ale před derby si v Krabčicích znovu musí sednout nad taktikou a zdaleka to není jen proto, že poslední vítězství v derby stylem start-cíl jsme viděli před 23 lety. Sirius Shine není tuctový tempař a potřebnou třídu má. Pokud má v derby pomýšlet vysoko, je podle názoru zápisníku nutné, aby za něj v dostihu aspoň část "černé práce" oddřel někdo jiný. Pak se může stát ledacos.


6. TAMARIND COVE (Galileo), Statek Blata Český Ráj, Josef Váňa
Letošní bilance: 4 – 0 – 4, 179 200 Kč
Handicap: 90,5 kg (vývoj 82,0 – 91,5 – 90,5)
Betino: 10:1 (vývoj 30 – 8 – 10)

Foto: Andrea Zavadilová
Pasovat syna irské klasické vítězky na pouhou "dvojku" trenéra Josefa Váni je poněkud nepřesné. V tréninku i posledním trialu se sice skutečně ukazoval o malý kousek lépe stájový kolega Touch Of Genius, ale rozdíl mezi oběma byl minimální a v této souvislosti je třeba vysoce hodnotit i těsné druhé místo Tamarind Covea ve Velké jarní ceně. Žokej Jaromír Šafář, který má mezi letošními tříletými z Mlýnců právo první volby, už dvakrát zvažoval, zda se nakonec nerozhodnout pro bojovného hnědáka s "beránky". Ani tady by vytrvalecké schopnosti neměly být problémem, hlavní otázkou tak zůstává, zda je Tamarind Cove schopen ještě jednoho výrazného zlepšení. Ovšem i pokud by v derby předvedl stejnou formu jako v předchozích dvou startech, může směle pomýšlet na umístění mezi nejlepšími pěti.


7. ALDAR (New Approach), Ramzan Kadyrov, Arslangirej Šavujev
Letošní bilance: 2 – 2 – 0, 347 500 Kč
Handicap: 93,5 kg (vývoj 89,0 – 93,5)
Betino: 4:1 (vývoj 15 – 5 – 4)

Foto: Andrea Zavadilová
Už má na svém kontě Velkou jarní cenu, ve střední Evropě zůstává neporažen a jeho vysokou třídu lze těžko zpochybňovat. Před Českým derby se mnohem víc řeší jeho distanční preference. I trenér a jezdec původně mluvili o dvou kilometrech jako o zřejmém stropu, během jara však nabyli dojmu, že 2400 metrů za určitých okolností nemusí být takový problém. Náznaky nových možností dodalo právě zmiňované klasické vítězství, kde se Murzabajevovi podařilo Aldara schovat a přišel dobře načasovaným koncem. Na rozuzlení této hádanky si budeme muset počkat do 21. června, reálně se totiž nedá čekat, že by nedělní Starohájské kritérium na 2000 metrů přineslo hmatatelnou odpověď ohledně 2400 metrů v Praze, mnohem spíš půjde o ohledání terénu před červencovým Slovenským derby. Úřadující šampión Bajuržan Murzabajev však svému koni věří a rozumí si s ním o poznání lépe než s těžko jezditelným Aldzarbem. Dá se předpokládat, že právě Aldar bude Murzabajevova volba pro České derby.


8. DUMNONIA (Silver Frost), Dr. Charvát, Pavel Tůma
Letošní bilance: 2 – 2 – 0, 542 000 Kč
Handicap: 91,0 kg (vývoj 91,0 – 91,0)
Betino: 5:1

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Z šesti startů prohrála Dumnonia jen jednou, loni v srpnu na italské půdě. Pět zbylých včetně tří jedničkových a dvou klasických dostihů si připsala více méně jednoznačně. Jediným koněm ve střední Evropě, kdo vítězku Jarní ceny klisen přinutil k boji, byla přesně před rokem Megkapó. V aktuální sezóně běhala Dumnonia výhradně proti klisnám a trenér Pavel Tůma čekal, zda nedostatek jiných kandidátů přiměje majitele k dodatečné přihlášce do derby. Stalo se a Dumnonia stojí před nejtěžší zkouškou dosavadní kariéry. Veřejně neběžela delší distanci než 1700 metrů a nesrovnala se s žádným šancovým kandidátem letošní modré stuhy. O jejích kvalitách není sporu, ale k zařazení do kontextu schází jakákoli měřítka mimo průběžného handicapu. Ten praví, že pokud by hnědka na vytrvalecké trati zopakovala výkon podobného kalibru jako v Jarní ceně klisen, mohla by bojovat o "tabuli".


9. IDEAL APPROACH (Bushranger), Lokotrans, Zdeno Koplík
Letošní bilance: 3 – 0 – 2, 198 800 Kč
Handicap: nemá, ve Francii 37,5 kg
Betino: 10:1 (vývoj 16 – 10)

Foto: Andrea Zavadilová
Bráno čistě podle forem, které vyběhl do konce března ve Francii, je se španělským zimním favoritem nutné počítat. Při českém debutu ve Velké jarní ceně skončil po aktivním průběhu čtvrtý, za ním však ze zpětného pohledu mnoho aktuálních kandidátů derby nezůstalo. Potvrzení této formy na bratislavském Turf Gala by mu mělo definitivně umožnit jízdenku do derby. Nejisté však zůstávají hřebcovy distanční možnosti. Dosavadní výsledky naznačují strop kolem 1800 metrů, ale bratislavskou premiérou na dvou kilometrech může tento dojem korigovat. Také u něj bude hodně záležet na zvolené taktice.


10. HENRYTHEAEROPLANE (Henrythenavigator), Meridian, František Holčák
Letošní bilance: 2 – 0 – 2, 58 800 Kč
Handicap: 87,0 kg (vývoj 87,0)
Betino: 14:1 (vývoj 16 – 12 – 14)

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Z trojice irských importů do Velkých Karlovic měl být papírově nejlepší. Zatím se to však odehrává ve výrazně skromnějších intencích, než František Holčák a stáj Meridian doufali. Při debutu v Ceně trojročných žrebcov v závěru zeslábl a to samé se dá říci o vystoupení ve Veľkej jarnej ceně, kde však bral solidní čtvrté místo 2 1/4 délky za vítězem. Bratislavská cesta bývá pro analýzy před Českým derby často ošemetná a legendární trenér mnohokrát předvedl, že umí vyladit formu svých derbystů na minutu. Loni takto dokázal přivést podceňovaného New Attacka ke klasickému umístění v St. Legeru. Počkejme si, zda něco podobného dokáže zopakovat s "letadlem Henrym".


11. AMGA RIVER (Dylan Thomas), Valentin Buchtojarov, Arslangirej Šavujev
Letošní bilance: 5 – 2 – 1, 110 000 Kč
Handicap: 84,0 kg (vývoj 70,0 – 70,0 – 78,0 – 81,5 – 84,0)
Betino: 30:1

Foto: Andrea Zavadilová
Při letošním debutu nedokázala Amga River vyhrát čtyřkový dostih, během jara pak předvedla slušné zlepšení. Ještě v Jarní ceně klisen byla sedmá a teprve vítězstvím v Memoriálu dr. Frankenbergera dala vzpomenout na fakt, že vlastní také přihlášku do derby. Ve Velké červnové ceně podle očekávání na nejlepší neměla, nicméně stejně jednoznačně nechala za sebou druhý sled. Trenér Arslangirej Šavujev má sice ve stáji dva lepší koně, ale majitel Valentin Buchtojarov nikoli a to nakonec může být hlavní důvod, proč se dobře stavěná hnědka ve vrcholu sezóny možná objeví. A nakonec se chce říct, proč vlastně ne – dotovaných je sedm míst a boj o sedmou pozici nemusí být nereálný.


12. DALEWARI (Desert Style), Monte Negro, Radek Holčák
Letošní bilance: 3 – 0 – 1, 29 400 Kč
Handicap: 83,0 kg (vývoj 85,0 – 83,0)
Betino: 10:1 (vývoj 11 – 7 – 5 – 7 – 5 – 4 – 5 – 10)

Foto: Andrea Zavadilová
Stejné barvy, stejný trenér a stejný jezdec. Dalewari přesto není Cheeky Chappie a ani v jednom ze tří středoevropských startů zatím nepředvedl nic, co by ho stavělo do role kandidáta na posunutí unikátní stájové série v derby. Ve Velké jarní ceně i Velké červnové ceně působil spíš dojmem koně, který ze sebe nechce vydat víc, než musí. Jeho tým teď ví, že pokud chce uspět, musí změnit zásadní věci včetně taktiky. S průběhem á la Cheeky Chappie "dlouho schovaný vzadu, v cílové rovině útok zvenku" totiž nemá šanci. Přesto zápisník problematického "Valacha" zatím neodepisuje – je přesvědčen, že ve Velkých Karlovicích už mají připraven krizový plán.


13. MONDEGO BAY (Egerton), Rabbit Trhový Štěpánov, Petr Juránek
Letošní bilance: 3 – 0 – 1, 20 250 Kč
Handicap: 82,5 kg (vývoj 83,0 – 82,0 – 82,5)
Betino: 50:1

Foto: Andrea Zavadilová
Původně sedmičlenná "armáda" Rabbitu Trhový Štěpánov pro České derby postupně prořídla a v jejím čele zůstal vlastní odchovanec, syn třídové klisny Rabbit Monteu. Při obou posledních vystoupeních skončil mimo dotované pozice a poměrně daleko od nejlepších, přesto je na jeho projevu a cvalové akci něco, čemu se vyplatí věnovat pozornost a faktem zůstává, že ani v jednom případě zatím neměl ideální průběh. I tady se vyplatí připomenout, že v derby je dotováno sedm míst. Zápisník je dalek toho cokoli zúčastněným stájím radit, ale tady by bezesporu stálo za zvážení jezdecké posílení, přesnější "bitevní plán" a v neposlední řadě drobné interní tahy, které by známého "enfant terrible" chuchelského paddocku pomohly zklidnit a zkoncentrovat.


14. LORPEN (Orpen), Stáj Jeso, Štěpánka Myšková
Letošní bilance: 2 – 0 – 1, 49 000 Kč
Handicap: 86,5 kg (vývoj 78,5 – 86,5)
Betino: 50:1

Foto: Andrea Zavadilová
Původně se o něm mluvilo jako o „oběti“ handicaperů, která za deváté místo v Memoriálu profesora Michala poskočila o 18 kg na známku 78,5 kg. Jenže Lorpen ji vzápětí dokázal potvrdit pátým místem ve Velké jarní ceně 5 1/2 délky za vítězným Aldarem. Jako jeden z prvních tak měl v kapse potřebný handicap pro účast v derby a od té doby se na dráze neukázal. Zůstává jedním z nejtajemnějších tříletých, o jehož skutečném potenciálu mají bližší představu jen Štěpánka a Jaroslav Myškovi. Pokud zopakuje dobrý výkon i do třetice, může být o nižší dotace v derby letos nečekaná rvačka.


15. KIFAAYA (Intikhab), Monte Negro, Radek Holčák
Letošní bilance: 2 – 0 – 1, 13 720 Kč
Handicap: 81,0 kg (vývoj 81,0)
Betino: 10:1 (vývoj 11 – 10 – 7 – 10)

Foto: Václav Volf, fotovolf.com
Mít dva koně pro derby často znamená dvojnásobné starosti. Druhý reprezentant stáje Monte Negro Kifaaya vstoupil do střední Evropy poměrně slibně čtvrtým místem v bratislavské Ceně trojročných žrebcov, ale další zlepšení nepřišlo. Ve Veľkej jarnej ceně naopak vyklidil pozice už na konci protilehlé roviny. Ještě před derby bude mít možnost spravit si chuť ve Starohájském kritériu, ve kterém se poprvé představí na distanci 2000 metrů. Zatím působí dojmem poměrně labilního koně, který na rozdíl od stájového kolegy Dalewariho nesmí být pod větším tlakem. I proto trenér Holčák spoléhá na návrat jezdkyně Zuzany Vokálkové. Až se dostane do optimální pohody, bude muset dát odpověď na otázku své třídy.


16. VALMONT OHNE (Look Honey), Rabbit Trhový Štěpánov, Petr Juránek
Letošní bilance: 2 – 0 – 1, 45 080 Kč
Handicap: 80,0 kg (vývoj 82,0 – 80,0)
Betino: 60:1 (vývoj 25 – 20 – 60)

Foto: Marcela Klingorová
Syn šampiónky Vadeony bude potřebovat na účast v derby dobrý výkon ve Starohájském kritériu a pár kilogramů navíc v handicapu. Podobně jako u dalších, kdo šli na jaře tzv. bratislavskou cestou, se jeho skutečné možnosti před derby těžko odhadují. Loni patřil ke špičce ročníku, v Ceně zimního favorita ztrácel na Sirius Shina 4 1/2 délky. Druhým místem v  trialu při vstupu do sezóny udržel naděje, ale ve slovenské Veľkej jarnej ceně se na začátku cílové roviny prakticky zastavil. Druhý takový výpadek už si nemůže dovolit.