16. května 2016

Krabčické "Nagano": Přepište dějiny, Velkou jarní cenu po 11 letech vyhrál domácí odchovanec

Foto: Andrea Zavadilová
Z loňské Ceny zimního favorita mi utkvělo v paměti několik momentů. Samozřejmě dokonalý triumf koní domácího chovu a nelítostný souboj Lagara s Montheu Third po celou cílovou rovinu. Ale úplně nejvíc slzy štěstí trenéra Allana Petrlíka a majitele Rostislava Kopeckého, že kůň pocházející z prvního ročníku vlastních odchovanců vyrůstajících v areálu Darhorse stanul na vrcholu. V neděli měli tvrdí chlapi z Krabčic další a ještě pádnější důvod k velkým emocím. Stejný Lagaro vyhrál v časovém rekordu Velkou jarní cenu a stal se prvním koněm českého chovu po jedenácti letech, jemuž se podařilo tento klasický dostih získat. Kopecký neskrýval před kamerami ČT dojetí a Petrlík si během dekorování v malém paddocku vzal do ruky mikrofon, aby jmenovitě poděkoval svému týmu. Zejména pro čtyřnásobného šampióna českých trenérů to byl den satisfakce. Měsíc po začátku sezóny, kdy bylo leckdy z různých stran slyšet, že Petrlíkovi svěřenci zdaleka nepředvádějí takovou jarní formu, jak u nich bývá zvykem, vyhrála centrála Darhorse tři dostihy během jediného odpoledne a na klasické scéně skončila "raz-dva". Ani velké emoce však nic nemění na tom, že zimní favorit není jako ryzí mílař hlášen do derby a jeho kariéra bude nadále pokračovat na středních tratích.


Studený květnový víkend měl dát další indicie o úrovni tříletého ročníku a skupině potenciálních favoritů derby, ale čtyři dny před dalším termínem škrtání z modré stuhy spíše napověděl, kdo je venku ze hry. Do této skupiny patří například Hudson Canyon (Galileo), který ani ve svém třetím tuzemském startu nedokázal vyhrát a po čtvrtém místě v trojkovém dostihu na 1800 metrů v Mostě ho čeká kastrace. Trenér Josef Váňa si na severu Čech nicméně spravil chuť velmi lehkým vítězstvím čtyřletého Shaywana (Sinndar) v Memoriálu Vlastimila Smolíka a také jistým triumfem Alpheuse (Galileo) v Memoriálu dr. Frankenbergera. Zástupce stáje Joly potvrdil platnost své první vítězné formy z Karlových Varů a v tuto chvíli patří ke třem Váňovým svěřencům, kteří mají dobré vyhlídky stanout 23. červnu na startu derby. Dobře se prezentoval také druhý Victory Bowl (Turtle Bowl), vlastní odchovanec rodiny Touškových, a třetí místo necelé tři délky za vítězem získal Hasan (Yeats). Ke všem zmíněným jménům se zápisník v nejbližší době postupně vrátí.

Dalo by asi chvíli hledání v ročenkách, kdy naposled se dva hlavní favoriti klasického dostihu narodili v Česku. Před Velkou jarní cenou se ale skutečně nejvíce skloňovala jména Lagaro (Dalghar) a Montjeu Third (Pop Rock). Zimní favorit sice v přípravném Memoriálu profesora Michala přišel o dosavadní neporazitelnost, ale Lagarův realizační tým věděl sám nejlépe, že svému hlavnímu soupeři naservíroval vítězství na stříbrném podnose, když Lagarovi na špici nedopřál ani chvíli klidu tréninkový kolega Luck Ahead (Dream Ahead). Takový scénář se v neděli neměl opakovat. "Dnes to bude o hledání pozice. Oba koně půjdou sami na sebe a žádný z nich by neměl nikomu dělat zbytečně vodiče," řekl v paddocku Allan Petrlík. Dominance Montjeu Third v trialu vypadala až hrozivě, ale stáj Rabbit Trhový Štěpánov si byla dobře vědoma specifik onoho dostihu a také hřebcových vytrvaleckých preferencí. 200 metrů navíc mu ale hrálo do karet a trenér Petr Juránek si opět vyžádal žokeje Petra Foreta, jehož zaměstnavatel DS Pegas v letošní Velké jarní ceně neměl koně.

Foto: Andrea Zavadilová
Hned po startu spěchal dopředu outsider Fantasticadventure (Poseidon Adventure) s Milanem Zatloukalem, jemuž se už po prvních 200 metrech podařilo roztrhat pole do dvaceti délek. Tempo zástupce stáje Lokotrans však nikdo ze soupeřů neakceptoval, a tak Fantasticadventure na špici osaměl. Až dobrých pět délek za ním usadil Jan Verner na druhé místo Lagara a třetí pracoval Luck Ahead, jeho francouzský žokej působící ve Švýcarsku Clément Lhereux si ale dal pozor, aby valach tentokrát necválal u sedla svého tréninkového kolegy. Kontakt s předními koňmi měli i Akbulat (Invincible Spirit) a Alexandr (Approve), zatímco Montjeu Third i další domácí odchovanec Johnny Whistle (Silver Whistle) začali volněji a zpočátku mimo kontakt cválali Dudlik (Pivotal) a Magic Tirol (Golden Tirol). Fantasticadventure zavedl pole do cílové rovinky a jeho mise skončila před mezníkem 400 metrů, kde se ukázkově zastavil. Postupně ho minulo všech devět soupeřů a hnědák hájící růžovo-bílé barvy majitele Karla Jalového na toho nejbližšího ztrácel v cíli šestnáct délek.

Jako první nastoupil Lagaro, který si při náskoku dosavadního lídra prakticky odtáhl dostih sám, přece jen ale měl výrazně více klidu než při letošním debutu. Na Vernerovy pobídky bičíkem se rychle odlepil z místa a ve chvíli, kdy míjel hasnoucího Fantasticadventure, měl na nejbližšího pronásledovatele Luck Aheada jednu délku k dobru. Když zimní favorit těsně před distancí začal lehce bočit a Verner ho musel rovnat, zdálo se, že nebezpečí přichází na vnější straně dráhy. Tam rozbíhali svůj finiš Akbulat, Montjeu Third a Johnny Whistle. Jenže Lagaro vzápětí opět zabral a finiš zmiňované trojice postrádal potřebnou razanci. 100 metrů před cílem sice zařadil nejvyšší rychlost bělouš Johnny Whistle a pod Janem Rájou prolétl kolem vadnoucích soupeřů jako kometa, ale bylo to přesně o 100 metrů později, než aby mohl zasáhnout do boje o vítězství.

Foto: Andrea Zavadilová
Lagaro uhájil půldruhé délky náskoku a nakonec ho nikdo výrazněji neohrozil. Převahu krabčické centrály kontroloval z druhého místa Luck Ahead ve společných barvách majitelů Rostislava Kopeckého a Josefa Dufka, a třetí peníze získal Johnny Whistle. Montjeu Third sice na distanci finišoval hlava-hlava s běloušem stáje Jeso, na rozdíl od něj už ale nedokázal v rozhodující chvíli výrazněji zrychlit a nakonec v těsném doběhu udržel o krátkou hlavu za sebou Akbulata. V závěsu ještě doběhl šestý Eruption (Muhtathir), zatímco sedmý Dudlik už ztrácel další 3 1/2 délky.

Rekordní čas 1:37,39 částečně odráží divoký průběh, ale zároveň podává výmluvné svědectví o kvalitách vítěze. Ten navíc svým počínáním v závěru dostihu a těsně po něm naznačil ještě rezervy. "Možná jsem nastoupil moc brzo, pak mi Lagaro trochu začal koukat. On stále vymýšlí, kam běžet jinam. Protože měl v nohou Memoriál profesora Michala, dnes se řídil lépe, ale po dostihu jsem s ním také vjel do roští, stále má nějaké nápady," poznamenal po doběhu Verner. "Když je Lagaro v závěru dlouho sám, tak se začne kroutit. I proto loni vyhrával své dostihy s minimálním rozdílem, bylo lepší nechat ho jít s koňmi co nejdéle," dodal trenér Allan Petrlík.

Foto: Andrea Zavadilová
"Vyhrát klasický dostih s vlastním odchovancem je sen každého chovatele. Já nejsem výjimka a nedokážu slovy popsat, co momentálně zažívám," říkal se slzami v očích Rostislav Kopecký, podle něhož zřejmě zůstane na mílařských distancích i v neděli druhý Luck Ahead. Lagaro nyní směřuje do bratislavské Velké jarní ceny a posléze by se mohl pokusit o start na evropské scéně blacktype. Hřebcův majitel tak výhledově cílí na ještě lákavější metu než České derby – žádný z dosavadních 26 koní v tuzemském tréninku se statusem blacktype není českým odchovancem.

Z koní přihlášených do derby se v nejlepším světle ukázal třetí Johnny Whistle, nicméně i tým čtvrtého Montjeu Third hodnotil výsledek a další výhled své hvězdy věcně. "Seděl jsem v druhé části pole, ale Montjeu Third to tempo moc neakceptoval. Neměl v dostihu potřebný klid, moc si v průběhu neodpočinul a měl toho dnes dost. Celou cílovou rovinku se mi táhl doleva. Nedělal bych z toho ale tragédii, je to kůň, který potřebuje měkčí podklad a více než 2000 metrů. Míle je pro něj ještě moc krátká, minule vyhrál hlavně proto, že nám to soupeři svými chybami více méně dali zadarmo," konstatoval žokej Petr Foret.

Foto: Andrea Zavadilová