20. února 2016

Momenty: Jiří Charvát chce koupit majoritní podíl v Chuchli


V poklidu a bez větších překvapení proběhla v sobotu volební valná hromada Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní (ČSCHPMDK) v lázeňském kongresovém centru v Poděbradech. Post prezidenta jedné z klíčových organizací českého turfu obhájil Jiří Trávníček, viceprezidentem se nově stal Marek Šimák. Zbylí zástupci svazu v Radě Jockey Clubu Jiří Charvát, Martin Bláha a Jiří Odcházel zůstávají ve svých funkcích. Zhruba šest desítek přítomných členů volilo nakonec pouze z jedné, oficiální kandidátky, do které byl dodatečně doplněn spolumajitel stáje Meridian Petr Poledník. Staronové vedení ve výroční zprávě zrekapitulovalo úspěchy i neúspěchy z posledního volebního období. K těm prvním patří reforma handicapu a relaunch internetové a datové platformy Jockey Clubu, nepodařilo se naopak zavést prodejní dostihy, ani projednat nový projekt sázek.


"Základním problémem zůstává, že není dobrá spolupráce mezi Jockey Clubem a závodišti, bez vyřešení této věci se nemůže turf posunout dál. Smlouvy se závodišti se uzavírají na poslední chvíli před sezónou," řekl ve své zprávě Jiří Trávníček s tím, že zatím je smlouva uzavřena s Brnem a před podpisem stojí Mimoň a Netolice. Jak se ukázalo i v následné debatě, hlavní třecí plocha mezi Jockey Clubem zastupovaným vedením svazu na jedné straně a pořadateli dostihů na straně druhé je maximální výše přihlášek a startovného. Zatímco závodiště trvají na 5%, svaz a Jockey Club žádá  v zájmu podpory menších stájí snížení na 3,5%. V sobotní debatě zazněla z úst chovatele Miroslava Ševčíka i možná kompromisní varianta 4% s tím, že 0,5% by se odvádělo na majitelské prémie.

Neshody z poslední doby mezi majiteli stájí a pořadateli byly v průběhu debaty opakovaně zmiňovány. Tvrdé kritice podrobil tuzemská závodiště zejména Petr Poledník. S výrazným návrhem vstoupil do debaty stávající prezident Jockey Clubu dr. Jiří Charvát, který ve 12:29 sešel na okraj předsednického pódia a veřejně deklaroval zájem odkoupit majoritní balík akcií závodiště Velká Chuchle. Chce tak prý zbavit pořadatele jeho břemena a dokázat, že to jde. "Stále slyšíme od pořadatelů, že pořádat dostihy je pro ně nevýhodné a prodělávají na tom. Dávám proto většinovému majiteli pražského závodiště nabídku - zaplatím vám, co jste do koupě vložili, a k tomu přidám ještě 30 procent. Pokud jste za závodiště zaplatili 22 milionů, já vám dám 30 milionů a bude se běhat se zápisným 3,5%," řekl Charvát překvapenému auditoriu. Přítomní zástupci pražského pořadatele TMM na nabídku přímo nereagovali, samotný Charvát po schůzi zdůraznil, že jeho zájem trvá.

Protože v další debatě už jiné podněty nezazněly, skončila volební valná hromada už po 13. hodině. V širším vedení svazu zasednou ještě Václav Hulínský, Stanislav Chudáček, Aleša Jakub, Tomáš Janda, Martina Krejčí, Karin Luftmannová, Filip Neuberg, Milan Theimer a Petr Poledník. Přímo během schůze byla nicméně zpochybněna volební procedura, když Marcela Hradilová vznesla požadavek, aby se při volbě prezidia započítaly pouze hlasy přítomných členů bez četných plných mocí, a připustila možné soudní napadnutí volby.