23. června 2015

Handicap: "Génius" půl kila pod "Japem"? Neřešme to

Foto: Andrea Zavadilová
Pohled na handicap tříletých den po derby bývá poměrně předvídatelný, ale letos se v něm objevilo několik zajímavých tónů. Ačkoli Touch Of Genius od handicaperů za své životní vítězství dostal přídavek pěti kilogramů a poskočil na známku 94 kg, do čela tříletého ročníku se prozatím neprobojoval. Třídový sprinter Dashing Home, jehož z Německa předchází pověst koně pro grupové dostihy a v neděli skončil druhý v rámcovém programu, má stále o dvě kila víc. Známka Touch Of Geniuse samozřejmě svádí k srovnání s předchozími vítězi Českého derby. Takový pohled je však ošemetný nejen vzhledem k zimní výměně na postu handicapera, ale i kvůli některým tuzemským specifikům. Dva ze tří posledních vítězů derby už svou známku dosaženou v den modré stuhy nedokázali během další kariéry překonat a jedinými vítězi derby, kteří se v posledních dvaceti letech prosadili na úrovni evropského blacktype, byli Darsalam a německý Indurain. Výrazně víc vítězů se naopak vydalo na překážky.


Informace, že Touch Of Genius dostal za derby stejnou známku jako Mister Aviation a zůstává o půl kila pod Age of Japem či kilo pod Cheeky Chappiem, proto nemá větší praktickou hodnotu než jako zajímavost pro milovníky statistik. Důležité bude spíš to, jak si v dalších startech povede samotný Touch Of Genius a kam povedou jeho další kroky. Například, zda se stáj pokusí o podobný výpad do Evropy, jako stejným majitelem vedený klub FK Mladá Boleslav. Naděje existuje, všichni tři předchozí vítězové derby z tréninku manželů Váňových se alespoň jednou o blacktype pokusili.

Prozatím zápisník učinil zadost tradici a posunul růžový dres nového derby-vítěze do svého záhlaví, kde po třech letech nahradil modro-bílé barvy Monte Negra.

Handicap účastníků derby:
TOUCH OF GENIUS 94,0 (+ 5)
ALDAR 93,5 (0)
ORIENTAL SKY 92,0 (+ 0,5)
TAMARIND COVE 91,5 (+ 1)
SIRIUS SHINE 90,5 (- 2)
DUMNONIA 90,0 (- 1)
IDEAL APPROACH 89,5 (0)
ALDZARB 87,5 (- 2)
GIBB'S BEACH 85,5 (+ 4)
HENRYTHEAEROPLANE 84,0 (- 1)
MONDEGO BAY 81,5 (- 1)
KIFAAYA 80,5 (- 2)
DALEWARI 80,0 (- 3)

Tříletí, kteří neběželi derby: 
DASHING HOME 96,0
SPEED MACHINE 93,5
BUKHARI 86,5
LORPEN 86,5
CASSIE 84,5
AGNES SEICE 84,0
AMGA RIVER 84,0