16. září 2015

Cristian Demuro: Narodil jsem se, abych se stal žokejem

Cristian Demuro, foto: ejc2015.cz
Když se Cristian Demuro před sedmi lety vyučil na dostihové škole v Pise, zprvu se o něm mluvilo jako o talentovaném mladším bratrovi superhvězdy Mirca Demura. Stačilo ale jen několik sezón a má nakročeno k tomu stát se jedním z nejúspěšnějších žokejů současnosti. Poté, co se doma stal šampiónem a držitelem národního rekordu v počtu vítězství za sezónu (264), se dokázal uchytit i ve Francii a absolvovat úspěšná hostování v Hongkongu, Dubaji nebo Japonsku, kde dokonce vyhrál klasický dostih. V aktuální sezóně Cristian Demuro ovládl italské derby s do té doby neporaženým Goldstreamem, připsal si také úspěch na mítinku Royal Ascot a českým příznivcům udělal radost vítězstvím s Trip To Rhodosem v Baden Badenu. To vše z něj dělá jednu z největších hvězd prvního ročníku European Jockey’s Cupu, pro jehož myšlenku se Demuro nadchl už před dlouhými měsíci. Včera jsme si chvíli povídali nejen o tom, co jeho i nás čeká 26. září.


S jakými očekáváními se chystáte do Prahy?

Už se k vám těším a chci si to moc užít. Myslím, že do Prahy přijede velmi zajímavá parta žokejů a že to bude pro diváky velký zážitek. Do Prahy přijedu poprvé a samozřejmě neznám tamní dráhu, bude to pro mě nová zkušenost. Doufám, že všechno proběhne dobře a uvidíme, na jaké umístění mezi evropskými žokeji nakonec dosáhnu. Myslím si, že naším hlavním cílem musí být postarat se o pořádný zážitek všem, kteří 26. září dorazí do Chuchle. Propagovat tenhle sport, ukázat lidem, jak jsou dostihy krásné.

Akce tohoto typu v zahraničí mají specifickou atmosféru. Jak bouřlivou kulisu očekáváte v Praze?

Doufám, že dorazí hodně lidí a postarají se o krásnou atmosféru. Víte, země jako Itálie nebo právě Česká republika to v dostihovém sportu nemají snadné. Dostihy tam nemají tak širokou diváckou základnu a je třeba je neustále propagovat. Doufám, že k tomu v Praze trošku přispějeme. Už jsme se o tom s ostatními kluky bavili a moc se těšíme, bude to velká věc nejen po sportovní, ale i společenské stránce. Dokonce jsem slyšel, že každému z nás se už tisknou autogramové kartičky, takže jsem zvědav, jaký divácký zájem nás v Praze čeká.

Už jste se někdy zúčastnil podobné soutěže žokejů?

Před třemi lety jsem byl členem evropského týmu na slavném Shergar Cupu v Ascotu. Byl to velký zážitek, mými týmovými kolegy tam tehdy byli Frankie Dettori a Andreas Suborics. V hodnocení jednotlivců jsem nakonec byl třetí za Matthewem Chadwickem a Yutakou Takem. Předloni jsem se také zúčastnil soutěže Ille Maurice "Jockeys Weekend" na ostrově Mauritius v konkurenci Oliviera Pesliera, Kevina Manninga nebo Sylvestre de Souzy. Ale do Prahy přijedu poprvé a každá taková soutěž je unikátní, takže to pro mě určitě bude nová zkušenost.

Stejně jako vaši soupeři teď budete čekat, na jaké koně vás čeští majitelé angažují. Jak za těchto okolností vidíte své šance?

Budu se v Praze snažit a pro úspěch udělám maximum, ale rozhodující je vždy kvalita koní, na které se dostanete. Samozřejmě neznám většinu vašich koní, nicméně doufám, že se dostanu na některé z vašich hvězd. Bylo by krásné, kdybych mohl jezdit některého ze svěřenců trenéra Václava Luky nebo koně majitele Jiřího Charváta.

Z vašich slov je znát, že už máte určité zkušenosti s Českem. Co se vám vybaví, když se řekne český dostihový sport?

Několik vašich koní už jsem v minulých sezónách jezdil. Nejvíce se mi dařilo s výborným Trip To Rhodosem, s kterým jsem dvakrát vyhrál listed, naposled před dvěma týdny v německém Baden Badenu. To je opravdu skvělý kůň, a pokud to zatím mohu posoudit podle svých zkušeností, vaše hvězdy svou kvalitu určitě mají.

Kdy jste se vlastně rozhodl, že se stanete žokejem?

Já se snad přímo narodil ve stájovém boxu. Můj otec byl žokej a starší bratr také, v téhle věci mě nečekalo žádné rozhodování. Od začátku bylo jasné, že jsem se narodil, abych se stal žokejem. Začal jsem jezdit velmi brzo, koně a dostihy mám v krvi. Je to něco, o čem se vůbec nepřemýšlí, je to prostě můj svět.

Jméno vašeho staršího bratra Mirca je v dostihovém světě pojmem. Jak velká rivalita u vás v rodině vládne?

Nemůžu říct, že by to byla vyloženě rivalita. Máme opravdu skvělý vztah. A to samé myslím můžu říct i o svých soupeřích, s nimiž přijedu do Prahy. Dobří přátelé jsme s Filipem Minaříkem, Fabricem Veronem a dalšími. Potkáváme se pravidelně ve vážnicích, vztahy jsou opravdu dobré.

Vyhrál jste množství významných dostihů po celém světě. Jakého úspěchu si ceníte nejvíc?

Budete se možná divit, ale není to žádné z grupových vítězství, nýbrž dostih kategorie listed z letošního června. Jmenoval se Chesham Stakes a konal se v rámci Royal Ascotu, tedy na slavné dráze a během jednoho z nejprestižnějších mítinků na světě. S dvouletkem Suits You jsme porazili koně z Coolmoru, kterého jezdil nejlepší žokej současnosti Ryan Moore, to byl opravdu výjimečný den.

A koho hodnotíte jako nejlepšího koně, na kterém jste zatím seděl?

To bude asi některý z koní, které jsem potkal během působení v Japonsku. Tam jsem se dostal na spoustu hvězd, například jsem jezdil tamního vítěze derby Eishin Flash nebo dalšího šampióna Logotype… Kvalita japonských dostihů je neskutečná. Dostihy se jezdí v úplně jiném tempu a jiným způsobem, jsou velmi rychlé.


CRISTIAN DEMURO

Narozen: 1992

Národnost: Itálie

Největší úspěchy: Oka Sho (Japanese 1000 Guineas, Gr.1) – AYUSAN, Gran Premio di Milano (Gr.1) – BIZ THE NURSE, Derby Italiano (Gr.2) – GOLDSTREAM, Fuji TV Sho Spring Stakes (Gr.2) – LOGOTYPE, Premio Federico Tesio (Gr.2) – BIZ THE NURSE, Premio Carlo Vittadini (Gr.2) – PRIORE PHILIP, Premio Carlo Chiesa (Gr.3) – NOBLE HACHY, Premio Carlo D’Alessio (Gr.3) – LAKE DROP, Premio Sergio Cumani (Gr.3) – NOVA HAWK, Premio Omenoni (Gr.3) – NOBLE HACHY, Fukushima Himba Stakes (Gr.3) – ALL THAT JAZZ, 2x Premio Mario Incisa Della Rocchetta (Gr.3) – LICIA, SO MANY SHOTS; Premio Del Piazzale (Gr.3) – NABUCCO, Prix Imprudence (Gr.3) – XCELLENCE, Premio Dormello (Gr.3) – FONTANELICE, Premio Ambrosiano (Gr.3) – MAGIC ARTIST, Premio Regina Elena (Gr.3) – SOUND OF FREEDOM, Prix Vanteaux (Gr.3) – OLORDA