13. června 2015

Momenty: Když se Pardubice ocitly pod vodou


Začalo to nevinně. Hrstka diváků za hrazením paddocku se střídavě ovívala svými dostihovými programy a střídavě pošilhávala ke stánku s pivem. Divácká návštěva na pardubický Zlatý pohár byla tak slabá, že snad ani nebylo třeba zapínat turnikety. Když nějakých čtyřicet minut po poledni vstoupili do paddocku první koně, bylo jasné, že drtivá většina populace tráví tropické odpoledne na koupalištích. Ale všeho do času. O tři a půl hodiny se přihnala nebývale silná bouřka a nad hlavním překážkovým závodištěm se spustily hromy, blesky a provazy vody, jaké snad v posledních letech na tuzemských drahách neměly obdoby. Prakticky všichni diváci se uchýlili do sázkové haly v tribuně, kam se nádherně vešli, a čekali, co se bude dít. Následoval sled situací, který si říká o zvláštní vydání rubriky "Momenty". Prohlédněte si fotogalerii uvnitř článku.


Na začátku tropického odpoledne bylo lidí na závodišti tak málo, že šlo zahlédnout i velmi nepravděpodobné skupinky.


Turfmani prchli před bouřkou do sázkové haly, kam nedoléhal zvuk místního rozhlasu, a tak se šlo jen dohadovat: poběží se další dostih, nebo ne? Nejsou už náhodou koně na dráze? Prostor kolem baru se několikrát krátce ponořil do tmy, když vypadla elektřina.


A venku bylo stále hůř...


Prezident Jockey Clubu Jiří Charvát šel zjistit situaci, aby mohl odpovědět na četné dotazy sázkařů a diváků, zda se běhá. Komise nicméně otálela a několikrát start šestého dostihu odložila, což mělo mimo jiné za následek, že dr. Charvát slušně zmokl.


Ve všeobecném shonu a chaosu byl jeden ostrůvek klidu - tenhle stůl.


Majitel Jiří Posád se krátce pozdravil s novým jezdcem Dalewariho Janem Rájou a pak u sázkového okénka položil slušné peníze na svého Handsome Jacka.


Pak šel do paddocku a zjistil, že Lukáš Matuský odsedlal. Trenér Radek Holčák se rozhodl koně škrtnout poté, co se dozvěděl, že nadcházející steeplechase-cross country se pojede jako klasická steeplechase "dokola".


Sázková kancelář Betino se rozhodla sázející odškodnit rozšířením nabídky. Je to na monitoru vpravo opravdu Betino?


Ale je... :-)


To přivedlo do varu i zkušené sázkaře...


Ve chvíli, kdy byli účastníci Zlatého poháru na cestě ke startu, přišel další nápor bouřky a nebylo vidět na krok. Komise vyzvala jezdce k odsedlání a zbytek sobotního programu zrušila. V zelené tmě se prostě skákat nedá...